Süleyman Küçük

Süleyman Küçük

Girişimci Dostu(!) Belediyeler

Girişimci Dostu(!) Belediyeler

Devletin resmi haber ajansı olan Anadolu Ajansı’nın 26 Mayıs 2011 günü haber sitelerinde yer alan bir haberine göre, Aralık 2011’de, içinde Konya’mızın da bulunduğu 11 ilde 15 yaş üstü bin kişiyle yüz yüze görüşülerek bir anket yapılır.
Türkiye'de, Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, İstanbul, İzmir, Konya, Samsun ve Zonguldak illeri ankete dâhil edilirken, dünyada ise 24 ülkede 24 bin 537 kişiyle telefonla ya da yüz yüze görüşülmüştür.
Anket Avustralya, Brezilya, Kanada, Çin, Kolombiya, Ekvator, Mısır, Fransa, Almanya, Gana, Hindistan, Endonezya, İtalya, Kenya, Meksika, Nijerya, Pakistan, Peru, Filipinler, Rusya, İspanya, İngiltere ve ABD'de ülke genelinde yapılırken, Brezilya, Çin, Kolombiya, Ekvator, Mısır, Endonezya, Meksika, Filipinler’de ve Türkiye'de anket sadece şehirlerde yapılmıştır.
BBC'nin Globescan anket şirketi işbirliği içinde anket yapılan ülkelerdeki yerel anket şirketlerini de katarak yaptığı araştırmada anket yapılan kişilere:
“Ülkede innovasyona (yeniliğe) değer verilip verilmediği, ülkede kendi işini kurmanın ne kadar zor olduğu, kendi işini kuranlara verilen değerin ne olduğu ve kişilerin fikirlerini ne derece uygulamaya koyabildiği” soruları sorulur.
BBC'nin Globescan anketinde “Dünyanın girişimci dostu kültüre sahip ülkeleri sıralamasında” Endonezya zirvede yer alırken Türkiye'nin durumu külahı öne koyup düşündürecek türden bir netice vermiş durumdadır.
Anket neticesine göre “Girişimci dostu kültüre sahip ülke” sıralamasında Endonezya'yı ABD, Kanada, Hindistan ve Avustralya takip ederken,
24 ülke içinde yeni bir işe başlamak için en iyi ülkeler sıralamasında ise Endonezya, ABD, Kanada, Hindistan ve Avustralya ilk sıralarda yer almış, buna karşın Kolombiya, Mısır, Türkiye, İtalya ve Rusya ise yenilik ve girişimciliğe en az dost' ülkeler olmuştur.
Bu anket şu gerçeği bir kez daha yüzümüze vurmuştur.
Konya Valisiyle, Belediye Başkanıyla yani, merkezi ve yerel yönetimde yer alan tüm birimleriyle girişimci dostu olmakta bir kez daha sınıfta kalmıştır. Yani Konya göz göre göre emsalleri arasında geri bırakılmıştır.
Şehrin sahibi olmak konusunda mangalda kül bırakmayan Belediye Başkanlarından başlamak üzere, İl Genel Meclisinden tutun da Merkezi İdarenin tüm birimlerine kadar yetkili ve sorumlu olanlar, ülke ve şehir dışından getirilebilecek yatırımcıların Konya’ya getirilmesinde olduğu kadar, bu şehir içinden çıkan yeni yeni yatırımlar yapacak kişiler konusunda da üzerlerine düşen görevleri hakkıyla yerine getirmemektedirler.
Çünkü ankette yöneltilen dört soru dikkate alındığında, 24 ülke içinde Türkiye ve Türkiye içinde de özelde Konya’da ankete katılanların ancak yüzde 24'ü “Ülkesinde yeniliğin ve yatırımcılığın bir değeri olduğunu” düşünmektedir.
Avrupa kıtasında Almanya ''Girişimcilik endeksi''nde “2,60” lık derece ile en yüksek puana sahip olan ülke olurken, Türklerin yine sadece yüzde 24'ü, ülkesinde girişimciliğin bir artı değer olduğu görüşünü ifade etmişlerdir.
Bu kötü sonuçların yanında daha da kötüsü, ankete katılan Türklerin (yüzde 67) üçte ikisi aynı zamanda Türkiye’de iyi bir fikrin sıfırdan uygulamaya konulması konusunda da geçen yıllara göre daha kötümser fikirler beyan etmişlerdir.
Yukarıda da ifade ettiğimiz gibi anket sonuçlarına yansıyan bütün bu cevaplar, Türkiye’de özellikle de Konya’mızdaki kamu kurum ve kuruluşlarının, özellikle de şehrin sahibi konumunda olan Yerel Yönetimlerin, girişimcileri destekleme konusunda geçmişe nazaran nasıl yetersiz kaldıklarını göstermektedir.
Son yıllarda kısa süren otomobil fabrikası kurulması rüyalarının neden gerçeğe dönüştürülemediğinin sebepleri, bu anket sonucuyla bir kez daha açığa çıkmış bulunmaktadır.
Gelişen, büyüyen ve dünya kentleriyle yarışan bir şehir olmak yerine, model(!) kent olmak bu olsa gerek.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Süleyman Küçük Arşivi
SON YAZILAR