Güneş enerjisi paneli Konya'ya kurulmalı

Güneş enerjisi paneli Konya'ya kurulmalı

MHP Konya Milletvekili Sayın Mustafa Kalaycı’nın, Plan ve Bütçe Komisyonunda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Bütçe görüşmeleri esnasında enerji sektörü ve madencilik ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Sekreter Yardımcısı ve Konya Milletvekili Sayın Mustafa Kalaycı’nın, Plan ve Bütçe Komisyonunda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Bütçe görüşmeleri esnasında enerji sektörü ve madencilik ile ilgili açıklamalarda bulundu.

"Millî bir madencilik politikası ve stratejisi oluşturulmalıyız" diyen Kalaycı, "Madencilik sektörünün ülke kalkınmasındaki önemi fazla miktarlarda üretilip yurt dışına ham madde olarak satılıp döviz elde edilmesinde değil, yerli sanayiye düşük maliyetle ve kaliteli girdi sağlamasındadır. Ülkemizi madencilikte ham madde üretip satan bir kaynak ülke  olmaktan  çıkarıp, sanayiyle  entegre olmuş, dünya pazarlarında katma değeri yüksek, uç ürünlerde söz sahibi bir ülke konumuna getirmek ana hedefimiz olmalıdır.  Başta bor, soda, krom, mermer, demir gibi madenlerin üretimleri ile bunları uç ürünlere dönüştüren sanayi sektörü bir bütün olarak düşünülmeli, planlamalar bir bütün olarak yapılmalı, bu kapsamda millî bir madencilik politikası ve stratejisi oluşturulmalıdır."

ENERJİ POTANSİYELİNİ İYİ KULLANMALIYIZ

Yenilenebilir enerjinin alanında özellikle güneş ve rüzgâr enerjisi Türkiye ekonomisi açısından önemli fırsatlar sunduğunu kaydeden Kalaycı, "Avrupa’nın en yüksek güneş enerjisi potansiyeline sahip ülkelerinden biri olan Türkiye, bu potansiyelinin çok düşük bir oranını üretime yönlendirebilmektedir.  Mart ayında bu ihale yapılmıştı. Basında da sizin Karapınar’da yaptığınız açıklamalar yer aldı. Ne tarafından bakarsak bakalım, gerçekten çok önemli, ülke ekonomisi için çok büyük önem arz eden bir proje.YEKA projesiyle 1,3 milyar doları aşan bir yatırım gerçekleşecek.  megavat kapasiteli güneş enerjisi santrali kurulacak, “güneş tarlası” diyoruz biz Konya’da buna 1.500 kişilik istihdam sağlanacak ki ilk 500 megavatta yüzde 60, ikincide yüzde 70 yerleşme öngörülüyor."

BU YATIRIM NİYE KONYA’YA YAPILMIYOR?

Güneş enerjisi paneli fabrikası hakkında da açıklamalar yapan Kalaycı, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Ağustos ayında basınımızda, ulusal basında genel olarak bir haber yer aldı, diyor ki: “İlk yerli güneş paneli fabrikası Ankara’ya kuruluyor.” Açıklamayı yapan da bu ihaleyi alan yerli firmamızın enerji grup başkanı. İşte “450 milyon dolar yatırım maliyeti bulunan, Türkiye’nin ilk entegre yerli güneş paneli üretim fabrikası ile AR-GE tesisi için prensipte mutabakat sağladıkları Başkent OSB yönetimiyle tesisin kurulacağı arazi için önümüzdeki günlerde ön anlaşma imzalanacak.” diyor.  Konya Sanayi Odası Başkanımızla organize sanayi bölgesinin de başkanı, hatta OBSÜK’ün de Başkanı Konya Sanayi Odası Başkanımız,  kendisiyle görüştüm. “Böylesi önemli bir yatırım, Konya’da bol yerimiz var, Konya’da yapılması öngörülmedi?” dedim. “Bizle hiç temas kuran olmadı.” Dedi. Karapınar’da ta 2012 yılında enerji ihtisas sanayi bölgesi ilan ettiğimiz yer var, Bakanlar Kurulu kararıyla ilan edilen yer var. Karapınarlılar, Konyalılar şöyle düşünüyor: “ buraya 1,3 milyar dolarlık bir yatırım yapılıyor ama bize hiç kokusu bile gelmeyecek. Sadece paneller başka yerde üretilip gelip Karapınar’a paneller kurulacak,  enerji  üretimi  olacak. Karapınar’da, Konya’dakilerin istihdamıyla ilgili, Konya’ya bir getirisiyle ilgili önemli bir katkısı olmayacak.” gibi bir düşünce hasıl oldu. Sözleşmede firma ya da ihaleyi alan grup dilediği yerde kurmakta serbest mi? Karapınar’da kurulması şartı yok mu?"

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.