Gezici Tarama Tır'ı İle 5.5 Milyon Öğrencinin Dişleri Kontrol Edilecek

Gezici Tarama Tır'ı İle 5.5 Milyon Öğrencinin Dişleri Kontrol Edilecek

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, bakanlık olarak ‘Günde 2 kez 2 dakika’ projesi başlattıklarını açıkladı. Bu yıl ilk defa ilköğretim çağındaki 5.5 milyonu aşkın öğrenciye diş fırçası ve diş macunu dağıtacaklarını kaydeden...

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, bakanlık olarak ‘Günde 2 kez 2 dakika’ projesi başlattıklarını açıkladı. Bu yıl ilk defa ilköğretim çağındaki 5.5 milyonu aşkın öğrenciye diş fırçası ve diş macunu dağıtacaklarını kaydeden Bakan Müezzinoğlu, "Onun dışında da şuan da Edirne, Artvin, Muğla ve Şanlıurfa’dan uygulamalı ağız diş sağlığı eğitimi verecek, ağız diş sağlığı muayeneleri yapacak TIR'lar Türkiye genelinde 81 ilimizi ilçe ilçe ilkokul çağındaki öğrencilerimizi bir taraftan eğitecek diğer taraftan da onların ağız ve diş sağlığı kontrollerini gerçekleştirecek." dedi.

    Bakanlık, topluma ağız ve diş sağlığı bilinci kazandırmak amacıyla ‘Günde 2 kez 2 dakika’ projesi başlattı. Proje kapsamında Batıkent Refika Aksoy İlköğretim Okulu’nda öğrencilere içinde fırça ve macun bulunan ağız ve diş sağlığı seti dağıtıldı. Dağıtım programına Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun yanı sıra TBMM Sağlık Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Necdet Ünüvar, bazı milletvekilleri, okul müdürleri, veliler ve öğrenciler katıldı.

    Sağlıklı olma bilincinin toplumumuzun kültüründe her işin başı sağlık ve önce sağlık diyerek güçlü bir yeri olduğunu belirten Müezzinoğlu, "Ama ne yazık ki sağlıklı bir yaşamın kültüründe bilinç düzeyimizde sıkıntılar var. Bunlardan biri ağız ve diş sağlığı özellikle aile düzeyinde toplumumuzun yüzde 50’sinden fazlasında diş fırçalama ve ağız diş sağlığına dikkat etmekte sorun var. Hanelerimizin yüzde 50’sinden fazlasına diş fırçası ve diş macunu girmemiş durumda. Bunu bir kültüre dönüştürme sorumluluğumuz var. O nedenle bu yılı bakanlık olarak 8 milyon diş fırçası ve diş macunu dağıtım programını başlattı. İnşallah seneye bunu 10 milyonlu rakamlara çıkartacağız." diye konuştu. Bu yıl ilk defa ilköğretim çağındaki 5.5 milyonu aşkın öğrenciye diş fırçası ve diş macunu dağıtacaklarını kaydeden Müezzinoğlu, “Onun dışında da şuan da Edirne, Artvin, Muğla ve Şanlıurfa’dan uygulamalı ağız diş sağlığı eğitimi verecek ağız diş sağlığı muayeneleri yapacak TIR'lar Türkiye genelinde 81 ilimizi ilçe ilçe ilkokul çağındaki öğrencilerimizi bir taraftan eğitecek diğer taraftan da onların ağız ve diş sağlığı kontrollerini yapacak. İnanıyorum ki ağız ve diş sağlığında yakalayacağımız başarı bizim diğer sağlık sorunlarının önüne geçmede önemli katkı ve faydası olacaktır." dedi.

    "ÇOCUKLARINIZA İYİ BİR KAHVALTI SOFRASI HAZIRLAMADAN ONLARI SERVİSE BİNDİRMEYİN"

    Birçok sağlık sorununun önce ağzımızdan ve temizlikten başladığını hatırlatan Müezzinoğlu, "O nedenle el, ağız ve diş temizliği sağlıklı bir gelecek için bizim asla vazgeçmememiz gereken temel bir başlık. Bizim bu önemsediğimiz duyarlılığa sizden de sahiplenme bekliyoruz. İnanıyorum ki çocuklarımızın tamamı günde 2 defa en az 2 dakika diyecek akşam yatmadan önce ve sabah evden çıkmadan önce yapacağı işlerin başında dişlerini fırçalamayı yapacak. Diş sağlığını önemserken buradan sevgili çocuklara ve ailelere bir önemli konuda daha vurgulama yapmak istiyorum ne olur kahvaltı yapmadan güçlü bir kahvaltı etmeden okula gelmeyin veya evden çıkmayın anneler de çocuklarına iyi bir kahvaltı sofrası hazırlamadan onları servise bindirmesinler.Sağlıklı bir bünye uyanık bir zihin iyi bir kahvaltıdan geçer. Şayet evlatlarının başarılı olmalarını istiyorlarsa anneler babalar ne olur mutlaka iyi bir kahvaltı konusunda ailenin kültürünü güçlendirmeleri gerekiyor. O nedenle sevgili çocuklarımızdan istediğimiz sabahleyin zeytini, yumurtası, peyniri, yoğurdu veya sütü domatesi salatalığı iyi bir kahvaltı etmeleri şayet iyi bir kahvaltı eder sonra da dişlerini fırçalar okula gelirlerse umarım ki sağlıklı olacaklar. Yarın sindirim sistemi hastalıklarından, kalp rahatsızlıklarına veya akciğer hastalıklarından büyük oranda kendilerini koruyacaklar." Şeklinde konuştu.

    Halk sağlığı olarak koruyucu sağlık hizmetlerini önemsediklerini vurgulayan Müezzinoğlu, “Sağlıklı bir beslenmeyi, hareketli yaşamı önemsiyoruz. Ağız diş sağlığında da sağlıklı çürümemiş ve çekilmemiş dişleri önemsiyoruz. 2013 yılında ağız ve diş sağlığı polikliniklerimize başvuran hasta sayısı 23 milyondan fazla. Diş rahatsızlıkları nedeniyle diş hekimine geliyor bunların bir kısmı dolgu yapmak, bir kısmı diş çektirmek daha doğrusu oluşan problemini düzeltmek için geliyor. Polikliniklerimize tedavi olan bu 23 milyon hastaya 32 milyon tedavi şekli uygulandı. 0-18 yaş arası hasta sayımız ise 5 milyonun üzerinde. Biz 0-18 yaş grubundaki hasta sayımızın 5 milyonun üzerinde olmasını değil 0-18 yaş grubundaki tüm çocuklarımızı ağız ve diş sağlığını kontrol eden ve takip eden ve onları hastalanmadan tedavi edecek bir bilinci ve sorumluluğu üstlenmek istiyoruz. Başlatılan bu kampanyanın temel amacı da bu. 2002 yılında bin 475 olan ünite sayımızı 7 bin 500’lere çıkardık burada arzu ettiğimiz olabildiğince erken yakalamak ve olabildiğince sağlıklı ağızlar, sağlıklı dişler, sağlıklı beslenme ile geleceğimizi çok daha sağlıklı bir şekilde planlayabilmek gençler anne baba ve ailelerinize bugün Sağlık Bakanı, okul müdürü ve sınıf öğretmenimiz bize şu cümleyi söyledi diye mutlaka ifade edin günde 2 defa en az 2 dakika. Geleceğiniz sağlıklı olsun ömrünüz bereketli ve bahtınız açık olsun.” açıklamasında bulundu.

    Proje kapsamında Ağız ve Diş Sağlığı Gezici Tarama Aracı da aynı alanda ücretsiz diş taraması yapacak. Projenin amacına uygun olarak öğrencilere animasyon ve uzman diş hekimi eşliğinde doğru diş fırçalama eğitimi verilecek. 81 il’de devam edecek kampanya kapsamında 5 milyon 650 bin çocuğa ağız ve diş sağlığı seti dağıtılacak. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.