‘Gıda ve Tarım Üniversitesi başarılı bir konumda’

‘Gıda ve Tarım Üniversitesi başarılı bir konumda’

Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi “2016-2017 Yılı Akademik Yılı Açılış” programında konuşan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, “Bu Üniversite gıda ve tarım alanında en yüksek puanla öğrenci kabul eden bir konumdadır bu bir başarıdır” dedi

Çiftçilerin kurdukları kooperatif iştiraki olan Konya Şeker'in yapımını üstlendiği, Recep Konuk’un kurucusu olduğu, 'Bilimsel Araştırma Teknoloji Eğitim ve Kültür Vakfı' tarafından kurulan Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi (KGTÜ)'nün akademik yıl açılış programı Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Programa Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyon Başkanı  Recep Konuk, Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, Konya milletvekilleri, Vali Yakup Canbolat, Karaman Valisi Süleyman Tapsız, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Üniversite Müteveli Heyet Başkanı Dr. Mithat Çakır, Rektör Prof. Dr. Hüseyin Avni Öktem, diğer üniversitelerin rektörleri, kamu kurumlarının il müdürleri, akademisyenler, öğrenciler ve öğrenci velileri katıldı.

4-2-005.jpg

Programda konuşan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz akademik yılın Konya’ya ve ülkeye hayırlı olması temennilerini ileterek, “Pratikle uygulamayı bir arada vermeyi amaçlayan Bilimsel Araştırma Eğitim ve Teknoloji Vakfı'na ve vakfın kurucusu Konya Şeker, Anadolu Birlik Holding’e ülkemize böyle nadide bir eğitim kurumu kazandırdıkları için teşekkür ediyorum. Üniversite gıda ve tarım alanında en yüksek puanla öğrenci kabul eden bir konumdadır bu bir başarıdır” dedi.

SAVAŞ UÇAĞI YAPACAĞIZ

Üniversitenin, mezuniyet sonrası öğrencilerine iş garantisi vermesi ile diğerlerinden ayrıldığına dikkati çeken Yılmaz, şöyle konuştu: “KGTÜ inanıyorum ki gıda ve tarım alanında çarpıcı, örnek alınan bir farklılık oluşturacaktır. Bu eğitim kurumunda öğrencilerimiz teorik bilgi ile uygulamayı birlikte gerçekleştirecek. Bu da okul sonrası üretim sürecini kısaltacaktır. Üretim sürecinin kısalması da insanımızın daha çok refaha kavuşması ve zengin olması demektir. Üniversitelerden beklenen de budur. Ülkeler için tarım sektörü her dönem için önemli olmuştur. Bugün bilgi çağında gıda güvenliği de önemini artırmaktadır. Bugün ekonomimizin en önemli bölümünü tarım oluşturmaktadır." Yılmaz, üniversitelerin uluslararası rekabet gücüne ulaşmasını da önemsediklerini dile getirerek, hükümet olarak eğitimin her alanına büyük destek verdiklerini ifade etti. Ülkelerin bilim ve eğitim alanlarında fark oluşturdukça büyüdüğünü belirten Yılmaz, konuşmasına şöyle devam etti: “Yüksek katma değerli ürünlerin ortaya çıkarılması ve satılması halinde Türkiye 2023 hedefine ulaşır. Top, tank, silah yaptık. Şimdi de savaş uçağı yapacağız. Bu millet öz güvenini de geçen dönem başardıklarımızla kazandı” ifadelerini kullandı.

DÜNYA İLE YARIŞIYORUZ

Türkiye'nin dünya ile yarışacak ürünleri ürettiğini ve ülkenin çok iyi bir yolda olduğunu ifade eden Yılmaz, “Türkiye 2023 hedeflerine mutlaka, ama mutlaka ulaşacaktır. Üniversiteler, ait oldukları toplumun rehberidir. Bu akademik yılda üniversitelerimize ek bir görev düşmektedir. O da bu millete bir daha 15 Temmuz'u yaşatmamak için gereken şuurun öğrencilere verilmesidir" şeklinde konuştu. Vali Yakup Canbolat ise yaptığı konuşmada Gıda ve Tarım Üniversitesi’nin ülkenin ilk ve tek ihtisas üniversitesi olduğunu hatırlatarak, “Günümüzde bilgi üretimi ve paylaşımı hayati önem kazanmıştır. Bilgi üretimi ise eğitim ve öğretimle, insanla olur. Konyamız tarih boyunca ilmin ve tarımın merkezi olmuştur. Milli ekonomimizin en önemli unsurlarından olan tarım artık farklı bir anlayış ve bilinçle yapılmalıdır. Bu üniversite inşallah önemli bir misyonu yüklenecek” ifadelerine yer verdi.

4-1-002.jpg

FATURA ÜRETİCİYE KESİLİYOR

Daha sonra söz alan üniversitenin kurucusu PANKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı ve Karaman Milletvekili Recep Konuk da bilimsel altyapının önemine dikkat çekerek, şöyle konuştu: “Bilgisini üretmediğiniz bir ticari ortamda çok da başarılı olamazsınız. Bilginin üretimine ihtiyaç var. Esasen dışarıdan satın aldığımız teknolojinin yanında üretilmiş bilgi önemlidir. Başarı sağlanacaksa bilgi üretilmelidir. Tarım ve gıdada yol almış ülkelerin başarısının altında öncelikle buluş ve patent vardır. Sonra tarımsal organize var, sonra tarım ve sanayi işbirliği var sonra, bunun pazarlama kabiliyetlerinin örgütlenmesi var. Tarımsal başarısızlıkta çiftçi suçlanır genelde. Halbuki bunun arkasında akademisyenler var, tacirler var, pazarlamacılar var, mühendis var, veteriner hekim var. Tümünün katkısı ile ortaya çıkan bir ürün var. Başarısızlığın faturası üreticiye kesiliyor. Esasen fatura paydaşlarla paylaşılmalı.” KGTÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Avni Öktem de yaptığı konuşmada genç nüfusun nitelikli yetişmesi için eğitimin önemine dikkat çekerek, “Bunun sonucu olarak ihtisaslaşmanın önemi anlaşılmıştır. Tarımsal faaliyetlere bilgi katıldığında çok önemli bir katkı değer elde ediliyor. Bundan hareketle ülkemizde sektörün ilk ihtisas üniversitesi kuruldu. Öğrencilerimizin yüzde 20’sinin yüksek lisans ve doktora öğrencisi olmasını hedefliyoruz. Ülkemizde ilk olarak ‘Gıda ve Tarım Teknokenti’ni de kampüsümüz içerisinde kurmayı hedefliyoruz” ifadelerine yer verdi.

ÖĞRENCİ İŞİN İÇİNE GİRECEK

Üniversite Müteveli Heyet Başkanı Dr. Mithat Çakır da bir kuruş hibe ve destek almadan büyük yatırımlara imza attıklarını belirterek, “Büyük üniversitelerin staj ve uygulama için tercih ettikleri tesisler bizim elimizde ve uygulama tesisimiz olarak hizmet verecek. Bizim öğrencilerimiz ders görecek, tulumu giyecek, işçilik, ustalık öğrenecek. Traktör kullanmayı, gül, ağaç budamayı bilmeyen, çapa yapmasını bilmeyen bu okuldan mezun olamayacaktır. Hayvanla mesai arkadaşlığı yapmayan bu kurumdan mezun olamayacak. Tekrar toprağa, biyosisteme dönüş başladı. Biyosistemi kurtaramazsak yaşayamayacağız” şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından Bakan Yılmaz, üniversitenin akademik kadrosu ve protokol üyeleri ile hatıra fotoğrafı çektirdi.

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

4-3-008.jpg

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.