Google'den bir Konyalı geçti

Google'den bir Konyalı geçti

ABD'de Trump'ın başkan seçilmesinin ardından Müslüman mühendisleri ülkelerine dönmeye başladı.

ABD'de Trump'ın başkan seçilmesinin ardından Müslüman mühendisleri ülkelerine dönmeye başladı. Bunlardan biri de Konyalı bilgisayar mühendisi Dr. Hale Dönertaşlı. 7 yıl Google'da mühendislik yapan Dönertaşlı'nın hedefi Silikon Vadisi'ni Türkiye'ye taşımak

Uzun yıllar ABD'de yaşayan ve 7 yıl boyunca da Google'de çalışan ve Trump'ın seçilmesinin ardından Türkiye'ye döndü. Aslen Konyalı olan Dr. Hale Dönertaşlı, çok parlak, çok iyi eğitimli, pırıl pırıl bir mühendis. İki üniversite, üç master bitirmiş, üzerine bir de doktora yapmış bir mühendis. 15 yıldır Amerika’da, bunun 7 yılı Google’da mühendislik yaparak geçmiş. Şimdi Türkiye’de, şahane projeleri var, biri de Silikon Vadisi’ni Türkiye’ye taşımak. Aslen Konyalı olan Hale Dönertaşlı, 7 yıl dünyanın en büyük şirketlerinden biri olan Google'da çalıştı. ABD'de Trump'ın başkan seçilmesinin ardından Türkiye'ye dönüş yaptı. Hale Dönertaşlı, "İstanbul’da doğdum. Aslen Konyalıyım. Son 15 yıldır Amerika’da, Google’da mühendislik yapıyordum. Artık tecrübelerimi ve bilgi birikimimi ülkeme taşımak istiyorum" dedi.

hale-donertasli4.jpg

DAVUTOĞLU TARAFINDAN DİSİPLİNE VERİLDİ

Hale Dönertaşlı, doktoradan önce 2 üniversite (Bilgisayar Mühendisliği ve MIS) ve 3 Master (Bilgisayar Mühendisliği, Matematik Mühendisliği ve Teknoloji Kalitesi) bitirdi. Özel bir üniversitede Matematik-Bilgisayar bölümünde burslu okurken, yolu o dönem MIS Bölüm Başkanı olan eski Başbakan ve Konya Milletvekili Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu ile kesişti. Dönertaşlı, Prof. Dr. Davutoğlu ile olan anısını şöyle anlatıyor: "Özel bir üniversitede Matematik-Bilgisayar bölümünde burslu okurken, paraya ihtiyacım vardı. Arkadaşlarımın ödevlerini yaparak para kazandığımı MIS Bölüm başkanı (Eski başbakanımız ve Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu) duyunca, disipline verildim. Tüm bursum iptal edilecek ve okuldan atılacaktım. Kendi bölümümdeki hocalarım beni yalvar yakar kurtarmaya çalışırken, af için şart koşuldu. Bana aylık harçlık verilecek, ben de karşılığında 2 bölüm bitirecektim ve bir daha başkalarının ödevlerini yaparak para kazanmayacaktım." Google'da görev yaptığı süre içerisinde önemli tecrübeler kazandığını aktaran Dönertaşlı, "Dünyanın en büyük bilgisayar ağ alt yapısını görebileceğiniz bir yer orası. Veriyi bütün dünyaya kesintisiz ulaştıran bir platform. Defalarca uzun vadeli projeleri bulunduğum takımla birlikte tamamlama fırsatım oldu. Çok şey öğrendim. En önemlisi büyük hayaller kurmayı ve projeler geliştirmeyi öğretti. Şimdi de böyle bir projem var" dedi.

10940621_10153599162913146_3291112006106412379_n.jpg

EN BÜYÜK HAYALİM SİLİKON VADİSİ'Nİ KURMAK

En büyük hedefinin Silikon Vadisi’ni Türkiye’ye taşımak olduğunun altını çizen Dr. Dönertaşlı, "Yol haritasında engebeler olsa da bir hayal değil bu, kapsamlı büyük bir proje. Üniversitelere gittiğim konferanslarda sık sık detaylarını anlatıyorum. Ve beni dinleyen gözlerde müthiş bir ışık görüyorum! Bence çok gerçekçi bir proje. Şöyle bir durum var: Silikon Vadisi’ndeki beyinler, yakın bir zamana kadar orada kalmayı tercih ediyordu. Doğru, o bölgenin hâlâ bir rakibi yok dünyada. Ama kariyerden daha değerli şeyler de var insanlar için.  Trump’ın, Müslümanlara nasıl davrandığını görüyoruz. Vizeleri bir veriyor, bir alıyor. Ortalama proje sürelerinin 3-4 yıl olduğu bir ortamda, böyle bir tedirginlik varken Silikon Vadisi’ndeki projeler yarım kalmaya başladı. Çünkü her projede takımın en az yüzde 30 - 40’ını oluşturan, Müslüman mühendisler ya da bir proje yöneticisi var. Bu insanlar kendi memleketleri Hindistan’a ya da Pakistan’a göç etmek durumunda kaldılar. Aynı durumdan mustarip Silikon Vadisi mühendisleri bir araya geliyor ve proje üretmeye devam ediyorlar. Ama dünya piyasasında daha merkezi bir yerde konumlanmak istiyorlar. Batı’ya en yakın ülke olarak da oklar Türkiye’yi gösteriyor."

TÜRK GENÇLİĞİNE GÜVENİYORUM

Türkiye'ye gelmeden önce kendisine sürekli Aselsan'da görev yapan mühendisleri örnek verdiklerini kaydeden Dönertaşlı, şunları"Bana 'Burası Türkiye, yolunu keserler!” dediler. Sürekli Aselsan’ın mühendislerini örnek veriyorlar.  Ama ben böyle şeylere kulak asmadım Önemli olan bir yerden başlanması. Google’dan öğrendiğim felsefeye göre, mükemmeli hazırlamaktan çok, işin bitmiş olması önemli. Hedef de sürekli hareket halinde ve bizim bilişim çağında kaybedecek daha fazla zamanımız yok. Bu bir ekip işi, ben Türk gençliğine güveniyorum."

İBRAHİM BÜYÜKEKEN merhabahaber.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.