Gençleri meslek sahibi yapmalıyız

Gençleri meslek sahibi yapmalıyız

KONESOB Başkanı Ali Osman Karamercan, “Her insan okuyacak diye bir anlayış yok. Okumaya merakı olmayanları sevdiği alana yönelterek, onlara ön ayak olarak meslek sahibi yapmalıyız" dedi

Merhaba Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sarıkulak ve Merhaba Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Recep Çınar, Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (KONESOB)'u ziyaret etti. Ziyarette KONESOB Başkanı Ali Osman Karamercan hazır bulundu. Karamercan, 16 Nisan günü gerçekleştirilen tarihi halkoylamasının ardından esnafın rahatladığını ve işlerinin az da olsa iyiye gittiğini belirtti. Konya esnafının son durumunu değerlendirdi. Karamercan, “Normal zamanda hafta sonları iş olur, esnaf Pazartesi günü beklediği satışı yapamazdı. Halkın nabzını yoklamak için referandumdan hemen bir gün sonra esnaf ziyaretlerine çıktık. Büyük çoğunluğu 17 Nisan sabahı işlerinin hiç tahmin etmedikleri kadar iyi olduğunu söyledi” dedi.

AHİLİK KÜLTÜRÜ YAŞATILMALI

Piyasanın iyiye gittiğini, esnafın işlerinin biraz daha açıldığını kaydeden Karamercan, esnafın halinden şikayet etmemesini bunun yerine şükür etmesi gerektiğini de bildirdi. Eski ahilik kültürünün sürdürülmesini isteyen Karamercan, “Önceden esnaflarımız, sabah namazını kıldıktan hemen sonra dükkanlarını açardı. İşine bakardı. Akşam da bismillahirrahmanirrahim deyip kapatırdı. Usta, dükkanı kendi kilitler bizler ise arkasında beklerdik. Günümüz esnaf anlayışı biraz daha değişti. Patronlar, 11-12'ye doğru işinin başına geliyor.  Usta bırakıyor, kalfa dükkanı kilitleyip gidiyor” açıklamalarında bulundu.

İSTİHDAM SEFERBERLİĞİNE OMUZ VERDİK

Milli istihdam seferberliği noktasında Konya'nın üstüne düşeni fazlası ile yaptığını dile getiren Karamercan, Konya'nın seferberlik sıralamasında Türkiye genelinde ilk sıralarda yer aldığını ifade etti. Karamercan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “En son Valilikte bir toplantı gerçekleştirdik. Orada esnaf odalarının es geçilemeyeceği dile getirildi. Milli istihdam seferberliğine en büyük desteği bizler verdik. Küçük esnafız ama kalabalık bir aileyiz. 55 bin üyemiz var. Bu kardeşlerimizin aileleri var. Sayımız daha fazla oluyor. Bizim işimiz sanatkarlarla olduğu için vasıfsız elemanlarla ilgimiz pek olmuyor.”

KÜÇÜK ESNAFA DESTEK ŞART

Unutulmaya yüz tutmuş mesleklerin yaşatılması için çalışma içinde olduklarını aktaran Karamercan, konu ile ilgili adımların atıldığını söyledi. Karamercan, kilimcilik, nalburilik, keçecilik ve kalaycılık mesleklerinin unutulmaya yüz tuttuğunu kaydetti. Karamercan, “Yeni yapılacak AVM'lerde mecburen bu mesleklerin yaşatılması için yerler tahsis edilecek. Ne kadar bu konuda yardımcı olunursa olunsun biz AVM'deki kira bedellerini pahalı buluyoruz. Küçük esnafı kurtarmıyor. Bizim isteğimiz farklı. Tarihe gömülmek istenen meslekleri, AVM'ler de değil de teşviklerle ayakta tutabilmek. Esnafı canlandırmak için bir de kalifiyeli eleman lazım. Konya'da şuan 3 kalaycı var. Önceden her mahallede bir tane vardı. Düğün pilavı, furun kebabında bakır kazan gerekli olduğu için ayakta kalabiliyorlar” şeklinde konuştu.

GENÇLERİ MESLEK SAHİBİ YAPALIM

Esnafların kalifiyeli eleman sıkıntısı yaşadığını hatırlatan Karamercan, şunları kaydetti: “Milli Eğitim Müdürlüğümüz ile bir çalışma yaptık. Mesleki liselerimizin çoğalmasını istedik. Açık liseye giden öğrencilerimiz için bir protokol yaptık. Hem okusun hem de çalışıp meslek öğrensinler diye ortaklaşa karar aldık. Bu çocukların, altın bilezikleri olan mesleklerini koluna takmaları gerekiyor. Sanatkar gençlerin sayısını artırmaya yönelik adım. İlçelerimizde çalışmalar yapıyoruz. Pek başarılı olamadık ama bundan sonraki zaman dilimi için umut besliyoruz. Her insan okuyacak diye bir kanun yok. Okumaya merakı olmayanları sevdiği alana yönelterek, ona öncü olarak meslek sahibi yapmalıyız. Türkiye'de işsizlikten ziyade iş beğenmemezlik var.” Merhaba Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sarıkulak ve Merhaba Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Recep Çınar da Karamercan'a çalışmalarında başarılar dileyerek; esnafın yanında olduklarını dile getirdi. Ziyaret, çekilen hatıra fotoğrafı ile son buldu.

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.