Abdullah Leblebici

Abdullah Leblebici

Görme Engelli bantlar, Beton Dubalar

Görme Engelli bantlar, Beton Dubalar


    "Sarı çizgi" olarak adlandırılan şeritlerin günlük yaşantılarına girmesiyle görme engellilerin hayatı kolaylaştı.
Ancak; yürüyüş bantlarının periyodik olarak bakım ve onarımı yapılmaz ise sadece engelli vatandaşların değil, tüm vatandaşlarında yaşamını zorlaştırdığı bir gerçek.
Önemli olan engellilerin yürüdükleri yolların mümkün olduğunca engellerden arındırılmış ve düz olmasıdır.
PLASTİK BANTLAR TEHLİKELİ
Zaman zaman kaleme aldığım yazılarımda;  
“Seydişehir de görme engelli vatandaşlarımız için kaldırımlara döşenen sarı renkli, “Kılavuz izli hissedilebilir yüzey - engelli yürüme yolu - görme engelli bantları” önemli bir hizmet olarak ön plana çıkmıştı.
    Kullanım amacı;  “Görme engelli bireylerin güvenli bir şekilde gidecekleri istikamette yönlendirilmelerini sağlamak”
    Ancak gelin görün ki, Seydişehir’ in ana caddelerinin tamamında bulunan bu sarı bantlar görme engelli vatandaşlarımıza faydadan çok zarar veriyor hale geldi.
    Belediye ekipleri her ne kadar temizlik çalışmaları yapsa da kaldırımlarda bulunan bantlar buzlanıyor, bu durum da beraberinde vatandaşların üzerine basıp kaymasına ve ciddi manada kırıklar ve yaralanmalara sebep oluyor.
    Yaptığım araştırmaya göre bu bantların çok kaymasının sebebi plastik olması. Belediye kaldırımların bazılarını plastik bantlardan temizledi.
Büyük kentler ve gelişmiş ülkelerin tamamı plastik bant kullanımından vazgeçti. Kaldırımlarda ve görme engelli yollarda “lastik-kauçuk ve taş karo” engelli bantlar kullanılmaya başlandı.
BİR BAŞKA TEHLİKE
    Atatürk Caddesi hizmete girdiği andan itibaren beton dubalar görsel güzelliği güzel olmasına rağmen tehlike yaratmaya devam ediyor.
    Özellikle yaşlılar ve çocuklar arasında bu dubalara takılarak ciddi anlamda yaralanan ve vücudunda kırıklar meydana gelen kişi sayısı oldukça yüksek.
    Dubalara takılarak düşüp yaralanan ve vücudunda kırıklar meydana gelerek aylarca yatağa bağlı kalan yaşlı sayısında son günlerde ciddi anlamda artış var.
    Daha önce bu konuları gündeme getirmişti. Belediye yetkililerinden aldığım bilgiye göre görülen eksiklikler ve aksaklıklar giderilecekti.
    Üzülerek ifade ediyorum, bahse konu eksiklikler ve aksaklıklar giderilmedi.
Buradan Belediye yetkililerini uyarıyorum.
Beton dubalar ciddi anlamda tehlike yaratıyor. Bu dubaların kısa sürede değiştirilmesi veya vatandaşların beton duba olduğunu uzaktan görecek aparat vesaire konularak uyarılması gerekmektedir.
Beton dubaların yerlerine, takılma, üzerine basma gibi durumlarda yaralanma ve kırklara meydan vermeyecek kauçuk, lastik ve benzeri aparatlar konulabilir.
Veya araştırılıp daha modern, dikkat çeken ikaz işaretleri yerleştirmek mümkün olabilir.
            “Görme Engelli bantlar, Beton Dubalar” yaşamı kolaylaştırmalı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdullah Leblebici Arşivi
SON YAZILAR