Greenpeace Rainbow Warrior İzmir’de

Greenpeace Rainbow Warrior İzmir’de

Kömürlü termik santrallerin sağlık etkilerine dikkat çekmek için 13 gündür Türkiye’de olan Greenpeace’in ünlü gemisi Rainbow Warrior İzmir’e geldi. Greenpeace için özel olarak üretimi yapılan çevreci özellikleri bulunan Rainbow Warrior,...

Kömürlü termik santrallerin sağlık etkilerine dikkat çekmek için 13 gündür Türkiye’de olan Greenpeace’in ünlü gemisi Rainbow Warrior İzmir’e geldi.

Greenpeace için özel olarak üretimi yapılan çevreci özellikleri bulunan Rainbow Warrior, bu sabah 9.00’da İzmir Alsancak Limanı’na demirledi. 13 gündür Türkiye’de olan gemi, Zonguldak, Mudanya ve Karabiga’nın ardından, İzmir’de kalacağı dört gün boyunca, bölgedeki kömürlü termik santrallerin etkilerine dikkat çekecek. Geminin yelken direklerine, 'Kömür varsa, sağlık yok Grenpeace' pankartı ve yine Soma'da yapılacak olan termik santral sahasında zeytinliklerin kesilmesine karşı yazılar asıldı. Rainbow Warrior’ın İzmir’e yanaşmasının ardından, gemiden sekiz kişilik ekip de Soma’da kömürlü termik santral için zeytinlik talanına karşı verilen mücadeleyi desteklemek için bugün Soma’ya gitti. Rainbow Warrior gemisinin kaptanı Peter Willcox'un 1985 yılında Fransa tarafından bombalanan geminin de kaptanlığını yaptığı geçen yıl da Rusya'da Türk gönüllü çevreci Gizem Akhan ile gözaltına alındığı ve iki ay tutuklu kaldığı öğrenildi. Ziyarete açılan gemiyi ziyaret eden vatandaşlar hem Greenpeace'nin çalışmaları hakkında bilgi almak hem de gemiyi tanımak adına ziyaretlerde bulunuyor. İzmir ve Manisa'da planlanan 8 yeni kömürlü santralin kurulması durumunda sadece bu bölgenin değil, tüm Türkiye'nin etkileneceğini dile getiren Greenpeace İklim ve Enerji Kampanyası Sorumlusu Pınar Aksoğan, "Aliağa'da yıllardır kömüre karşı ciddi bir mücadele yürütülüyor. 1990'da toplumsal dayanışma ile engellenen kömürlü termik santral projesi, Aliağa'da verilen mücadelenin en büyük göstergesi. Aliağa'daki İzdemir Termik Santrali ve Manisa'daki Soma Termik Santrali, 2010 yılında sebep oldukları hava kirliliğine maruz kalan kişilerin hayatlarından toplam 14 bin yaşam yılı çaldılar. Daha fazla proje ile insanların yaşamları tehdit edilmemeli. Halk sağlığını böylesine tehdit eden bir konuda, Sağlık Bakanlığı muhakkak söz sahibi olmalı. Hava kirliliğine yol açarak hayatı tehdit eden projelerin planlama, izin ve denetim süreçlerinde Sağlık Bakanlığı'nın karar verici kurumlardan biri olmasını istiyoruz." dedi.

Pınar Aksoğan Soma'da termik santral kurulmasıyla ilgili hukuk mücadelesi de başlatıldığını sözlerine ekledi.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.