Abdullah Kaya

Abdullah Kaya

Genç çiftçilere hibe fırsatı

Genç çiftçilere hibe fırsatı

Son günlerde kafalarda genç çiftçilere verilecek hibelerin içeriği hakkında çeşitli seslerin oluştuğu,hibenin nasıl alınacağı, nelerin içerdiği hususlarda aşağı yukarı detaylar belirlendi ve resmi gazetede 26 şubat itibari ile bakanlar kurulu kararıyle yürürlüğe girmesiyle,gençlerde bir heyecan oluşmuş,ivedi bir şekilde tebliğin ve uygulama esaslarının belirlenmsini beklemekte idi.nihayet Geçtiğimiz gün içerisinde tebliğinde yayımlanması ile müracatbşartları belli olmuş,hibelerde genç çiftçilere yönelik yeni bir sayfa açılmıştır.aşağıda sayılan maddeler etrafında uygulama esasları belirtilmiş 12 nisan itibari ilede müracatlar başlamıştır.

Tebliğ özetle şu hususları kapsamaktadır:

Kırsal alandaki 18-40 yaş arası gençler müracaat edecektir.
Toplam nüfusumuzun yaklaşık yüzde 28’i kırsal alanda yaşamaktadır. Bununla birlikte bakanlığımız çiftçi kayıt sistemine kayıtlı 18-40 yaş aralığındaki çiftçi sayısı 330.412’dir. Bu da ÇKS’ye kayıtlı toplam çiftçi sayısının yüzde 13,46’sını oluşturmaktadır.

Genç çiftçiler SSK lı ücretli çalışıyor  ve esnaf bağ kuru basit usul veya gerçek usul vergi mükellefi olmaması gerekmektedir.

Genç çiftçilerin okur yazar olması ve örgün eğitim gören (sabah veya öğlenci veya üniversitede eğitim görmemesi)olmamalı,  bunun yanında açık lisw veya yaygın eğitimde  okuyanlar bu kapsam içinde tutulmuştur.
Bu program kapsamında genç çiftçilere 30.000.- TL hibe desteği verilecektir. Program 3 yıl süre ile uygulanmaya devam edecektir. (Bakanlar Kurulu Kararı üç yıl olacak şekilde yayımlanmıştır.)
Büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği, arıcılık, kanatlı, ipekböceği yetiştiriciliği, meyvecilik, seracılık ile tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği konularına destek verilecektir.
Bitkisel üretim projelerinde traktör ve bahçe traktörü hariç, proje ihtiyacı olan diğer makine ve ekipmanlar destekleme kapsamına alınmıştır.
Ayrıca su ürünleri üretim projeleri bakanlığımız IPARD (Avrupa Birliği) ve kırsal kalkınma yatırımlarını destekleme programı (genel bütçe) kapsamında daha yüksek bedellerle desteklenmektedir.
Kanatlı sektöründe ördek, kaz, hindi ve serbest tavuk yetiştiriciliği destekleme kapsamına alınmıştır.
Başvurular tebliğ yayınlandıktan sonra 30 gün sürecektir.11 mayıs müracatın son günüdür.
Ön başvuru elektronik ortamda alınacak olup, başvuru dosyaları il ve ilçe müdürlüklerine elden teslim edilecektir

İl ve ilçeler arasındaki proje ve bütçe dağılımı TÜİK verileri esas alınarak bilimsel kurallara göre yapılmıştır.
Ülke genelindeki tüm başvurular, değerlendirme ve uygulamalar yazılım sistemi üzerinden anlık olarak bakanlık merkezinden izlenebilecektir.
Hibe sözleşmeleri ilçelerde imzalanacaktır.
Şehit yakınları, gaziler, engelli vatandaşlar ve kadınlara pozitif ayrımcılık uygulanacaktır. (5’er puan)
Coğrafi işaret olan ürünler ile yerli gen kaynağı olan ürünler ön plana çıkarılacaktır. Bu şekilde hayvancılık bölgelerine öncelik verilecektir.
İl/içe merkezlerine uzak köylerden başvuranlar avantajlı olacaktır.

Satın alma uygulamaları basit, kolay ve uygulanabilir olacaktır.
-Hayvancılık projelerinde yetiştiricilerin kendi aralarındaki alım-satımlar dan ziyade TİGEM tarafından sağlanacaktır. Bu şekilde spekülatif fiyat hareketlerinin önüne geçilecektir.
-Projelerin 2 yıl süre ile izlenmesi ve takibi yapılacaktır.

Bu kapsamda gençlerimizin bu destekle işlerini kuracağı ve kırsal alanların yani köylerimizin tekrar eski hüviyetine kavuşacağı ve köyden kentte göçün önüne geçileceği,hatta kentlerden köye göçün olabileceğini tahmin ediyor ve genç kardeşlerimizin bu desteği güzel bir proje ile alacağını ümit ediyor ve tüm genç çiftçilerimize hayırlı uğurlu olsun...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdullah Kaya Arşivi
SON YAZILAR