Gizli kültür ortaya çıktı

Gizli kültür ortaya çıktı

1992-1993 Atiker Konyaspor'da yardımcı antrenör olarak çalışan Mehmet Tayfun Türkmen, "Atiker Konyaspor'un başarısını değerlendirdi. Türkmen, "Konyaspor'un yeni stadyumu yapıldı ve gizli futbol kültürü ortaya çıktı" dedi

RÖPORTAJ : AHMET SÜTCÜ

Bölgesel Amatör Lig (BAL) 7.Grup'ta Konya'yı temsil eden iki takımdan biri olan Akşehirspor'un teknik direktörü Mehmet Tayfun Türkmen, Merhaba Gazetesi'ne özel açıklamalarda bulundu. Mehmet Tayfun Türkmen, Akşehirspor'a geliş hikayesini ve Akşehirspor'un hedeflerinden bahsetti. Mehmet Tayfun Türkmen, Akşehirspor'un hedefinin, 'keyif veren bir futbol oynamak' olduğunu belirtti.

YURTDIŞINA GİTMENİN YOLLARINI ARADIM

**Yurtiçinde ve yurtdışında birçok takımı çalıştırdınız. Teknik adamlık kariyerinizinden bahsedibilir misiniz?

-İzmir'de üniversite okudum. Üniversite okurken aynı zamanda futbol kariyerimi devam ettirdim. 1992 yılına kadar Köln'de antrenörlük eğitimi aldım. 1992 yılında Konya'ya dönüş yaptım.Antrenörlük kariyerimde ilk çalıştığım takım Konyaspor. O dönemin adıyla 1.Lig günümüzün adıyla Süper Lig'de mücadele ediyordu Konyaspor. Sonra  1993-1994 yılında Sarıyer'de çalıştım. Sarıyer ve Konyaspor'da yardımcı antrenör olarak çalıştım.1996-1997 sezonunda ise Side Gençlikspor'da teknik direktör olarak görev yaptım. Daha sonra birçok kulüpte çalıştım. Bir ara baktım Türkiye'de antrenör çok kulüp az. Yelpazeyi geniş tutmanın gerektiğini düşündüm. İki tane yabancı dil bildiğim için bunu avantaja dönüştürmek istedim. Yurtdışına gitmenin yollarını aradım.Afyonspor'da çalışırken Antalya'da kamp yapıyoruz. Siyahi oyuncular gördüm kampta. Onlarla konuştum. Seçmeye geldiklerini söylediler. Antremanımıza davet ettim. Onlara yardımcı oldum. Onları getiren menajerlerle tanıştım, sohbet ettik. İki yıl sonra o menajer beni aradı. Gana Premier Ligi'ne bir takım çıktığını ve beni söylediğini belirtti. Bende kabul ettim. Hiç düşünmeden Gana'ya gittim.Hiçbir şey konuşmadan Gana'ya gittim ve anlaştık. Wa All Stars ile anlaştım. Wa All Stars takımı şu anda Gana liginin şampiyonu oldu. 2013 yılında Türkiye'ye geldim. Menajerlik görevi yaptım. Antalyaspor'da 1.Lig'den Süper Lig'e çıktık. Ardından görevi bırakma kararı aldım. Gana'nın 4 büyük kulübünden biri olan Hearts of Oak takımı ile anlaştım. Ligi 4.sırada bitirdik. Konfederasyon  Kupası'na katıldık. O yıldan sonra Etiyopya'dan teklif aldım. Dedebit takımıyla anlaştım. Orada 1 yıl çalıştım. Dedebit'ten önce Azerbeycan'da çalıştım. 2005'ten sonra yurt dışında birçok takımla çalıştım.

img-036.jpg

FUTBOLDA ‘3 P’ KURALI VARDIR

**Memleketinizin takımı olan Akşehirspor'a geliş hikayenizi anlatabilir misiniz?

-Yaklaşık 10 sene yurt dışından çalıştım. Türkiye'de ki insanlar yüzümüzü unuttu. Akşehir benim memleketim.Yönetim kurulu gel bizle çalış dedi. Beni tercih ettiklerini söylediler. Bende kabul ettim. Bölgesel Amatör Lig takip ettiğim bir lig değildi. Biraz endişe duydum açıkçası.Akşehir'e gelince bazı şeyleri gördüm ve ikna oldum. Akşehirspor'u zor zamanında sahip çıkan bir yönetimimiz var. Hazır kurulu düzende hocalık çok kolay. Böyle emek isteyen bir yerde olmak benim kişiliğime ve tempoma uyduğu için buraya geldim. 8-9 haftadır Akşehir'deyim. Birçok şeyin üstesinden geldik. Geldiğimde takımın topu dahi yoktu. Eski yönetimden kalma hiçbir şey yoktu. Yönetici arkadaşlarla bir takım kurduk ve düzen oturttuk. Birbiriyle anlaşan ve sorun çıkarmayan bir takım oluşturduk. Sorun veya sıkıntılarımız hiç yok değil. Sorunları şöyle görüyoruz; 'Sorun olan yerde mutlaka başarı vardır'. Kulüpte her işi yardımcı antrenörüm Mustafa ile yaptık. Kulübü benimsedik. Sabah 7'de kulübe geliyoruz. Akşam işimiz ne zaman biterse o zaman gidiyoruz. Futbolda 3 'P' var. Bu 3 'P' mutlaka olacak. Bu 3 P; puan, para ve prestij. Puan aldığımız zaman para geliyor, para geldiği zaman prestij artıyor. Bu 3 'P' bizim hedefimiz. Biz kendimizi puana hedefliyoruz. Puan almadığın zaman işler kötüye gidebilir. Puanı alacak gücümüz var. Bizi seyreden insanların görüşü; 'Takım güzel olmuş ve keyif veriyor'. Gümbür gümbür bir takım değiliz. Zaten öyle bir takım kurmak isteyen bu ligde hayal kırıklığına uğruyor. Biz milyon paralara kurulan ekiplere karşı oynadık. Her maçtan sonra oynadığımız takımın başkanları yerlerinden kalkamıyor.

img-052.jpg

ENGELLER KONULMAMALI

**Yeni sezonda Akşehirspor'un hedefi nedir?

-Akşehirspor'un hedefi sahaya çıkıp ilçenin yükünü taşımak. Biz şampiyon olacaz, ligde kalacaz diye bir hedefimiz yok. Bölgesel Amatör Lig'de 1. olmadığınız sürece bu ligde yaptığınız şeyler başarı sayılmıyor. Bu ligin statüsü çok güzel.Rehavet yok. Her hafta takımlar ayakta. Bu ligde klasik kuralları koysalar, şampiyon birinci haftadan belli olur. Herkes ayarı yapar, şampiyon belli olur. Bu ligin statüsü mükemmel. Şikayetçi olduğum tek konu U-18 takımından 2 oyuncuyu yazmak zorundasınız ve birini ise oynatmak zorundasınız. Bu kural ile oyuncu değişiklik hakkım 2'ye inmiş oluyor. Genelde ya oyuncuyu ilk dakikada oynatıp çıkarıyorlar ya da son 1 dakika oyuna sokuyorlar. Oyuncunun da bir haysiyeti var.  Bunu amatör bir ligde zorunlu tutmak saçma bir şey. İnsanlar futbolunu oynamalı. Engeller konulmamalı. Zaten iyi bir oyuncu olsa hocalar onu oynatır. Kurallar konuluncu gelişme olmuyor.

AKŞEHİR BİR KÜLTÜR ŞEHRİ

**İhsaniye Gençlerbirliği lige katılamayacağını açıkladı ardından Sarayönü Belediyespor bir anda küçülmeye gitti. Konyalı sporseverler Akşehirspor'a bel bağladı ve Akşehirspor'a karşı beklentileri arttı. Bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?

-2003-2004 yıllarında 3-4 tane Konya'da 3.Lig takımı vardı. Akşehirspor, Ereğlispor, Ladikspor ve Konya Şekerspor. Konyaspor ise o dönem Süper Lig'deydi. Şu an baktığınız zaman hiçbir takım yok. Kimsede bunu araştırmıyor. Eskiden futbola kurumlar bakıyordu. Yol, toprak, su, demir yolları, orman, kömür gibi kurumlar futbolu finanse ederdi. Kanun değişince işler belediyelere kaldı. Birçok takım ortada kaldı. Belediyeler bu işi organize etmeye çalıştı. Sonra baktılar olmadı. Belediye başkanları kulüp başkanlığı yapmalarını yasakladılar. Şu anda belediyelerin desteklemediği takımlar bir yere gidemiyor. 2 milyon nufüslu şehir olan Konya, profesyonel liglerde olan sadece 2 takımla yetinmeye çalışıyor. Biri Konyaspor diğeri ise onun pilot takımı  Anadolu Selçukspor. Konya ekonomik hacmi ve yüz ölçümüyle futbol şehri olacak bir kent. Ama spora destek yok. Bölgesel Amatör Lig'e yükselen bir Konya takımının ligden çekilmesi her şeyi bize gösteriyor. Bizler Süper Lig ve Milli Takımı izleyerek mutlu oluyoruz. Alt ligleri izleyen ve düşünen yok. Akşehir bir kültür şehri. Burası her zaman Konya futbolunun içinde olmuş bir yer. Ne üst tarafa çıkmış ne de çok altta kalmış. Bir ara durgunluk yaşadı. Ondan sonra yeniden hareketlenen bir takım. Akşehirspor Konya futbolunda her zaman var. Daha iyisini yapabilir. Belediye başkanımız gereken desteği veriyor. Bizdende iyi şeyler bekliyor. Çok kısıtlı şeylerle iyi şeyler yaptık. Ama top çizgiyi geçmedi mi iyi şeyler yapmanızın bir anlamı yok.

img-132.jpg

ANADOLU'NUN LOKOMOTİFİ OLACAK

**Daha önce teknik direktörlük yaptığınız Atiker Konyaspor, bu sezon 3 kulvarda zorlu bir maratondan geçıyor. Görüşleriniz nelerdir?

-Konyaspor'un yeni stadyumu yapıldı ve gizli futbol kültürü ortaya çıktı. İnsanlara hizmeti götürdüğünüz zaman insanlar onun kıymetini biliyor ve değerini veriyor. Bana 1992 yılında böyle bir seyirci topluluğunun oluşacağını söyleselerdi inanmazdım. Her maçta en kötü 20-25 bin kişi geliyor. Bu bir rekordur. Konyaspor yönetim kurulu takımı düzgün yönetiyor. Ben çok başarılı buluyorum.  Kalıcı projeler yapmaya çalışıyorlar. Böyle giderlerse Anadolu'nun lokomotifi olacaklar. Yönetim alt yapı için projeler yapıyor diye heyecanlanmaya gerek yok. Çünkü Türkiye'de en iyi alt yapıya sahip Altınordu takımı ilk 11'de oynayacak Altınordu alt yapısından yetişmiş oyuncu bulamadı. 8 yıldır alt yapı projesi yapıyorlar. 3-4 tane transfer gönderdi dışarıya. Altınordu'nun alt yapısında bir bacağı eksik. Konyaspor, Altınordu'yu örnek almalı ve Altınordu'nun eksik olan bacağını gidermeli. Alt yapı tesisisi yapmak yetmiyor, hoca ve yöneticilerle orayı iyi donatmak gerekiyor.

**Akşehir halkına ve Akşehirsporlu taraftarlara  iletmek istediğiniz mesajlar nelerdir?

Futbol bir gösteri sanatı. Biz sahada insanları eğlendirmek için varız. Stada eğlenmek için gelsinler. İyi oynarsak ta alkışlasınlar kötü oynasakta alkışlasınlar. Ama taşkınlık, küfür yapmasınlar. Bunu ilk söyleyende değilim, son söyleyende olmayacağım. Futbol yüzyıllardır var. Bunu herkes her sezon temenni eder.

MEHMET TAYFUN TÜRKMEN KİMDİR?

Mehmet Tayfun Türkmen, 23 Nisan 1962 yılında Konya'nın Akşehir ilçesinde doğdu. Futbola Akşehirspor'da başladı. Liseye kadar eğitimin Akşehir'de aldı.  Türkmen, 1992 yılına kadar Köln'de antrenör eğitimi aldı. Türkiye'de ilk teknik direktörlük deneyimini 1992-1993 sezonunda Konyaspor'da yaşadı. Daha sonra yurt içinde ve yurt dışında ki takımlarda görevler alan Tayfun Türkmen şu anda Bölgesel Amatör Lig ekiplerinden Akşehirspor'da teknik direktörlük yapmaktadır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.