Grevlerin Almanya’ya Faturası 500 Milyon Euro

Grevlerin Almanya’ya Faturası 500 Milyon Euro

Alman Demiryolları (DB) ile makinist sendikaları arasında ücret zammı anlaşmazlığı sonucu aralıklarla aylardır süren grevlerin ülkeye faturası ağır oldu. Alman Sanayi ve Ticaret Odası, DB ile başta GDL olmak üzere sendikalar arasındaki...

Alman Demiryolları (DB) ile makinist sendikaları arasında ücret zammı anlaşmazlığı sonucu aralıklarla aylardır süren grevlerin ülkeye faturası ağır oldu. Alman Sanayi ve Ticaret Odası, DB ile başta GDL olmak üzere sendikalar arasındaki son görüşmeler öncesi grevlerin ağır faturasını açıkladı. Grevlerin ülkeyi şimdiye kadar 500 milyon Euro zarara uğrattığını kaydetti.

Alman Demiryollarında (Die Bahn, DB) aralıklarla aylar süren grevler en çok trenle işine gidenleri bıktırsa da, asıl fatura ekonomik zararla geldi. Alman Sanayi ve Ticaret Odası (DIHK), DB ile sendikalar arasındaki ücret anlaşmazlıkları sonucu haftalarca süren grevlerin faturasının 500 milyon, yani yarım milyar Euro olduğunu açıkladı. Alman Demiryolları ile makinistler arasındaki ücret zammı anlaşmazlığı uzun süre sadece makinist sendikası GDL ve mensubu makinistlerle sınırlıydı.

Ancak bir süre önce diğer sendika EVG ile de anlaşmazlık baş gösterdi. DIHK uyarı niteliğindeki açıklamasını tam da ücret müzakerelerinde yeni bir sürecin başlamasından önce yaptı. Bild gazetesinin yayınladığı DIHK verileri grevlerin ağır faturasını kamuoyuna göstermiş oldu. DIHK Genel Müdürü Martin Wansleben Bild gazetesine yaptığı açıklamada ellerindeki verilere göre, defalarca tekrar başlayıp süren grevlerin sadece Alman ekonomisini 500 milyon Euro’luk bir zarara uğrattığını kaydetti. DIHK Genel Müdürü Wansleben açıklamalarıyla yeni müzakerelerden tekrar bir greve dalgasının gelmesine cephe aldı.

Wansleben ayrıca özellikle de Noel öncesi dönemde olunduğuna dikkat çekti ve bu dönemde yeni bir anlaşmazlık, yeni bir grev dalgasının çok acı olacağına, faturasının ağır olacağına dikkat çekti. Wansleben, “Noel pazarları ve alışveriş turizmi döneminde grevin sonucu çok daha acı olur, alışveriş turizmi frenlenir.” dedi. GDL’in Eylül ayı başından itibaren aralıklarla yaptığı grevler tam altı kez gerçekleşti. GDL grevleriyle sözünü geçirmek, sadece kendine mensup olanlar için değil tüm tren yolları personeli için pazarlık yapmak istiyor.

Bu gruplar arasında ise EVG sendikasına mensup demiryolları ve tren görevlilerinin de haklarını kapsamasını istiyor. Pazarlıklar tren yollarında çalışan toplamda 160 bin kişinin ücret ve iş koşullarını kapsıyor. DB şimdi Cuma günü saat 11:00’de Frankfurt’ta başlayacak olan yeni müzakerelere yeni tekliflerle gitmek, sendikalara yeni tekliflerini sunmak istiyor. Yeni tekliflerle eli daha güçlü şekilde sendikaların karşısına çıkmak isteyen DB, GDL ve EVG sendikalarıyla daha önceki ortak görüşmelerin başarısız olmasından sonra ayrı ayrı pazarlık yapıyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.