Görmez: Müspet-menfi İlim Ayrımı Tarihimizin Kırılma Noktasıdır

Görmez: Müspet-menfi İlim Ayrımı Tarihimizin Kırılma Noktasıdır

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, “ilmin pozitif-negatif, müspet-menfi olarak ayrıştırılması tarihimizin kırılma noktasıdır.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, “ilmin pozitif-negatif, müspet-menfi olarak ayrıştırılması tarihimizin kırılma noktasıdır.” dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Harran Üniversitesi’nde ‘Hz Peygamber, Din ve Samimiyet’ konulu konferansa katıldı. Osmanbey Kampüsü Yerleşkesi Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu'nda gerçekleşen konferansta konuşan Mehmet Görmez, ‘Hz. Peygamber, Din ve Samimiyet’ konusunu akşam GAP Arena Stadı'nda ele alacağı için konferansta ‘İslam-din-bilgi ilişkisini’ anlatmayı tercih etti. Görmez, fenni ve dini ilimlerin bir arada yürütülmesinin daha doğru olacağını savundu. Görmez, dini bilgi ve fenni bilgilerin birbirinden ayrılmasını kırılma noktası olarak değerlendirdi.

“Pozitif ilim, negatif ilim; müsbet, menfi ilimler varmış gibi bir algı tarihimizde ciddi bir kırılma noktasıdır. Aslında bu kırılma noktası çok daha sonra ortaya çıkacaktır.” diyen Görmez, “Aslında bizden istenen sadece alim olmak, sadece arif olmak, sadece hakim olmak değil. Bütün bunları birleştirerek hem alim hem arif hem hakim olmaktır.” dedi.

Üniversiteleri ortak bilgi havuzuna benzeten Görmez, “Bu bilgi havuzuna farklı bölümlerden bilgi akar bir taraftan kimya, fizik, matematik akar; bir taraftan felsefe, fen gibi dersler akar. Bu havuza ilahiyat bilgisinin de akması gerekiyor. Bu bilgileri birbirinden ayrıştırdığımız zaman birinden inançsızlık, birinden taassup doğabiliyor. Dolayısıyla bunların buluşması gerekiyor. Doğru düzgün bir ilahiyat bilgisine sahip olmayan bir arkadaşım gerçek bir filozof olabilir mi, felsefeci olabilir mi?” şeklinde konuştu.

“HOCALARIN YERİNİ GOOGLE ALDI”

Bilgiye erişimin kolaylaştığını anımsatan Mehmet Görmez, eskiden vatandaşın hocalara soru sorarak bilgi edindiğini, günümüzde ise Google'a sorduğunu belirtti. Bütün bilgilerin internette gizli olduğunu dile getiren Görmez, hocaların günlerce anlattığı bilgileri gençlerin şimdi internet ortamında çok daha kısa sürede sahip olduklarını ifade etti. Bilgilerin, ilmi ve mantıkla birleştirilmesi gerektiğini söyleyen Görmez, ezberlenen bilgileri ‘öğretilmiş cehalet’ olarak tanımladı. Harran

Üniversitesi Rektörü Halil Mutlu ise Başkan Görmez'den Diyanetin desteği ile yapılan caminin yanında bir ilköğretim okulunun yapılmasını talep etti. Konferansın ardından Rektör Mutlu, Başkan Görmez'e çeşitli hediyeler taktim etti. Bu arada, Diyanet İşleri Görmez, akşam da GAP Arena Stadı'nda Şanlıurfa Müftülüğü tarafından organize edilen kutlu doğum programına katılacak.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.