Gezerken öğretiyoruz

Gezerken öğretiyoruz

Yurtiçi ve yurtdışı turlarda sadece gezdirme amaçlı çalışmadıklarını ifade eden Vanderzee Konya Şubesi Genel Müdürü Hamza Dur, “İnsanlar gezmeye ve gezerek öğrenmeye meyilli. Gittiğimiz yerlerin tarihini ve bağlarımızı hatırlatıyoruz” dedi

RÖPORTAJ HALİD ŞEN

BİR DÖNEME DAMGA VURDUK

Vanderzee Konya Şubesi Genel Müdürü Hamza Dur ile hac ve umre organizasyonları ile diğer tur faaliyetleri ve organizasyon hizmetlerini konuştuk. Vanderzee’nin 1980’li yıllarda hac ve umre organizasyonlarındaki tekeli kırmak amacıyla kurulduğunu ifade eden Dur, “Vanderzee Türkiye’de tek özel hac ve umre organizasyonu düzenleyen İslami şirket olmuştur. Şimdi anlatmak ne kadar kolaysa o zamanın şartlarında bu hizmetleri sunmak o kadar zordu” dedi.

BANKAYA BULAŞMIYORUZ

Umre ve hac hizmetlerinde hacı adaylarını şekilcilikten kurtarmaya ve mananın anlaşılmasına yönelik çalışmalar yaptıklarını ifade eden Genel Müdür Dur, şöyle konuştu: “Hac ve umrenin asıl amacından ve ibadetlerin devamlı olmasından bahsediyoruz. Yurtdışı turlarda da sadece gezme amaçlı değil, adeta bir eğitim veriyoruz. Taksit imkanı sunan firmalar var fakat biz taksite girmiyoruz. Özellikle girmiyoruz çünkü ibadetin ihlasına engel olduğunu düşünüyoruz.”

**Vanderzee Turizm’in tarihi ve kuruluş amacından bahseder misiniz?

Vanderzee Turizm 18.asırda Hollanda da deniz aşırı ülkelere seyahat etmek üzere kurulan bir firmadır.1959 yılına kadar yurt dışında faaliyet göstermiş olup bu yıldan itibaren İzmir’de faaliyetine devam etmiştir.1980’li yıllarda 54.hükümet başbakanı rahmetli Erbakan hocamın talimatıyla vakıf olarak satın alınmış ve bu sayede Müslümanlar ilk özel turizm firmasına sahip olmuştur. Vanderzee’nin ıstılahi manası ise deniz ötesi ileri görüş demektir. Tabi ki bu arada bizim değineceğimiz asıl konumuz Vanderzee turizm şirketinin kuruluş amacı ve kurulduğu yıllardaki Müslümanların durumudur. 1980’li yıllarda Müslümanlar hac ve umre görevlerini yerine getirmek istediklerinde muhatap olarak sadece diyanet işleri başkanlığını bulabiliyorlardı. Yine o dönemin hükümeti tarafından hac ve umre organizasyonu yapmak isteyen şirketlerin bazı uluslararası belgelere haiz olma şartı getirilmiştir. Tabi ki o dönemde de turizm alanında bu belgelere sahip hiç bir İslami şirket bulunmamakta idi. Dolayısıyla bu kutsal görev yabancı kökenli firmalar tarafından organize edilmeye başlanmıştı. Bu durumdan rahatsız olan 54.Hükümet Başbakanı rahmetli Erbakan hocamın talimatı üzerine bu şirket yabancılardan sadece bu kutsal görevi yerine getirmesi için satın alınarak İstanbul’da faaliyetlerine başlamıştır. Girişimci bir ruh ile hareket edilerek zaman içerisinde ilklere imza atmış ve Türkiye’de tek özel hac ve umre organizasyonu düzenleyen İslami şirket olmuştur. Şimdi anlatmak ne kadar kolaysa o zamanın şartlarında bu hizmetleri sunmak o kadar zordu. Ve bu zorlu yılları o zaman ki ekibi bütün gayret, ihlas ve samimiyetiyle göğüslemiş ve nice başarılara imza atmıştır.

**Düzenlediğiniz gezi ve turlarda temel düsturunuz nedir?

Biz İslami bir ticaret kuruluşuyuz. Bunu da şu şekilde açıklıyoruz. Hac ve umre ziyaretlerinde bizim tek bir amacımız var; Rabb’in evini ziyaret etmek. Bizim hac ve umre ziyaretlerinde gördüğümüz, pek çok ziyaret edilmesi gereken yerin unutulduğu ve ziyaret edilmediğidir. Örneğin Tuva kuyusu. Bu kuyu Peygamber Efendimizin Medine’den Mekke’ye fetih için gitmeden önce Tuva kuyusuna giderek abdest almış ve yıkanmıştır. Kaliteyi herkes yakalayabilir ama herkes hizmet veremez. Allah’ın misafirlerine hizmet şuuruyla çalışıyoruz. Kutsal Beldelere gidilerek hac, umre yapılıyor. Peygamber Efendimiz umre yapın, temizlenin sözlerinden bizim alacağımız, gidip orada tavaf yapmak, say yapmak, birkaç önemli yeri ziyaret etmek olmamalıdır. Yani bunları yapıp tekrar geri geldikten sonra tekrar eski haline gel, böyle bir sistem yok. Anlatılmak istenen bu değil. Orada temizlenmek, o ruhu yakalamaktır. Yurtdışı turlarda da sadece gezme amaçlı değil bir eğitim veriyoruz.

İNSANLAR ÖZÜNÜ HATIRLIYOR

**Son dönemlerde hangi ülkelere tur talebi var?

Son dönemde Kudüs turlarına rağbet var. İnsanlar gezmeye ve gezerek öğrenmeye meyilli. Biz de bu taleplere en güzel şekilde karşılık vermeye çalışıyoruz. Bu sadece İspanya, Mısır, Ürdün ile sınırlı değil. Aynı zamanda Balkan turları adı altında Bulgaristan, Sırbistan, Makedonya, Bosna Hersek gibi ülkelerde Osmanlı kültürlerini yaşatan insanlarla tanıştırıyoruz. Oraların halklarıyla buluşuyoruz. İnsanlar Endülüs, Kudüs, Ürdün’e gidiyor fakat Kudüs’e gittiği zaman orayı bilmek ve anlamak istiyor. Oradaki Medeniyeti, İslam’ı yaşatanları tanımak istiyor. Mesela Mısır’a gittiğimizde, Firavun, piramitlerden bahsederken orada Osmanlı Medeniyeti’nin yapmış olduğu işleri de gösteriyoruz. Aynı zamanda Mısır tarihinde Osmanlı’nın yattığını hatırlatıyoruz. İnsanlar özlerine dönmüş oluyor. Peygamber Efendimizin dönemine geri dönüş, geri bakış sağlıyor. Balkanlarda camileri kaleleri gösteriyoruz ama o kaleleri yapan ruhu anlatmamız gerekiyor. Bunları anlattığınızda da insanlar öze dönüyor.

**Konyalılar Konya sınırları içerisindeki pek çok güzelliğe gitmemiş durumda, hatta bilmiyor. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Biz bu eksikliği şuna bağlıyoruz. Konya’daki turizm firmaları olarak bu bizim eksikliğimizdir. Konya’daki bu güzellikler hakkında vatandaşlarımızı bilgilendirmemiz gerekiyor. Biz Konya ili içerisinde de turlar düzenliyoruz. Meke Gölü, Çatalhöyük, gibi yerlere turlar düzenliyoruz. Konyalı vatandaşlarımız da bu tür gezilere rağbet göstermiyor. Aslında Türkiye’nin her yerinde bu böyledir. Herkes kendi şehrindeki güzelliklere pek gitmez. İstanbul’daki bir vatandaş Eyüp Sultan’a gitmemişken biz burada oranın hasretini çekeriz. Konya’da da aynı durum var. Konya içerisindekileri çok tanımaz, rağbet göstermez. Bu konuda bilincin artması için çalışmalar yapıyoruz. İnşallah Konyalılar da ilgi gösterir.

**Döviz kurundaki dalgalanma sizi nasıl etkiliyor?

Bütün turizm firmaları, uluslararası ticaret firmaları dolar ve Euro’yu göz önünde bulundurması gerekiyor. Biz de yurt dışı turlar düzenlerken bunları baz alıyoruz. Yapabileceğimiz bir şey de yok. Fiyatları çok yüksek tutmadan ayarlamaların yapıyoruz. Vatandaşlarımıza çok yansıtmamaya çalışıyoruz. Aynı hassasiyeti, vize işlemini takip eden firmalardan, otellerden ve uçak firmalarından bekliyoruz.

**Ödeme alışkanlıkları nasıl değişiyor?

Dünya sistemi değişti. Biz de buna ayak uydurduk. Para rezervleri azalıyor. Eskiden para biriktirilerek edilirdi, şimdi ise geçmişten yiyoruz. Hac ve umre organizasyonlarında taksit imkanı sunan firmalar var fakat biz taksite girmiyoruz. Özellikle girmiyoruz çünkü ibadetin ihlasına engel olduğunu düşünüyoruz. Taksitte bankaya-faize bulaşabiliyorsunuz. Ama başka alternatifler oluşturarak vatandaşlarımıza ödeme kolaylığı sağlıyoruz. Fiyatlarımız da çok yüksek değil.

 

**Hac’da yaşanan izdihamlar ve ölümler hakkında ne düşünüyorsunuz? İhmal var mı?

Bunlar hakkında çok yazılar yazıldı. Olaylara doğru açıdan bakmak lazım. Bazı projeler var. İngilizler ve Siyonistler Suudi Arabistan’da oyunlar oynuyor. Bunun nedeni Müslümanların kalbi olan Mekke’yi barındırmasındandır. Oradaki vatandaşlar bilirler; hac ve organizasyon firmaları, oteller hep İngiliz ve Amerika kökenlidir. Son zamanlarda çıkan olaylar hakkında çok bilgi kirliliği var. Organizasyonlarda sıkıntılar yaşandı. Bunun İngilizler’in bir oyunu olduğu şeklindeki iddialar ağır basıyor. Bence bundan sonra Suudi Arabistan’ı rahat bırakmayacaklar. Kral Selman, İngilizler tarafından kullanıldığını anladığı için, İngilizlere verdiği randevusunu iptal etmiştir. Rest çekmiştir. Mısır’daki hükümeti desteklememesi, ABD ve İngilizlere çok rağbet etmemesi de bir resttir. Daha sonra ‘Kral Selman öldü, hastalandı’ diye yaygaralar çıkartıldı. Olayların bu restler nedeniyle olduğunu ve bundan sonra da artacağını düşünüyorum. 

**Önümüzdeki dönemlerdeki projelerinizden bahseder misiniz?

Bahar aylarında güzel bir etkinlik yapacağız; 3 mescitte 3 Cuma adı altında. Bahar aylarında turizm sektöründe bir düşüş yaşanır. Bu dönemde Müslümanlar’ın ilk kıblesi Mescid-i Aksa’yı da ziyaret etmiş olacağız. Bizim yurtiçi turlarımız genelde özel okullar ve dernek okullarındaki öğrenciler üzerine oluyor. Bu gezilerimiz eğitim ağırlıklı oluyor. Turizm adı altında eğitim veriyoruz. Sadece gezip göstermiyoruz. Genel olarak şirketimizin kuruluş amacı da bu zaten. Bir proje olarak ‘dijital rehberli gezi turları’ planlıyoruz. Çok yakın zamanda bizimle birlikte seyahat eden vatandaşlarımız bu hizmetten faydalanacağız. Bir kulaklık ve bir tablet ile müşterilerimiz gezdiği yerleri en iyi şekilde tanıma fırsatı sunacağız. Bölge dijital rehber ile gezilmiş olacak. Bunun yanında yurt içi gezilerimiz var. GAP turları, İç Anadolu, Ege, Marmara turlarının yanı sıra Karadeniz gezileri düzenliyoruz. Gezilerdeki amacımız içerisinde yöre halkını buluşturmak da var. Yurt içi ve yurt dışı oteller noktasında termal ve tesettür otellerin en uygun fiyatlarla rezervasyonlarını yapıyoruz. Özel araçlarımızla VIP hizmeti de veriyoruz. Organizasyon hizmetimiz var. Önümüzdeki günlerde Konya’da düzenlenecek 600 kişilik bir organizasyonu gerçekleştireceğiz.

**Son olarak neler söylemek istersiniz?

Yaptığımız organizasyonlarda müşterilerimizi mağdur etmemeye çalışıyoruz. Bazı sektör firmaları şunu yapıyor; Sizi Kudüs’e götüreceğiz, deyip biletleri alarak işin tamam olduğunu sanıyorlar. Fakat önlerine bir engel çıkıyor, vatandaş mağdur oluyor. Biz gideceğimiz ülkelerdeki turizm firmalarıyla bağlantılar kurarak bir çalışma ortaya koyuyoruz. Biz Vanderzee olarak misyon, vizyon kısmına ne yazalımı konuşurken şunu düşündük ki, “Biz niye çabalıyoruz? Biz yarım asırlık bir firmayız. Tecrübe ve deneyimimiz var. Sonra bir ayet aklımıza geldi; ‘Ey iman edenler, sizin söylemlerinizle eylemleriniz neden birbirini tutmuyor’. Biz bu ayete muhatap olmamak için çabalayalım, mücadele edelim dedik. Sözlerimiz ve eylemlerimiz tutsun diye çalışıyoruz. Bizden hizmet alacak vatandaşlarımıza burada ne söylediysek orada da yapalım. Bütün hizmetlerimizi bu gaye ve amaç uğruna yapıyoruz.

HAMZA DUR KİMDİR?

1986 Ilgın doğumlu. İlk ve orta öğrenimini Konya’da tamamladı. Hafızlık eğitimi aldı. Lise eğitimini Konya İmam Hatip Lisesi’nde tamamladı. Lisans eğitimini Ürdün Üniversitesi Arap Dili ve Edebiyatı bölümünde tamamladı. İstanbul’da çeşitli kurumların dış ticaret bölümlerinde görev yaptı. Eylül ayından beri Vanderzee Konya Şubesi Genel Müdürü olarak görev yapıyor. Arapça ve İngilizce biliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.