Gevale Kalesi’nde Tarihe Yolculuk

Gevale Kalesi’nde Tarihe Yolculuk

Konya’nın siluetini oluşturan tarihi Gevale Kalesi’ni gün yüzüne çıkartmak amacıyla 2012 yılında başlatılan arkeolojik kazı çalışmaları yaklaşık bin 700 metre yükseklikte devam ediyor.Selçuklu Belediy...

Konya’nın siluetini oluşturan tarihi Gevale Kalesi’ni gün yüzüne çıkartmak amacıyla 2012 yılında başlatılan arkeolojik kazı çalışmaları yaklaşık bin 700 metre yükseklikte devam ediyor.

Selçuklu Belediyesi, Kültür Bakanlığı, Konya Müzeler Genel Müdürlüğü ve Necmettin Erbakan Üniversitesi’nin iş birliği ile tarihi Gevale Kalesi’nde yürütülen kazı çalışmalarının bu yıl ki kısmında çalışmalar zirvede devam ediyor. Konya’nın batısında yer alan ve Selçuklu’nun yanı sıra birçok tarihi dönemin önemli muhafız kalelerinden biri olan Gevale Kalesi, yapılan çalışmalarla Konya turizmine kazandırılacak.

Bu yıl 1 Haziran da başlayan ve akademik kazı ekibi tarafından titizlikle yürütülen çalışmalar ile birçok mimari mekan ortaya çıkarıldı. Sırlı, sırsız seramik kap, kacak, bazı metal objeler ve bunların yanında çeşitli küçük el eşyaları tespit edildi. Ayrıca tapınak, potern (tünel) ve burçların restore edilmesi için çalışmalar başlayacak.

20150728aw487297_04(1).jpg

“ZİRVE TAMAMEN ORTAYA ÇIKACAK”

Gevale Kalesi arkeolojik kazı çalışmalarının 2012 yılında yüzey araştırması ile başladığını ifade eden Necmettin Erbakan Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zekeriya Şimşir, “Kazı çalışmalarımız Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nden izin alınarak yapılıyor. Çalışmalarda 2013 ve 2014 yılında tapınak bölgesi, çeşitli kaya oyma mekanlar ve bazı sarnıçlar ortaya çıkartıldı. 2014 yılında da zirveye çıkıldı ve burada da çeşitli mekanlar elde edildi. Bu yıl da 1 Haziran 2015 tarihinden itibaren yaklaşık 30 işçi ile çalışmalarımıza başladık. Ramazan ayı içinde de bu çalışmalarımız büyük bir özveri ile devam etti. Son dönemde çalışmalarımızı Gevale’nin zirvesinde yoğunlaştırdık. Bu yıl zirveyi tamamen kazıp ortaya çıkarmayı amaçlıyoruz” dedi.

Kazı çalışmalarının yanında bazı restorasyon çalışmalarının da yapılacağını ifade eden Şimşir, “Tapınak ve potern diye bilinen mekanların yanı sıra sarnıçların restorasyon projesi çizildi. Sarnıç, potern ve burçların restorasyon projeleri kurul tarafından onaylandı ve imalata başlanacak. Bu yıl zirvedeki çalışmalarda daha çok üst örtüsü ortaya çıkmamış mimari mekanlar tespit ediliyor. Birçok buluntu da ele geçirmiş durumdayız. Sırlı, sırsız seramik kap, kacak, bazı metal objeler ve bunların yanında çeşitli küçük el eşyaları buluntu olarak tespit ediyoruz. Bir ekibimiz tarafından bunların temizlik çalışmaları yapılıyor. Daha sonra konservasyon ve restarosyonu yapılacak. Envanterlik değerde bulunanların ileride gerçekleştirilecek bir müzede de sergilenmesi düşünülmektedir” diye konuştu.

“GEVALE’DEN KONYA SEYREDİLECEK”

Gevale Kalesi’nin ikiz tepelerden oluştuğunu ifade eden Şimşir,“Büyük Gevale olarak bilinen yer bin 710 metre, Küçük Gevale ise bin 670 metre yüksekliktedir. Kazı çalışmalarımız Küçük Gevale’de devam ediyor. Kazı ve restorasyon çalışmalarının tamamlanmasından sonra burada bir çevre düzeni projesi yapılacak. Gezinti noktaları, bakı ve seyir terasları ile belirlenecek gezi güzergahı ile şehrin her tarafı izlenebilecek. Böylece ilk çağdan itibaren Roma, Bizans, Selçuklu, Karamanoğlu ve Osmanlı döneminde de kısmen kullanılmış olan ve kültür ve tarih açısından son derece önemli bir alan Konya turizmine kazandırılmış olacak” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.