A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

Gençler aman dikkat

Gençler aman dikkat

Soru: Ramazan’da Umre’ye giderken nikâhlansın gelince vazgeçsin diyorlar ne dersiniz. Böyle bir nikâh kıydıralım mı bize yardımcı olur musunuz?
Cevap: Ehlisünnet mezheplerine muta nikâhı caiz değildir. Bunu biraz açarsak şartlı nikâh bir aylığına evleneyim veya deneyeyim sonra vazgeçilmesi icap ederse vazgeçerim diye bir düşünce varsa bel nikâh caiz değildir. İki cihan serveri (sas) daha önce var olan geçici nikâhı yasaklamışlardır. Bu gün içimize bu fitneyi sokmak istiyorlar. Okuyan gençleri okul süresince evlendirilip sonra vaz geçiyorlarmış. Bu nikâh ancak İran da vardır onların mezhebi ise caferidir.

Soru: Benim oğlum 23 yaşında bizimle konuşmuyor, banyo, tuvaletten çıkmak bilmiyor. Yalnız!yaşamaktan hoşlanıyor. Büyü var diyorlar ne yapalım?
Cevap: Siz öncelikle psikiyatri doktoruna başvurun. Psikolojik hasta olabilir. Bunun yanı sıra güvendiğiniz ehil bir hocaya gidin ifadelerinize göre çocuğunuz psikiyatrik hasta, doktorunuza gidiniz. Allah şifa versin.

Soru: Hocam seferilik nedir? Nerde başlar nerede biter? Farzları iki mi kılacağız? Sünnet kılacak mıyız? Bana bunu bir açıklar mısınız?
Cevap: Hanefi mezhebine göre; Vatan üç kısımdır: 1) Doğup büyüdüğü veya evlenip içinde sürekli yaşamak istediği yere vatanı aslı denir. Vatan’ı aslıdan başka bir yere 15 günden az 90 km den fazla yolculuk yapanlara misafir denir. Misafir olanlar farzlarını iki rekât kılarlar, vaciptir. 4 rekât kılmak mekruhtur. 2) Vatanı ikamet: Bir kimse doğduğu yerden başka bir yere 16 günden fazla kalmaya niyet ederse, ikamet vatan denir. Örnek: Hac ve Umre’ye gidenler Mekke’de 16 günden fazla kalırlarsa namazlarını tam kılarlar. 3) Vatanı sükna: İçinde 15 günden az kalmaya niyet ettiği yerdir. Not: Ölçüm Şehrin yerleşim merkezlerinin son evlerinde başlar, yine dönüşte son evlere gelince biter. Vilayet merkezinden uygulanan ölçüler fıkıhta geçerli değildir. Seferde durum müsait olduğu zaman sünnetler kılınır. Terk edilmesi doğru değildir. Şafi mezhebine göre seferilik müddeti 4 gündür. Dört günden fazlaysa mukiym olur. Misafir iken 4 rekatlı namazları 2 rekat kılmak sünnettir bu bir ruhsattır, 4 rekat kılınırsa sünnet terk edilmiş olunur. Aynı zamanda cem i takdimde caizdir. Hanefilerde ise Arafa ve Müzdelifiye dışında cem i takdim tehir caiz değildir.

Soru: Seferiyken akşam namazı nasıl kılınır açıklar mısınız?
Cevap: Akşam namazı 3 rekâttır, o bölünmez. Mukimde olsan, misafirde olsan 3 rekât olarak kılınır.

Soru: Seferiyken kazaya kalan namazları nasıl kılmalıyız?
Cevap: Mukimken kazaya kalan namazlar misafirde olsan 4 rekâtlı namazlar 4 rekât olarak kılınır. Mukimken seferde geçen namazlar kaza edilirken 2 rekât olarak kaza edilir. Şafi mezhebine göre seferde geçen namazlar kaza edilirken 4 rekât olarak kaza edilir. Misafirlikte kaza namazı kılınırsa 4 rekât kılınır.

Soru: Misafir olan bir kimsenin mukim olan imama uyması caiz midir? Mukim olan birisi misafir olan bir imama uyar mı uyarsa namazlarını nasıl kılmalıdır?
Cevap: Misafir olan bir kimse mukim olan bir imama uyarsa namazını imamla birlikte tam kılar uyması da caizdir. Misafir imama cemaat uyabilir baştan uymuşsa imam iki rekatta selam verince cemaat kalkar müftabih olan kavle göre kıraat etmese biraz durur, iki rekat daha kılar namazını 4 rekat olarak kılar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
A. Galip Doğan Arşivi
SON YAZILAR