Grip aşısı olmak için hastalığı beklemeyin

Grip aşısı olmak için hastalığı beklemeyin

Yeni grip aşılarının piyasaya girdiği şu günlerde, uzmanlar bu ay sonuna kadar aşıların yaptırılmasını tavsiye ediyor. Aşının 6 aya kadar gribal enfeksiyonlardan koruğu da ifade ediliyor

Yaz mevsiminin kendini sonbahara bıraktığı şu günlerde , “grip aşısı” gündeme geldi. Uzmanlar aşıların piyasaya girdiğini belirterek, Konya’ya yetecek kadar grip aşının olduğunu söyledi. Konya Eczacı Odası Başkanı Cemil Karakap, grip aşısı hakkında gazetemize bilgi vererek, aşının hasta olmadan önce yaptırılması gerektiğini söyledi. Karakap, “Grip geçirdikten sonra da aşının güvenilirliği düşüyor. Eylül ayı çıkmadan risk altında olan hastalarımız eczane ve aile hekimleriyle görüşerek grip aşılarını temin ederek yaptırsınlar. Bu aşının en büyük özelliği gribe yakalanmadan yaptırılmasıdır. Aksi takdirde bir yarar beklenmesi yanlıştır” ifadelerini kullandı.

Yaz mevsiminin bitmesiyle birlikte kış dönemine girildiğini belirten Karakap, “Artık kronik enfeksiyonların fazlaca karşılaşacağımız bir döneme giriyoruz. Sık sık hava değişiklikleri karşımıza çıkacak. Öğlen yükselen sıcaklıklara karşın akşamları düşük sıcaklık olacak. Terleme ve soğumayla birlikte gribal enfeksiyonlar görülecek. Grip aşıları eczane ve depolarda mevcut. Özellikle risk grubunda olan hastalara devlet ücretsiz olarak bunların ödemesini yapıyor. Grip aşılarını kesinlikle tavsiye ediyorum. Bu hastalık grupları ise, astım, şeker, kronik kalp rahatsızlığı olanları devlet karşılıksız oluyor. Eskiye göre grip aşılarının fiyatları da çok ucuzladı. 10-12 lira arasında fiyatları değişiyor” dedi.

KRONİK HASTALAR AŞI OLMALI

Aşıyı yaptıran bir kişinin en az 6 ay gribe yakalanmayacağını ifade den Karakap, “Eğer gribe yakalansanız bile yatağa yatmadan günlük işleri etkilemeyecek şekilde grip atlatılabiliyor. Örneğin bir astım hastasını ele aldığımızda uzun bir süre yatarak hastalığı atlatmaya çalışıyor. Antibiyotik, anti gribal ilaçlar ve vitamin haplarıyla kullanmak zorunda kalıyor. Kendi sağlıkları açısından en az ilaç kullanmaları adına daha az ilaç kullanarak giribi atlatabilirler. Risk grubunda olmayanlar da aşıyı yaptırmalarını tavsiye ediyoruz” diye konştu.

Sezon yeni başladığı için grip aşıları yeni üretildiğini de dikkat çeken Karakap, geçen yıl kullanılan grip aşılarının bu sene piyasada yer almadığını söyledi. Her sene aşıların değiştiğini kaydeden Karakap, “Grip aşılarının üretim şekilleri ise geçen sene gribe en çok neden olan mikroplardan istatistik yapılıyor. 3 veya 4 tane mikrop bu seneki grip aşılarının içerisinde suşi olarak yerleştiriliyor. Bin üzerinde gribe neden olan mikrop var ama bunların hepsini bir aşının içine koyup vücuda enjekte etmek oldukça zor. Bundan dolayı böyle bir yol uyguluyor. Çocuklar dahil olmak üzere özellikle risk grubunda olan hastaların grip aşılarını yaptırmalarını öneriyoruz” açıklamasında bulundu.

MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.