Gençler bağlama çalmak istiyor

Gençler bağlama çalmak istiyor

Çalması çok zor olarak bilinen bağlama, iyi bir eğitim alındıktan sonra çok rahat öğreniliyor. Saz Ustası İsmail Erdal, saz çalmak yetenek işi değildir. Önemli olan kişinin gerçekten çalmayı istemesidir” dedi

Günümüzde önemi azalıyor gibi gözükse de gençler, bağlamaya ilgi gösteriyor. Özellikle Anadolu’da vazgeçilmez müzik aletlerinden biri olan saz, her kesime hitap ediyor. Özellikle gençler hobi amaçlı da olsa bağlama çalmayı öğreniyor. Son yıllarda bağlama kurslarına katılımın arttığı öğrenildi.

Bozkır’dan 1966 yılında Konya merkeze göç eden Erdal Kasetçi Sahibi İsmail Erdal, 1976 yılında dükkanında saz yapım ve satımına başladı. Ona işi öğreten Bahri Usta ile birlikte uzun yıllar çalışan Erdal, dükkanında saz, darbuka, kaset, CD çalar, ney ve daha birçok çeşit müzik aleti satıyor. Her geçen yıl dükkanını genişleterek çeşitli müzik aleti sattığını belirten Erdal, ağırlının saz üzerinde olduğunu söyledi. Anadolu’da en çok ön plana çıkan “Saz” hakkında bize ayrıntılı bilgi veren Erdal şunları kaydetti: “Divan, ardıç, dut, kestane ve ceviz olmakla birlikte birbirinden çeşit sazlar var. Bazıları, dutu bazıları ise kestaneyi seviyor. Saz çalanlar ağaçları farklı olan sazın sesinin de farklı olduğunu söylüyor. Bana göre en iyi saz divan sazıdır. Çünkü, Anadolu’da en çok bu saz türü ilgi görüyor. Satışlarımızda da divan sazı ön plana çıkıyor. Fiyatları da sazın ağacına göre değişiyor. Bir bağlamanın fiyatı 80 liradan başlar 3 bin liraya kadar çıkar. Oyma sazın fiyatı ağacı kadar da önemli Divandan yapılan bir oyma sazın fiyatı 3 bin liraya kadar çıkıyor. Sazın kalitesini bilen ve gerçekten işi saz çalmak olan bu şekilde yaptırıyor. Yeni öğrenecek olan ve hobi amaçlı çalmak isteyen 80 liralık sazları tercih ediyor” dedi.


GURBETÇİLER DE İLGİ GÖSTERİYOR
Sektörün genel olarak durumunun iyi olduğunu söyleyen Erdal, yaz tatillerinde gurbetçilerin yoğunluk gösterdiğini, okulların açıldığında ise öğrencilerin saz almayı tercih ettiğini söyledi. Saz kursu da verdiklerini ifade eden Erdal, “Aylık 120 liraya kurs veriyoruz ve grup ya da birebir veriliyor. Sazı öğrenmek kolay değildir ama çok da zor değildir. Önemli olan kişinin öğrenmek istemesiyle alakalı. Saz çalmasını hiç bilmeyen bir kişi yaklaşık 7 ay gibi bir sürede saz çalmayı öğrenebilir. Haftada 2 sat verilecek kurs yeterlidir. Yeter ki içerisinde heves olsun. Kulağa vererek çalabilmek önemli. Saz da yetenek diye bir şey yoktur. Kişinin içinde heves yoksa yıllar boyunca saz çalmayı öğrenemezler. Gitar çalmak çok daha zor ama liseli gençler heveslenip hemen öğreniyorlar. Kurslar da ise ilk başta türkü öğretiliyor. O türküyü öğrendikten sonra başka türkülere geçiyor. Bu şekilde türkü birikimi geliştikçe bir süre sonra kulaktan duyduğunu çalmaya başlıyor. Ancak birçok öğrenci sazı eline aldığında çalamıyor hemen hevesi kırılıyor ve öğrenmekten vazgeçiyor. Saz çalmak sabır işidir. Yavaş yavaş öğrenip parçaların birleşmesidir. Kimse bunu doğuştan bilmiyor. Herkes deneye deneye öğreniyor. Kendi kendine öğrenen çok az kişi var. Onlar da zaten ozanlarımız” diye konuştu.

MEHMET AKİF SÜTÇÜ - merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.