GÜBRETAŞ Tarla Günü etkinliği

GÜBRETAŞ Tarla Günü etkinliği

Firma, patates tarımında kalite ve verimliliği artırmak amacıyla Konya'da yaptığı deneme ekiminin sonuçlarını paylaştı

Gübre Fabrikaları Türk Anonim Şirketi (GÜBRETAŞ), "Bilinçli üretici kazanır" sloganıyla düzenlediği iyi tarım uygulamaları kapsamında, patates tarımında kalite ve verimliliği artırmak amacıyla Konya'da yaptığı deneme ekiminin sonuçlarını, düzenlenen Tarla Günü etkinliğinde paylaştı.

Karapınar ilçesi Akçayazı Mahallesi'nde düzenlenen etkinliğe, aralarında Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü ve GÜBRETAŞ Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Güvendi, GÜBRETAŞ Genel Müdürü Şükrü Kutlu, GÜBRETAŞ Genel Müdür Yardımcısı Tahir Okutan, Konya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Seyfettin Baydar, Tarım Kredi Kooperatifleri Birliği Konya Bölge Müdürü Fatih Zekeriya Yerlikaya ile bölgedeki ziraat mühendisleri ve üreticilerin bulunduğu yaklaşık 950 kişi katıldı.

Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürü ve GÜBRETAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Güvendi, Türkiye'nin yaklaşık 5 milyon ton ile dünya patates üretiminde 13. sırada yer aldığını söyledi.

Dünyada 1,8 ton olan dekar başına patates verim ortalamasının Türkiye'de 2,5 tona yakın olduğunu belirten Güvendi, "Konya'da dekar başına verimin ortalama 3,5 ton olduğu patates tarımında, GÜBRETAŞ tarafından deneme yapılan arazideki verim 5,5 ton civarında gerçekleşerek, Türkiye ortalamasına göre iki kat ve bölge ortalamasına göre yüzde 60 artış sağlandı. Yaklaşık aynı emek ve girdilerle daha kaliteli ve yüksek verimli patates elde edilmesi sayesinde, çiftçilerimizin patatesten elde ettiği kazanç da Türkiye ortalamasına göre yükselmiş oluyor" diye konuştu.

Bu örnek ekimdeki yüksek verimin, GÜBRETAŞ ziraat mühendislerinin oluşturduğu gübreleme programına göre yapılan bilinçli tarımın ve kullanılan ürüne özel gübrenin sonucunda elde edildiğini aktaran Güvendi, şunları kaydetti:

"Niğde ve Nevşehir'de yaşanan patates kanseri ve nematod problemlerinden dolayı patates üretim alanları Konya'ya kaydı. Özellikle bu yıl Türkiye'nin bazı illerinde patates tarımında yaşanan hastalık sorunu nedeniyle ürün fiyatları yükseldi. Bunlar yaşanırken GÜBRETAŞ'ın patates deneme ekimi yaptığı Konya'daki tarlada, yüksek kaliteli ve verimli bir sonuç elde edilmesi, ülke tarımı açısından mutluluk verici. 60 yılı aşkın süredir tarım sektörü için katma değerler üreten GÜBRETAŞ, ana hissedarı Tarım Kredi Kooperatifleri ile el ele vererek çiftçi eğitimlerinden toprak analiz çalışmalarına, sektörde ihtiyaç duyulan yeni ürünlerin geliştirilmesinden sosyal sorumluluk faaliyetlerine kadar birçok alanda ülke tarımının gelişimine hizmet eden bir marka olarak büyümeye devam ediyor."

- "Bilinçli tarımsal üretimi teşvik edip, örnekler oluşturuyoruz"

GÜBRETAŞ Genel Müdürü Kutlu ise şirket olarak özellikle son 10 yılda geliştirilen bitkiye ve bölgeye özel gübreler ile uzman ziraat mühendislerinin belirlediği bitki besleme programları sayesinde, tarım sektöründe verimlilik ve kalitenin yükseltilmesine önemli katkı sağladıklarını dile getirdi.

Çiftçileri her zaman bilinçli tarımsal üretim yapmaya teşvik ettiklerini vurgulayan Kutlu, bu amaçla her yıl Türkiye genelinde 2 bine yakın noktada 150 bin civarında çiftçi ve ziraat mühendisine iyi tarım uygulamalarına yönelik eğitimler verdiklerine işaret etti.

Türkiye genelinde farklı ürünler için yaptıkları bu gibi deneme ekimleri ile çiftçilerle örnek uygulamalar ortaya koyduklarını anlatan Kutlu, şöyle devam etti:

"Bunun yanında tarımda verim ve kaliteyi artırmak için çiftçilere mutlaka toprak analizi yaptırmalarını tavsiye ediyoruz. Konya Ovası'nın genel toprak yapısı, patates yetiştirmeye tam manasıyla uygun değil. Bu nedenle üretimde kullanılacak gübrelemede toprak yapısı ve bitkinin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurularak uygun gübrenin seçilmesi gerekiyordu. GÜBRETAŞ olarak Karapınar’da çiftçi koşullarında 6 dekar alanda uzman mühendislerimizin gözetiminde toprak analizi sonuçlarına göre deneme ekimi yapılarak, yumrulu bitkiler için özel ürettiğimiz gübrenin tarla performansı, verim miktarı bakımından test edildi. Deneme ekimi yaptığımız bu tarlada uygun zamanda ekim ve doğru gübreleme programıyla başarılı bir sonuç elde edildi."

Programın sonunda yapılan çekilişle etkinliğe katılan çiftçilere hediyeleri verilirken, ardından bitkiye özel gübrenin kullanıldığı deneme ekimi alanında saha incelemesi sırasında ziraat mühendisleri tarafından çiftçilerin soruları yanıtlandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.