Geniş önlemler alındı

Geniş önlemler alındı

Yeni yayınlanan KHK ile birlikte, polise sanal ortamda işlenen suçlar konusunda “Sanal ortamda araştırma yapma” yetkisi verildi. Özel güvenlikler de artık Valilik tarafından yapılacak güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasıyla işe alınabilecek

Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanan olağanüstü hal (OHAL) kapsamındaki 680 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK)  yayınlandı. Yeni KHK ile polislerin sorumluluğu artırıldı, özel güvenliklere yönelik de sıkı güvenlik soruşturması zorunluluğu getirildi. Yaşanan saldırıların ardından ve yayınlanan KHK ile birlikte Konya'nın farklı noktalarında bulunan AVM'lerinde ve tramvay duraklarında; güvenlik önlemleri de artırıldı. Artık araç ve üst aramalında daha hassas davranılıyor. Ayrıca bilgi edinmenin dışında farklı amaçlarla kullanılan sosyal medya da, sıkı mercek altına alınıyor. İnternet üzerinden yapılan paylaşımlar ve bu paylaşımın ortaya çıkardığı sonuçlar, toplumu çok farklı yönlere sevk edebiliyor. Terörü destekleyen, halkı manipüle eden ve ülkeyi karalayacak paylaşım yapanlar; artık polislerin de denetiminde olacak. Sanal ortamda işlenen suçlarda internet abonelerine ait kimlik bilgilerine ulaşma, sanal ortamda araştırma yapma yetkisi verilen polisler; bilişim suçlarına karşı hakim izni alınmaksızın veri trafiğini izleyebilecek.

İŞTE KHK İLE POLİSE VERİLEN YETKİ

2559 sayılı kanunun ek 6’ncı maddesine eklenen fıkra şöyle: “Polis, sanal ortamda işlenen suçlarda, yetkili Cumhuriyet başsavcılığının tespiti amacıyla, internet abonelerine ait kimlik bilgilerine ulaşmaya, sanal ortamda araştırma yapmaya yetkilidir. Erişim sağlayıcıları, yer sağlayıcıları ve içerik sağlayıcıları talep edilen bu bilgileri kolluğun bu suçlarla mücadele için oluşturduğu birimine bildirir. Bilişim suçlarına karşı hakim izni alınmaksızın veri trafiği izlenebilecek. Aynı kanunun ek 7’nci maddesinin 1’inci fıkrasına “Sanal ortamda” ibaresi eklendi. 2’nci fıkrasında yer alan ‘Yazılı suçların işlenmesinin önlenmesi amacıyla, hakim kararı veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Emniyet Genel Müdürü'nün veya İstihbarat Dairesi Başkanının ibaresi yazılı suçlar ile bilişim suçlarının işlenmesinin önlenmesi amacıyla hakim kararı veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Emniyet Genel Müdürünün, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi Başkanının veya bilişim suçlarıyla sınırlı olmak üzere bilişim suçları ile ilgili daire başkanının” diye değiştirildi. Yine aynı fıkraya “Telekomünikasyon yoluyla yapılan iletişim” ibaresinden sonra gelmek üzere “Veya internet bağlantı adresleriyle internet kaynakları arasındaki veri trafiği ile iletilen veriler”  ibaresi eklendi. Dördüncü fıkrasında yer alan “Veya iletişim bağlantısını” ibaresi “ilgili internet bağlantı adresi veya bağlantıyı” diye değiştirildi. Sekizinci fıkrasında yer alan “Görevlilerince” ibaresi “Görevlileri ile bilişim suçlarıyla sınırlı olmak üzere bilişim suçlarıyla ilgili daire başkanlığı görevlilerince” diye değiştirildi.

VALİLİK GÜVENLİK SORUŞTURMASI YAPACAK

680 sayılı KHK ile özel güvenlik görevlisi olarak istihdam edilecekler ile özel güvenlik şirketlerinde, alarm izleme merkezlerinde ve özel güvenlik eğitimi verecek kurumlarda kurucu veya yönetici olarak çalışacaklar hakkında Valilikçe güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılacak. Terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulu (MGK) tarafından devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara iltisakı veya irtibatı olduğu tespit edilen kişiler, özel güvenlik alanında faaliyet yürüten şirket veya birimlerde çalışamayacak.

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.