Gelecek hidrojende

Gelecek hidrojende

Alternatif enerjide büyük bir buluşa imza atarak, kendi tasarımı olan reaktörde maden atıklarından hidrojen enerjisi üreten Turgay Kamışlı, hidrojen santrali için en uygun yerin Konya olduğunu belirterek, bu konuda gerekli adımların atılmasını istedi

Madeni atıklardan hidrojen enerijisi üretimi yapan Turgay Kamışlı, projesine İzlanda, Rusya gibi dünyanın birçok ülkesinden yoğun ilgi olduğunu ve sürekli davet aldığını kaydederek, amacının projenin Türkiye'de hayata geçirilmesini olduğunu söyledi. Devletin proje getirenlere destek verdiğini  Turgay Kamışlı, "Benim sistemimde, alüminyum ve bor gibi maden atıklarını kullanarak suyu ayrıştırıyorsun, hidrojeni elde ediyorsun. Devletin ve üretim tesislerinin zehirli ve tehlikeli madeni atıkları, çimento ve demir fabrikalarında bertaraf edilen atıkları ya da kayıt dışı olarak araziye dökülen atıkları enerjiye çeviriyorum. Bununla ilgili birçok üniversite ve Türkiye Hidrojen Araştırma Merkezi ile müşterek çalışmalarım oldu. Bu çalışmalarım dünyada büyük bir ilgiyle takip edildi. Benim hedefim Türkiye'nin bu projeye sahip çıkmasıdır" dedi.

HİDROJEN SANTRALİ KONYA'DA KURULSUN

Konya'nın hidrojen enerjisi üretimi için ideal bir şehir olduğunu kaydeden Kamışlı, "Konyalı firmalar özellikle enerjide yatırımlarıyla dikkat çeken Konya Şeker'in bu projeye sahip çıkarak, Konya'da hidrojen enerjisi santrali kurmasını istiyorum. Konya'da hidrojen enerisi üretimi çok güzel olur.Hidrojen enerjisini dışarıdan ithal getiriyoruz. Hidrojen enerjisi sunni gübre üretiminde, petrol rafinerisinde, cam sanayisinde, uzay yakıtlarında ve araçlarda kullanılıyor. Hibrit araçlarda yoğun olarak kullanılıyor. Elektrik üretiminde kullanılıyor" dedi. Hidrojen enerjisinin 1 saat içerisinde reaksiyona geçtiğini ifade eden Kamışlı, fermente sonrası oluşan pastöre atığın tarım alanlarında ve inşaat sektöründe kullanılabileceğini dile getirdi. Proje için destek başvurusu yapılması halinde devletin girişimcilere 50 milyon TL destek vereceğini belirten Kamışlı, bu konuda Konyalı firmaların insiyatif alması gerektiğini söyledi.

HİDROJENLE DIŞA BAĞIMLILIK BİTER

Türkiye'nin hidrojen enerisi üretiminde çok gerilerde olduğunun altını çizen Kamışlı, "300 bin nüfüslu İzlanda dünyaya hidrojen enerjisi ithal ediyor. Türkiye ise bu konuda çok geride kaldı. Enerji lobileri tarafından sürekli bu yatırımlar engellendi. 1993 yılında hidrojen enerjisi üretimi için adımlar atıldı fakat bu yeterli olmadı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nı da derinden ilgilendiren bir konu bu. Çünkü bazı madensel atıklar çevreye, doğaya zarar veriyor. Aslında bu atıklar milli bir servet. Bu atıklar bertaraf edilmeli ve enerjiye çevrilmeli. Ben bunun yıllarca çalışmasını yaptı. Aliminyum atıklarını hidrojen enerjisine çevirmeliyiz. Ülkemizin menfaatlerini gözetmeliyiz. Hidrojen enerjisi çevreci bir enerji. Havaya karbonmonoksit salımı olmuyor. Birçok üniversite ile birlikte çalıştık. Bu konu üzerinde patent aldım. Ben bu enerjinin dışarıya gitmesini istemiyorum. Türkiye'de hidrojen enerjisi üretimi yapılmalı.  Hidrojen enerjisi Türkiye'de enerji sektörüne çok güzel bir katkıda bulunacaktır " diye konuştu.Türkiye'nin enerjide hala dışa bağımlı bir ülke olduğuna dikkat çeken Kamışlı, hidrojen enerjisinin üretiminin artmasıyla Türkiye'nin dışa bağımlılıktan kurturalacağını açıkladı.

100 LİTRE BENZİN ENERJİSİ 10 LİRA

Projesine yurt dışından da ilgi olduğunu, birçok bilim adamının kendisiyle görüştüğünü anlatan Kamışlı, "Geri dönüşümü olmayan metal ve cevherlerin atıklarının değerlendirilerek hidrojen gazı üretilmesiyle ülke ekonomisine büyük katkı sağlanacağını düşünüyorum. Ben şov yapma ya da pazara çıkarma niyetinde değilim. Şu an başvuru yapsam zaten dış ülkelere giderim. Bu ülkemde hayata geçsin, ülkemin olsun istiyorum, amacım budur. Bu sistemle 100 litrelik bir benzin enerjisini 10 liraya üretebiliriz. Bu mübalağa değil, gerçektir" ifadelerini kullandı.

ENERJİYE YÜZDE 20-25 KATKISI OLUR

Kamışlı, hidrojen enerjisinin elektrik üretiminde, araç yakıtlarında, ısınmada, her türlü gaz motorunda rahatlıkla kullanılabildiğini, ABD, Rusya, İngiltere gibi gelişmiş ülkelerin uzay çalışmalarında da kullandıklarını kaydetti. Bir litre hidrojenin 5 litre petrol türevi yakıta muadil olduğunun altını çizen Kamışlı, "Şu an dünya birim fiyatı olarak hidrojenin metreküpü 25-30 lira civarında. Ben bu sistemle hidrojen enerjisini çok çok ucuza, 50 kuruş ile 1 lira arasında bir maliyetle üretiyorum. Üniversitelerdeki ilgililer kar marjı olarak devlete bire 9 katlayacağını, katma değer olarak devletin patentten büyük gelir sağlayacağını söylediler. Bu enerji türü ülkemizde hayata geçsin istiyorum. Hayata geçerse ülkemizde yüzde 20-25 enerjiye katkısı olur. Çünkü tehlikeli atıklarla çalışıyor. Bu atıklar pastörize oluyor, fermente kazanında reaksiyona giriyor" dedi.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.