Gübre ve tohum üzdü

Gübre ve tohum üzdü

Konya Ovası'nda hububat üreticileri yeni ekim sezonu için hazırlıklara başladı. Türkiye tohum üretiminin önemli bir kısmını kendi başına üreten Konya'nın çiftçisi, gübre ve tohum fiyatlarından şikayetçi. Geçen yıla göre gübrede 250 lira, tohumda ise 150 l

Hububat hasadını tamamlayan çiftçiler ekim için tekrar hazırlıklara başladı. Bazı üreticiler hazır çuvallı tohumluk, bazıları da sertifikalı tohumu tercih ediyor. Kimisi de kendi buğdayını selektöre götürüyor. Bugünlerde hazırladıkları tohumlukları selektörlere götüren çiftçiler burada eleme ve ilaçlama işlemlerini gerçekleştiriyor. Tohumlukla birlikte gübre alan üreticiler, fiyatların yüksek olmasından şikayetçi. Öte yandan Türkiye’nin tahıl ambarı Konya, sertifikalı tohumculukta da adını duyurmaya başladı. Konya son yıllarda tohum sektöründe önemli atılımlar gerçekleştiriyor. Tohum, hem verimi hem kaliteyi artıran başlı başına bir unsur olarak görülüyor. Türkiye’nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya, tohumculuğun da merkezi haline geldi. Tarım Sektörünün yükselen değeri tohumculuk ve sertifikalı tohum üretiminde lider olan Konya 2015 yılı üretim sezonunda da yoğun çalışmalarına 19 kişilik kontrolör ekibi ile devam ediyor.

KONYA TOHUMDA SÖZ SAHİBİ

Konya'da 470 adet tohum bayisi, 120 il içi  50 il dışı ve yabancı olmak üzere toplam 170 adet tohum üreticisi faaliyet gösteriyor. Bu firmalar yaklaşık 10 bin tohum yetiştiricisine ait alanlarda 10 bin 800 adet tohumluk beyannamesi ile Konya'yı tohum üretiminin zirvesine taşıyor. Bu alanlarda buğday, arpa, ayçiçeği, mısır ve yem bitkileri tohumları başta olmak üzere 714 bin 467 dekarlık sahada sertifikalı tohum üretimi yapılıyor. 2015 yılı için yaklaşık 378 bin ton civarında tohum bekleniyor. Kanun gereği tohumluk beyannamelerinin verilmesinden sonra beyanname kontrolleri, ekiliş yapılan arazilerde hastalık ve safiyet kontrolleri İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü bünyesinde çalışan kontrolörler tarafından yapılıyor. Uygun kriterleri taşıyan arazilerden elde edilen ürünlerin selektörlerden geçirildikten sonra sertifikasyon işlemlerinin tamamlanabilmesi için kurallarına uygun şekilde kontrolörlerce alınan numuneler ilgili laboratuarlara gönderiliyor. Konya, özel sektör sertifikalı tohum üretiminin yanı sıra uluslararası faaliyet gösteren firmalar tarafından hibrit ayçiçeği ve mısır tohumları üretimi de yapılmakta olup bu alanlarda Türkiye'nin lideri durumunda. Türkiye tohum üretiminin yaklaşık yüzde 30'luk dilimi Konya'da üretiliyor.

GÜBREYE 250 LİRA ZAM YAPILDI

Gübre ve tohum satışı yapan Altılar Tarım'ın sahiplerinden Menderes Altılar, tohum ve gübre fiyatlarıyla ilgili bilgi verdi. Geçen yıl tonu bin 650 lira olan gübrenin bu yıl bin 900 liradan satıldığını belirten Menderes Altılar, gübre fiyatında 250 liralık bir zammın olduğunu söyledi. Altılar, "Dap gübrenin tonu şu an bin 900 lira. Çinkolu gübrenin fiyatı ise bin 650 lira. Dap geçen sezon bin 650 lira, çinkolu gübre ise bin 150 liraydı. Sertifikalı tohumluğa ilgi her geçen yıl artıyor. Sertifikalı tohumun fiyatı da bin 350 lira ile bin 700 lira arasında değişiyor. Sertifikalıda 415 lira iade var. Teşvik etmek için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı destek veriyor. Sertifikalı olmayan buğdayı da 850 liradan satıyoruz. Tohum fiyatlarında geçen yıla oranla 150 liralık bir artış sözkonusu" sözlerini kullandı. Kendi buğdaylarını tohum yapacak olan çiftçiler ise, “Tohum olarak kullanacağımız buğday yeşil iken içerisindeki çavdar ve yabani otları temizliyoruz. Hasat sonrası da buğday selektörüne götürerek eletip içerisinde kırık buğdayları, sap parçalarını ve olgunlaşmamış buğday ile küçük olan yabani ot tohumlarını temizletip ilaçlayarak ekime hazır hale getiriyoruz” ifadelerini kullandı.

KERİM ATICI merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.