Geleneği sürdürüyorlar

Geleneği sürdürüyorlar

Mevlana'nın aşçısı olarak bilinen "Ateşbaz Veli"ye ait türbede, Hüseyin Bekleyiciler ve ablası Şerife Akyel, 350 yıla dayanan türbedarlık geleneğini sürdürüyor

Merkez Meram ilçesindeki türbede metfun bulunan Ateşbaz Veli, Mevlevilikte önemli bir yere sahip, saygı duyulan bir kişi olarak biliniyor. Asıl adının "Yusuf Bin İzzeddin" olduğu bilinen Mevlevi aşçısına, olağanüstü özelliklerinden ötürü "ateşle oynayan" anlamına gelen "Ateşbaz" adı verilmiş. Ateşbaz Veli'nin, 1285 yılında vefatının ardından Selçuklu mimarisiyle inşa edilen türbesine, Türkiye'nin birçok yerinden ziyaretçi geliyor. Orgeneral Tural Mahallesi'nde yer alan türbeye gelenlere, şifalı olduğuna inanılan "tuz" ikram ediliyor. Türbenin bakım ve çeşitli hizmetlerini yapan 52 yaşındaki Hüseyin Bekleyiciler,  Ateşbaz Veli'nin Anadolu'nun tanınmış velilerinden olduğunu söyledi. Atalarının yüz yıllardır bu türbeyi beklediğini anlatan Bekleyiciler, bahçedeki evde ablası Şerife Akyel'in ikamet ettiğini, kendisinin de vaktinin büyük kısmını burada geçirdiğini dile getirdi.

TÜRBEYE GİTMEK İÇİN CAN ATIYOR

Bekleyiciler, 7 kardeş olduklarını, türbeye hizmet etme görevinin ablası ile kendisine nasip olduğunu belirterek, şöyle konuştu: "Burada hizmet, gönül ve aşk işidir. Ateşbaz Veli'yi sevdik, bu aşktır. Biraz işim olsa, çarşıya gitsem içime sıkıntı düşüyor, bir an evvel türbeye gelmek için çırpınıyorum. İçimizde uhde kalıyor. İçimden bir ses, 'hadi hadi bir an önce git' diye seslenir. Evim buraya yakın, her gün gelirim. Gelenlere burayı anlatırız. Temizliği, bakımı ve ziyaretçileriyle ilgileniyoruz. Burada olmak nasip işidir." Annesinin türbeye 80 yıla yakın hizmeti bulunduğuna işaret eden Bekleyiciler, "Gözlerini burada açtı, son nefesine kadar da burada oldu. Ben de burada doğdum, çocukluğum ve hayatım türbede geçti. Annemin babası, dedelerimiz kuşak kuşak buraya hizmet ettik. Annemin yaşadığı ilginç olaylar oldu. Anlattıkları farklıydı, sıradan şeyler değildi. 'Oğlum, siz burada hizmet ettikçe, buradan feyz aldıkça anlarsınız' derdi. Onu şimdi daha iyi anlıyorum." diye konuştu.

DÜNYANIN BİRÇOK YERİNDEN GELENLER OLUYOR

Türbeye dünyanın çeşitli yerlerinden ziyaretçinin geldiğini aktaran Bekleyiciler, şunları kaydetti: "Dünyanın birçok yerinden gelenler oluyor. Rusya'dan ve Letonya'dan gelen 150 kişilik kafileden çok etkilendim. Sonradan Müslüman olmuş bu misafirler öyle edeple ziyaret ettiler. Tek sıra halinde içeri giriyorlar, orada ağlıyorlar ve dua ediyorlar. Öyle bir feyizle ve edeple ayakkabılarını dışarı çıkarıyorlar. Bunun dışında bazı ziyaretçiler de çok gürültülü, nezaketsizlik gösteriyorlar. Bu da bizi üzüyor."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.