Göllerimiz kuruyor

Göllerimiz kuruyor

İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, “Uygulanan yanlış politikalar nedeniyle Eber Gölü, Burdur Gölü, Akşehir Gölü ve Meke Gölü de kurumaya yüz tutmuştur. Önlem alınmazsa Beyşehir Gölü de 2040 yılına kadar kuruyacaktır” dedi

İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, düzenlediği basın toplantısında Beyşehir Gölü ve diğer göllerde yaşanan kuraklık sorununa dikkat çekti. Türkiye'nin büyük bir s u sorunu ile karşı karşıya olduğunu dile getiren Milletvekili Fahrettin Yokuş, “ Bilindiği gibi ülkemizde son yıllarda yağışların azalmasıyla birlikte, tarım alanlarının aşırı sulanması ve yasal su seviyelerinin korunamayışı ne yazık ki göl ve göletlerimizi kurutmaktadır. Bilinçsiz su alımları ekolojik dengeyi gün geçtikçe bozmaktadır. Uygulanan yanlış politikalar nedeniyle ülkemizin önemli göllerinden, Afyon Eber Gölü, Burdur Gölü, Akşehir Gölü ve Meke Gölü de kurumaya yüz tutmuştur.  Kuruyan göllerimizle ilgili sizlere ilginç bir örnek vereceğim. Aslında bu örnek ülkemizi yönetenlerin, yönetme becerisini kaybettiklerinin bir belgesidir. Şöyle ki; geçtiğimiz hafta Resmi Gazetede yayımlanan 301 Sayılı Cumhurbaşkanlığı kararnamesinde 1. Dereceden Sit alanı olan Akşehir gölü Havzası,  kesin korunacak ve hassas alan olarak tescil ve ilan edilmiştir. Ancak bu kararname oldukça trajikomiktir. Akşehir gölümüz çoktan kurumuş ve bugünden sonra da kurumuş bir gölün nasıl korunacağı (?) ne gibi önlemler alınacağı (?) tarafımızca merak edilmektedir” diye sordu.

BEYŞEHİR GÖLÜ 2040 YILINDA KURUYABİLİR

Beyşehir Gölü'nün büyük bir kuraklık tehdidiyle karşı karşıya olduğunu aktaran Yokuş, “Dünyanın önde gelen üniversitelerinden 10 bilim insanının Akdeniz Havzasında yaptığı bir araştırmada önümüzdeki yıllarda Konya bölgesinde yağışların daha da azalacağına ilişkin bir rapor yayımlamıştır. Bu rapora göre, bölgede su talebinin her yıl yüzde 20 oranın artacağı, bu nedenle tatlı su kaynakları ve göllerde su seviyelerinin azalacağını, bu durumda en büyük Akdeniz gölü olan Beyşehir gölünün 2040 yılında kuruyacağı ifade edilmektedir.  Siyasi iktidarın, Tarım ve Su politikalarını bugünkü anlayışı ile sürdürmesi durumunda, Türkiye'nin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir Gölü de kurumayla yüz yüze kalacağı görülmektedir. Bu anlayış, çok yakın bir gelecekte Türkiye'de kurutulmadık göl bırakmayacaktır. Bilindiği gibi Beyşehir gölü ve çevresi doğal sit alanıdır.  Uzun Yıllardır Gölün kıyı kenar çizgisi ihlal edilerek, yasalar çiğnenerek, fazladan sulama kanallarına gölden su verilerek, gölün doğal dengesinin bozulmasına sebep olunmuştur” dedi.

BEYŞEHİR GÖLÜ KİRLETİLİYOR

“Beyşehir Gölünü besleyen dere ve ırmakların tamamına köy ve mahallelerin arıtılmamış kanalizasyon suları akıtılmaktadır” diyen Yokuş,  şunları söyledi: “Beyşehir Gölünden Çumra ovasına kadar sulu tarım yapılan yüzbinlerce hektar alanda, üretilen meyve ve sebzelerin, arıtılmamış ve kirli göl suyu ile sulanması neticesinde, üretilen meyve sebzeler halkın sağlığını tehdit etmektedir. Ayrıca gölde yıllarca balık avlayanların, parçalanmış ağlarında bulunan kurşunlar nedeniyle, göl suyunda kurşun orasını yükselmiştir. Beyşehir’in su ihtiyacı gölden karşılanmaktadır. Bu nedenle Beyşehir halkı, gölden su içen hayvanlar ve göl suyu ile üretilen sebze ve bitkiler de risk altındadır. Gölün kimyasal artıkları, insan ve hayvan sağlığını ciddi anlamda tehdit etmektedir. Zaman kaybetmeden gölü besleyen kaynakların ıslahı ve göl içinde temizlik yapılması gerekmektedir. Beyşehir gölünün de diğer göller gibi kaderi aynı olmadan acilen önlemler alınması gerekmektedir. Bu önlemlerin başında da göl yönetimi birimleri oluşturulmalıdır. Beyşehir Gölünü besleyen derelerin ve kaynakların ıslahı sağlanmalıdır. Gölün yasal su seviyesi yani kıyı kenar çizgisi korunmalı ve sulama bahanesi ile göldeki su miktarı eksiltilmemelidir.”

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.