Gençlerimiz elden gidiyor!

Gençlerimiz elden gidiyor!

Uyuşturucu madde kullanımı, 7 yaşına kadar düştü. Merdiven altı üretimlerin yaygınlaşması ile birlikte uyuşturucuya ulaşım da kolaylaştı. Gençler büyük bir felaketin eşiğine geldi

Ucuz ve kolay temin edilen maddeler, ülkenin geleceği gençleri, tehlike altına sokuyor. Uyuşturucu maddeye ulaşım kolaylaşırken, kullanım yaşı da hayli düştü.  Gençler, yaşadıkları farklı sıkıntılar gerekçesiyle, uyuşturucu kullanımına yöneldi. İhmaller ve tedbirsizlikler, tehlikenin boyutunu daha da artırdı. Gençlik, tüm bu yaşanan olumsuz gelişmelerin ardından büyük bir felaketin eşiğine geldi. Uyuşturucu kullanan gençlerin yakınları, çaresiz bir şekilde kendilerine uzanacak yardım elini bekliyor.  Ayrıca geçtiğimiz günlerde Birleşmiş Milletler (BM) tarafından açıklanan bir rapor, tehlikenin büyüklüğünü bir kez daha gözler önüne serdi. BM Uyuşturucu ve Suç ile Mücadele Dairesi’nin uyuşturucu raporuna göre Türkiye, sentetik uyuşturucu sebebi ile ölümlerin en çok yaşandığı ülke oldu. Uyuşturucu maddenin etkisi ile gerçekleştirilen suç olaylarında da artışlar yaşandı. Esrar ise en yaygın uyuşturucu olarak kayıtlara geçti.

ŞİFRE İLE UYUŞTURUCU ALIYORLAR

Uyuşturucu İle Mücadale ve Eğitim Derneği Başkanı Leyla Yağanoğlu; BM'nin yayınladığı rapora dikkat çekerek, tehlikenin karşısında uyanık olunması gerektiğini vurguladı. Uyuşturucu kullanımının hızla yükseldiğini aktardı. Merdiven altı üretimin fazla olduğunu buna paralel olarak uyuşturucuya ulaşımın kolaylaştığını kaydeden Yağanoğlu, “Ülkemizde her geçen gün küçük yaş grubunda da görülen uyuşturucu kullanımı kronik bir gidişatı olan halk sağlığı sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır ve bonzai kullanım yaşı ne yazık ki 7 yaşına kadar inmiş durumdadır.

En tehlikeli uyuşturuculardan biri bilinen ve Türkiye'de yakın zamana kadar görülmeyen metamfetamin kullanımı da 2009'dan beri hızla artıyor. Polisiye tedbirler dışında toplumsal olarak topyekün uyuşturucu ile  mücadele de seferberlik ilan edilmelidir. Toplumumuz bu konuda daha çok bilgilendirilmelidir.Artık kahve ortamlarında bile uyuşturucu kullanılıyor. Gençlerin, kendileri arasında kullandıkları şifreli kelimeleri var. Orta şekerli kahve adı altında aslında uyuşturucu istiyorlar. Daha ağır madde almak istiyorlarsa çok şekerli istiyorlar” açıklamalarında bulundu.

NARGİLE İÇİNDE UYUŞTURUCU TUZAĞI

Gençlerin nargile içmek içmek için gittiği bazı mekanlarda bile nargilenin içinde uyuşturu verildiğini iddia eden Yağanoğlu, internetteki ilaç satışlarına karşı aileleri uyardı. “Gençler, ailelerine kot pantolon siparişi verdim diyor. Pantolonun içinde uyuşturucu gönderiliyor, farkında olamıyorlar” diyen Başkan Yağanoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Uyuşturucu maddelere erişim bu kadar kolay. Biz çocuklarımıza hayır demeyi bir türlü beceremedik. Kullanım yaşı maalesef 7'ye kadar düştü.”

REÇETESİZ ŞIRINGA SATILMAMALI

Eczacılara seslenen Yağanoğlu, reçetesiz şırınga satılmaması hususunda hassasiyet gösterilmesi gerektiğini ifade etti. Mobilize ekipler oluşturularak, sıkıntının önüne az da olsa geçilebileceğini dile getiren Yağanoğlu, “Madde bağımlıları, gece nöbete kalan eczanelere gidiyorlar. Şırınga istediklerini söylüyorlar. Eczacılar da korktuğu için sorgusuz sualsiz verebiliyor. Şırıngayı alan gençler, uyuşturucuyu rahatça kullanıyor. Bu konuda da somut bir adım atılmasını istiyoruz” açıklamalarında bulundu.

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum