Geleceğin Selçuklu  uzmanları yetişiyor

Geleceğin Selçuklu uzmanları yetişiyor

İkindi Sohbetlerinde konuşan Prof. Dr. Ahmet Çaycı, “Selçuklu zamanında Farsça ağırlıklı olduğu için bu dile önem verdik. Farsçanın yanında Arapça, Selçuklu Tarihi dersleri de verdik” dedi

Konya Büyükşehir Belediyesi ile Necmettin Erbakan Üniversitesi Selçuklu Kültür ve Medeniyeti Uygulama ve Araştırma Merkezinin ortaklaşa düzenlediği Yaşayan Konya Hafızası İkindi Sohbetlerinde bu hafta Necmettin Erbakan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Çaycı tarafından “Selçuklu Kültür ve Medeniyeti Uygulama ve Araştırma Merkezi” konulu sunum eşliğinde bir konferans verildi. Konya Büyükşehir Belediyesi Müze ve Kütüphaneler Şube Müdürü Hasan Yaşar; Ramazan ayının gelmesi ve bayram sonrası okulların tatil olması dolayısıyla etkinliklere Eylül ayına kadar ara vereceklerini belirttiği açış konuşmasında Necmettin Erbakan Üniversitesi Selçuklu Kültür ve Medeniyeti Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü ile dönemin son programında birlikte ilk defa program yaptıklarını, önümüzdeki dönemde her ay bir program yapmayı planladıklarını ifade ettikten sonra şu ana kadar yapılan 187 programın Youtube kanalı üzerinden yayınlandığını, programların düzenli bir şekilde kaydedilmesinde emeği geçen Yönetmen Saffet Yurtsever’e teşekkürlerini belirtti.

selcuklu-dergisi-1-ahmetcayci.jpg

KISA ZAMANDA BÜYÜK MESAFE ALINDI

Selçuklu Kültür ve Medeniyeti Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Çaycı, Mart 2016’da faaliyete geçen merkezin çalışmalarını; dergi, konferans, panel, yaz okulu, Selçuklu okumaları ve sempozyumlar başlıkları altında topladıktan sonra kuruluş aşamasında belediye ile işbirliğine gittiklerini ancak YÖK’ün “Kurmak istedikleri merkezin sadece üniversite bünyesinde açılabileceğini belirtince biz de üniversite olarak bu merkezi açtık. Zekeriya Şimşir Hocamla çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”

MERKEZİN TANITIMINDA DERGİNİN ÖNEMİ BÜYÜK

Merkez olarak ilk defa dergi çıkartıp merkezi tanıtma yoluna gittiklerini söyleyen Çaycı, “Üç yıl içerisinde üç sayı çıkardık. İlk iki sayıda Prof. Dr. Salim Koca ve Prof. Dr. Mikail Bayram’ın yazılarını yayınladık. ‘Vefayat’ başlığı altında aramızdan ayrılanlara dergide yer verdik. Dördüncü sayının çıkarılması için çalışmalar yapıyoruz” dedi. 2012 yılında Selçuklu Belediyesi işbirliğinde yapılan Gevele (Takkeli) Dağı kazı çalışmaları üzerinde duran Çaycı, Roma, Bizans, Selçuklu ve Karamanoğlu Beyliği dönemlerinde kullanılan kalede yapılan kazılarda sur kalıntılarına ve sarnıçlara ulaşıldığını, bulunan eserlerin restorasyonu için proje çalışması hazırladıklarını belirttikten sonra düzenleyecekleri sempozyum hakkında şu bilgiyi verdi: “25-27 Ekim 2019 tarihleri arasında düzenleyeceğimiz ‘Uluslararası Selçuklu Tarihi Coğrafyası Sempozyumu’nda Suriye, Irak ve Filistin’i ele alacağız. Bu coğrafyada biz bin yıldır bulunuyoruz. Türk Tarih Kurumunun da destek verdiği bu projeyle edebiyattan sanata kadar o dönemde bölgede yaşananları ele alacağız. Merkezimizin çalışmalarının tanıtımı açısından bu projeyi önemsiyoruz.”

KONFERANSLAR YOLUYLA KÜLTÜRÜMÜZ TANITILIYOR

Çaycı, Şehir Konferansları kapsamında; Prof. Dr. Salim Koca "Anadolu’nun Vatanlaşmasında Selçukluların Rolü", Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu "Her Şey Merv'de Başladı. Türkistan'dan Anadolu'ya Bilim ve Felsefe” , Prof. Dr. Cengiz Tomar "Dünden Bugüne Ortadoğu”, Prof. Dr. Selçuk Mülayim "Selçuklu Sanatı", Prof. Dr Mustafa Kara "Tasavvufun Sanata Etkisi”, Prof. Dr. BaheddinYediyıldız "Türk-İslâm Medeniyetinde Vakıflar", Prof. Dr. Bilal KEMİKLİ "Pîr-i Türkistan Ahmet Yesevî", Yazar Necdet Sakaoğlu "Divriği Mengücekleri ve Şaheserleri" konularında konferanslar verdiklerini söyledi.

GELECEĞİN SELÇUKLU UZMANLARI YETİŞİYOR

Yaz Okulu ve Selçuklu Okumaları Programları hakkında bilgi veren Çaycı, Selçuklu Okumaları’na üniversitelerin 3 ve 4. sınıflarında okuyan, lisans ve lisansüstü öğrencileri arasında not ortalaması 75 ve üzeri olanlar arasında olanlardan öğrenci seçildiğini, 2 yıl süren eğitim sonucunda 25 kişiden sadece 3’ünün sertifika almaya hak kazandıklarını, paydaş kuruluşun Konya Yazarlar Birliği olduğunu ifade edip, “Selçuklu zamanında Farsça ağırlıklı olduğu için bu dile önem verdik. Farsçanın yanında Arapça, Selçuklu Tarihi dersleri de verdik.”dedi. Yaz Okulu’nda ise 10 öğrenciye bir ay boyunca İngilizce eğitimle hat, ebru, tezhib ve minyatür dersleri verdiklerini belirtti. Çaycı’nın, merkezin çıkardığı yayınları tanıtmasından sonra dinleyicilere Selçuklu Medeniyeti Araştırmaları Dergisinin 2 ve 3. sayıları hediye edildi. Program sonunda Necmettin Erbakan Üniversitesi KONDİL Müdürü Prof. Dr. Mehmet Kırbıyık tarafından Prof. Dr. Ahmet Çaycı’ya günün hâtırasına hediye takdim edildikten sonra toplu fotoğraf çekimi yapıldı.

HABER MERKEZİ


 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.