Gözler 'Esed'in 'Esad kardeşim'e dönmesine çevrildi

Gözler 'Esed'in 'Esad kardeşim'e dönmesine çevrildi

İsrail ile yeni bir sayfa açan ve Rusya'dan resmen özür dileyen Erdoğan'ın sıradaki dış politika hamlesi merak konusu

Türk dış politikası son 48 saattir tarihinin en sıcak anlarına şahit oldu. 2009 yılındaki Davos’taki ‘one minute’ çıkışı ve 2010 yılındaki kanlı Mavi Marmara gemisi baskını krizinin ardından bitme noktasına gelen Türkiye-İsrail ilişkileri Roma’daki diplomasi trafiğinin ardından yeni bir sürece girdi.

Bugün de Başbakan Binali Yıldırım, İsrailli mevkidaşı Binyamin Netanyahu ile Tel Aviv-Ankara ilişkilerinin normalleşmesine yönelik varılan anlaşma hakkında eş zamanlı basın toplantısı düzenledi. Karşılıklı verilen ‘tavizlerin’ ardından iki ülke ilişkileri için yeni bir sayfa açıldı.

TAM İSRAİL’İ KONUŞULURKEN MOSKOVA’DAN HABER GELDİ

Türkiye, İsrail ile varılan uzlaşmayı konuşurken bir haber de Rusya’nın Başkenti Moskova’dan geldi. Kremlin’den yapılan açıklamada “Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Putin’e ‘özür’ mektubu gönderdi” denildi. Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Rus uçağının düşürülmesine ilişkin olarak “pişmanlık ve taziyelerini” ilettiğini açıkladı. Peskov açıklamasında, Erdoğan’ın Rusya Devlet başkanı Vladimir Putin’e yolladığı mektubunda, “pişmanlık ve taziyelerini ifade ederek üzgünüm” dediğini belirtti ve Erdoğan’ın Rusya’yı, “bir dost ve stratejik ortak” olarak nitelendirdiğini belirtti. Kremlin’e göre Erdoğan mektupta, “Rusya’ya ait uçağı düşürme konusunda hiçbir zaman bir isteğimiz ya da kastımız olmadı” dedi.

AK SARAY DA TEYİT ETTİ

Cumhurbaşkanlığı kaynakları da Putin’e gönderilen mektubu doğruladı.

MISIR MASLAHATGÜZARI İFTARA DAVET EDİLDİ

Akşam saatlerinde ise haber ajansları, Mısır’ın Maslahatgüzarı’nın Başbakanlığın iftarına davet edildiğini geçti. Davet; 2013’teki Mısır askeri darbesinin ardından iki ülke arasındaki gerilen ilişkilerin yeniden normale döndürülmesine ilk adım olarak değerlendirildi.

SIRADA ‘ESAD KARDEŞİM’ Mİ VAR?

Dışişlerinde deyim yerindeyse ardı ardına patlatılan diplomasi bombaları akıllara “Sırada Suriye lideri Beşar Esad mı var?” sorusunu getirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan Suriye ile gerilen ilişkilerin ardından “Kardeşim Esad” diye hitap ettiği Suriye liderine “Eli kanlı Esed” yakıştırmasında bulunmuş ve o tarihten itibaren ona “Esed” diye seslenmişti. Son gelişmelerin ardından diplomatik çevreler “Suriye ile Türkiye arasında yeni gelişmeler olabilir” yorumunda bulundular.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum