Geleceğimizin tebessümleri

Geleceğimizin tebessümleri

Enderun Liseleri, geleceğe yön verecek nesilleri bilgi, kültür ve manevi değerlerle donatarak “Kalitesi ve Değerleriyle Gençliğin İdealindeki Seçkin Okul” olarak faaliyet gösteren bir eğitim kurumudur

 

Enderun Liseleri 20 yılı aşkın geçmişinde alnının akıyla ilerleyen, misyonu ve vizyonu ile geleceğe yön verecek nesilleri bilgi, kültür ve manevi değerlerle donatarak “Kalitesi ve Değerleriyle Gençliğin İdealindeki Seçkin Okul” olmayı gaye edinen bir eğitim kurumudur. Okulumuzda bilginin öğretilmesi değil; bilginin öğrenilebilmesi için gerekli becerilerin kazandırılması hedeflenir.  Enderun Liseleri olarak bizler, milli ve manevi değerler ışığında temayüz etmenin, rehber olmanın yollarını aramaktayız. Bu doğrultuda kalbi yumuşak ama iradesi sert ve güçlü; kelimeleri naif ama nüfuzu kuvvetli ve derin; düşünen, düşündüren, yön veren, donanımlı, başarılı, ahlaklı gençler yetiştirmeyi hedefliyoruz. Buluşlar, icatlar, paylaşımlar ve sanal ortamlar sayesinde hepimiz teknolojik gelişmelerin neleri nasıl dönüştürebileceğini; değişim ve dönüşümle nerelere doğru, nasıl evrilebileceğimizi kestiremiyoruz. Hayatımızdaki belirsizliklere rağmen olumlu ilerlemeyi başarmak, pek çok sorunu tek başına bile çözebilecek güçte bir prensiptir aslında.

 

Peki, bizler tüm bu çılgın gelişmelerle, hızla akan zamanla nasıl başa çıkacağız?

Gelecekte daha sağlıklı, mutlu, başarılı insanlar olmamıza, sürdürülebilir “iyilik haline erişip”  dönüşüm çabalarımıza faydası olacağı inancıyla sizlerle paylaşmak istediğim hususları şöyle ifade etmek isterim.

resim-ilave.jpg
1. GERÇEĞE BAĞLANIN

Niye dünyaya geldiğimizi, hayatın gayesini keşfetmek için daima gerçeğe ulaşma çabası; anlamlar arasında bağlantı kurmamız bizi diri, uyanık ve aktif kılar, verimli olmamızı sağlar.
Her şey merakla başlar. O yüzden merakınızı canlı, aktif tutun.
Etrafınıza, tarihe bakın. Önde koşanların en temel ortak söylemi ve başlama noktası “bir şeyi merak etmektir” Evet, her şey sadece bir merakla başlar. “Nasıl olur, nasıl yaparım, nasıl çözerim?” şeklinde başlayan düşünceler, denemeler, tasarlamalar, şart! Her şey olumlu arayışla, merak etmekle tetikleniyor ve sürüyor. İyi olmak için “merak” etmelisiniz. Kul olarak makamımızın en son okuduğumuz ayetin yanında olduğunu unutmayın.

 

2. SORUMLULUK ALIN
Batının empoze ettiği “ergenlik” kavramı aslında Yüce Yaradan’ın kişiyi muhatap aldığı bir dönemdir. Fakat ne yazıktır ki toplumda ergenlik hastalıklı bir çağ olarak algılanmaktadır.
Hâlbuki sorumluluk almak, bilgiyi tutkuyla, deneyimle sınamak ve hatalardan ders çıkararak, kesintisiz ilerleme isteğidir.
“Eğer sorumluluğunuzun farkında olmaz, sorumluluk almaz, kötülüğü cezalandırmazsanız;  kötülüğe izin vermiş, hatta önermiş, meşrulaştırmış olursunuz… “Unutmayın düzgün yürüyen, az düşer”. Temel değerlerin savunucusu olun. Adaletli olmayı, olayların iç yüzünü kavramayı ve sağlam bir iradeye sahip olmayı hayat tarzı haline getirin.

2-4-046.jpg

3. FARKINDALIĞI KESKİNLEŞTİRİN

Beş duyunuzu keskinleştirin, bunların ruhun besleyicileri olduğunu unutmayın. Çok iyi gözlemci olmayı, deneyimler yaşama ve yaşatmanın ruhu besleyen en önemli eylemler olduğunu bilin. “ Vücudun içinde oturan ruh, kişinin bu vücudun günlük evini nasıl kullandığını gözler. Eğer bu evde, dirlik ve düzen yoksa ruh da vücudu dirlik ve düzenden yoksun bırakır”. Kendinizi ruhsal ve manevi olarak yeterince besleyin. Gürültü içinde sessizliği duyma; kalabalıklar içinde boşlukları, farklılıkları görme becerinizi yükseltin,  ruhunuza gönderdiğiniz sinyalleri rafine edin, damıtın. Kısacası farkındalık kanallarınızı açık, temiz ve akışkan tutun.


 

4. DENGE KURUN
Dünyanızı mamur ederken Ahiretinizi unutmayın. Hem maddi hem de manevi gelişiminize önem verin. Yaşadığınız zamanın hem ilimlerine hem bilimlerine hem de sanatına vakıf olun. Sağ ve sol beyninizi çok etkin kullanın, hep bir denge gözettiğini, bilim ve sanatın bir bütünün parçaları arasında gözlemlenen uyum açısından en yetkin boyutları verdiğini bilin.

 Düşünürken ve aksiyon halinde iken sol ve sağ beyinlerini dengeli kullanabilenlerin sabırlı olduklarını, karşıtlık ve farklılıkları uyum içinde yaşayanların cesur, iddialı ve mutlaka başarılı olduklarını unutmayın.
 

5. SAĞLIĞINIZA DİKKAT EDİN
Beden ve ruhumuzun sağlıklı, formda olması, uyumlu kullanabilmemiz bize zarafet, güvenilirlik, bütünlük ve güzellik katar.  Bu özellikler hemen her kapıyı açan, ilk intibaları oluşturan ve sonraki ilişkilerin sürdürülmesini sağlayan özelliklerimizdir. Davranışların düşünceleri, düşüncelerin de alışkanlıkları ve kişiliği etkilediğini unutmayın. İnsanın yansıttığı, ürettiği enerji, ruh, beden sağlığı ve bütünlüğüdür.

 

6. SEVGİYİ YAŞAYIN
Harcadıkça tükenmeyen, hatta artan tek şeyin sevgi olduğunu unutmayın. Her şeyin bir başka şeye bağlı olduğuna, yaratılan her şeyin birbiriyle ilişkili ve yaşadığımız bu evrenin Allah sevgisinin, O’nun rahmetinin bir dışavurumu olduğunun bilincinde olun. Sevgiyi doya doya yaşayamayan birinin başarılı olma şansının olmadığını bilin. Sevgiyi yaşamadan var olan, yapılan hiçbir şeyin kalıcı olamayacağını, olmuş gibi ortaya çıksa da kısa bir süre sonra çökeceğini unutmayın. İyilik yapmanın, iyi duyarlı insan olmanın erdemini her vesile ile ön plana çıkarın.   Emir Sultanın babasının nasihati "Hayat her yönü ile senin için bir okuldur. Hayra koş, kötülükten kaç. En büyük silâhın, Allah'a ettiğin dua olduğunu unutma." Tüm öğrenciler bizim için geleceğe dair aydınlık tebessümlerdir. Tüm öğrencilere hayat yolculuğundaki mücadele ve gayretlerinde başarılar dileriz.

 

SAİD TURGUT - Özel Enderun Fen ve Anadolu Lisesi Müdürü

 

 

2-2said-turgut.jpg

 

 

Başarılı öğrencilere tavsiyeler

 

Bir öğrenciye onu okulda başarılı yapan şeyin ne olduğunu sorduğunuzda, size muhteşem yeni bir kitap ya da harika bir eğitimden bahsetmeyecektir. Alacağınız cevap çoğunlukla şudur: “Hep öğretmenim sayesinde. Çünkü o benden hiç vazgeçmedi.” Çocuklarımızın başarılı bir eğitimden alıp hayatlarına taşıdıkları şey, genellikle kendilerine ve yaptıklarına tutku ve ilham aşılayan bir öğretmenle kurdukları ilişkide yatar. Başarıyı ölçmek kolay değil. Başarı kriterleri üzerinde duracak olursak şunları ifade edebiliriz: Başarılı öğrencilerin net hedefleri vardır. Eğitim dünyasında, kendiniz için koyduğunuz hedefler sizin varış noktanız üzerindeki yol işaretleriniz gibidir. Planınız ise haritanızdır. Bir plan yapmak size, çalışmalarınızı belli bir düzen içinde dilediğiniz gibi kullanabileceğiniz bir çerçeve verir.

   Başarılı öğrencilerin bir amaç duygusu vardır. Bazen hayat sıradan ve sıkıcıdır. Büyük resmi görebilen ve bir amaç duygusu olanlar, zor ve sıkıcı günlerin üstesinden gelebilirler çünkü onların gözleri yolun sonuna odaklanmıştır. Amaç dâhilinde çalışan öğrencilerin başarıyı yakalamaları kaçınılmazdır.   Başarılı öğrenciler olumlu davranışları olan insanlardır. Negatif enerji yaratıcılığı öldürür ve hata yapma korkusunun oluşması için büyük bir zemin hazırlar. Bilinçli öğrencilerin iyimser ve neşeli bir ruh halleri, canlılıkları ve enerjileri vardır. Anlık başarısızlık ya da terslikleri geçmişte bırakıp nihai hedefe odaklanırlar. Pozitif olmak kişiyi besler. Kendi yeteneklerini görebilen kişiler başarıyı her zaman yakalayanlardır. Hedefinize ulaşana kadar denemekten vazgeçmeyin.

BAŞARILI ÖĞRENCİLER YAPTIKLARINDAN ZEVK ALIR

İşini severek yapanlar olumlu bir enerji yayarlar. Konu, çok zor bir matematik işlemi bile olsa, mutlaka canlıdır. Eğer işinizi ya da konunuzu sevmiyorsanız, bu öğrenmenize de yansır. Neden motivasyonunuzun düşük olduğunu ve kendinizi sönük hissettiğinizi anlamaya çalışın. Belki de konuyla hiçbir ilgisi yoktur ve bu his sadece beklentilerinizden kaynaklanıyordur. Beklentilerinizi yeniden ayarlayın. Belki de öğrenme sevginiz tekrar geri gelecektir.   Başarılı öğrenciler bütünsel öğrenir. Depresyon, endişe ve zihinsel stres, öğrenme süreci üzerinde ciddi bir etkiye sahiptir. Eğitim modellerinin bir bütün olarak ele alınması çok önemlidir. Başarılı öğrenciler asla öğrenmeyi bırakmaz.

   Başarılı öğrenciler kalıpları yıkar. Bunlar kişisel kalıplar da olabilir. Mesela kendinize “Bunu asla yapamam” diyor olabilirsiniz. Belki de kendinize, olumsuz sözler veriyor olabilirsiniz. Bazen büyümenin önündeki en büyük engel kendiniz olursunuz. Başarılı öğrenciler engelleri ne zaman kırmaları gerektiğini bilirler. Öğrenmeyi asla bırakmayın; meraklı kalmaya devam edin. Hayat öyle gelişi güzel yaşanacak bir şey değil. Düşünerek, severek, içine çekerek, etrafa faydalı olarak ve bir yandan da kendini ortaya koyarak yapıldığında bir şeye benziyor. Sadece güneşli günlerde yürürseniz, gideceğiniz yere varamazsınız.

HALİM SELVİ - REHBER ÖĞRETMEN

 

 

 

 

Enderun Liseleri’nde okumanın ayrıcalığı

İyi bir meslek edinmenin yolu iyi bir liseden geçiyor. Bu nedenle liselere giriş sınavı oldukça önemli!  Girdiğiniz sınavdan olabildiğince yüksek puan almanız gerekiyor. Çünkü bir puanda bile binlerce, on binlerce adayın yer değiştirdiği bir sınavda, fazladan alacağınız bir puan ya da fazladan yapacağınız bir soru, çok daha fazla istediğiniz bir okulun kapılarını açabilir. İşte bu nedenle sınavı ciddiye almakta yarar var. Öğrencilerin gerçek sınava hazırlık sürecinde ve sonrasında yanlarında olan Özel Enderun Fen ve Anadolu Lisesi 2019-2020 eğitim öğretim yılı için “9. Sınıf Bursluluk Sınavı” düzenledi. Konya geneli sınava katılım oldukça yoğundu. Öğrencilerin ter döktüğü sınav iki oturumdan oluştu.

Sınavdan sonraki gelişmelerde ve kayıt maratonunda da hep öğrencilerin yanında olacağını ifade eden Okul Müdürü Said Turgut şunları ifade etti: “En doğru bilgileri, en hızlı şekilde yine burada bulacaksınız. Geleceğinizi tesadüflere bırakmayın. İnşallah doğru tercihler sizi hedefinize ulaştırır.”

2-3halim-selvi.jpg

 

MEZUN ZİYARETLERİ

Gençlik Eğitim Kurumları Kurumsal ziyaretlerde bu haftaki durak 2002 Özel Enderun Liseleri mezunu Yrd. Doç. Dr.Yusuf Sayın oldu. Necmettin Erbakan Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde gerçekleşen ziyarete Gençlik Eğitim Kurumları Genel Müdürü Barış Çağlayan Çakır ve Gençlik Temel Lisesi Müdürü Enes İlhan Post katıldı. Ziyarette Yusuf Sayın’a ‘Hayırlı çalışmalar’ dilekleri iletildi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.