Nurten Selma Çevikoğlu

Nurten Selma Çevikoğlu

Geleceğe dair 'Umudu' olmayan gençlik

Geleceğe dair 'Umudu' olmayan gençlik

 

“Bugün, terörün beslendiği en önemli sorunlardan birisini, gele­cek ile ilgili bir 'umudu', bir 'düşü', bir 'hedefi' olmayan gençler oluş­turmaktadır. Küresel ölçekte, uluslararası suç ve terör örgüt­lerinin 'insan kaynağı'na bu kadar kolay ulaşabilmelerinde bu sosyo-ekonomik tablonun etkisi büyüktür. Ekonomik İşbir­liği ve Kalkınma Örgütü (OECD) verilerine göre, 15-29 yaş arası genç nüfusta, bir eğitim, bir mes­leki sertifika programına dâhil ol­mayan ve işte çalışmayan grubun, bu yaş diliminde yaşayan toplam nüfusa oranının en yüksek olduğu ülke, yüzde 28,4 ile Türkiye'dir. Türkiye'yi yüzde 26,7 ile Yuna­nistan, yüzde 26,2 ile İtalya takip etmektedir. Meksika'da yüzde 22.4 olan bu oran, ülkelerin aile men­subu, aile bireyleri arasındaki ilişkile­rin güçlü veya zayıf olmasına bağlı olarak, farklı de­rinlikte sorunlara işaret etmektedir.

Gelecek ile ilgili bir hedefi, bir planı, bir umudu olmayan gençlik. ABD'de 15-29 yaş gru­bu nüfus içerisinde yüzde 16 düzeyinde. Bu oran, en yüksek orana sâhip 11. ülke anlamına geliyor 34 ülke arasında. OCD ortalamasının yüzde 14 olduğunu bu durumda, Fransa yüzde 13,5, İngiltere ise yüzde 13,4 ile arka arkaya sıralanmaktalar. ABD'de güvenlik birimlerinin tüm tedbir­lerine rağmen, sokak çetelerinin neden bu kadar güçlü olduğu ve uluslararası suç örgütlerinin nasıl bu derece etkili bir uyuşturu­cu madde, insan ve silah kaçaklığı yapabildiklerine şaşırıyorsanız, bu veriler size belirli bir ipucu verir.

Şimdi, bu oranları gördükten son­ra, Avrupa'dan, Fransa'dan, İn­giltere'den, ABD'den uluslararası terör örgütlerine katılmak üzere, Orta Doğu'ya gelen gençlere çok mu şaşırıyorsunuz? Dünyanın önde gelen ekonomilerinin tümü­nün, bu gençlere geleceklerine dâir bir 'umut' kapısı gösterememeleri, yeterince spor ve mesleki eğitim fırsatı verememeleri ne­deniyle ciddi sorumlulukları söz konusu. Sorun bilgisayar oyunlarında mı? Gelecekten hiç bir beklentisi kalmamış, ölmekle yaşamak arasında gidip gelen bu gençlerin bilgisayar oyunu oynamaları mı?

G-20'NİN ÖNCELİKLİ GÜNDEMİ "GENÇLİK' OLMALI :

Bayramdan bu yana, 14 gün­dür, kendimizi, eski Türkiye'yi anımsatan bir 'terör' sarmalı için­de bulduk. Çok şükür ki, geçmişin 'zayıf Türkiye'si olmadığımızdan, toplum ve ekonomi bunca şehi­dimizin derin üzüntüsüne, derin ızdırâbına dayanmaya çalışıyor. Ne yazık ki, acımasız yerel ve küresel gün­dem nedeniyle, Türkiye'nin G-20 dönem başkanı olarak gerçekleştirdiği başarılı çalış­malar gündemin ön sıralarına çıkamıyor. Türkiye, 14-15 Kasım­daki Liderler Zirvesi'nde, bir son­raki dönem başkanı Çin'e görevi devrederken, 'dünya Gençliği’nin sorunlarını ve umutlarını da G-20'nin gündemine almayı ba­şarmalı. Geleceğe dâir umudu olmayan, beklentisi olmayan bir gençlik, kanımca nükleer silahtan bile daha tehlikelidir.”

Hakikaten bu mükemmel makâle bizlere pek çok gerçeği ayan-beyan ortaya koymakta. O zaman hep dediğimiz gibi en büyük yatırım gençlere olan yatırımdır, diyoruz. Ancak her şey yatırımla ve yeni yetişen genç nesle sağlanan iş imkanlarıyla bitmiyor. Kafaların, beyinlerin ve ruhların eğitilmesi de şart. Yine kültürel, mânevi birikimlerimizin bir şekilde gençlere aktarılması gerekiyor. Kanaatimizce gençlerin teröre bulaşmaması için yapılacak en önemli iş budur. Gençlerimize bir yandan aş-iş bir yandan mânevi ve kültürel dolum lâzım. Tabi bunlar bir anda olmaz süreç ve zaman ister.

Devletimiz asıl bu anlamda bir zihinsel dönüşüm hamlesi için kolları sıvamalıdır. Genç kalındı bile! Hatta terör yolunda hebâ olan Kürt gençlerini, DHKP’li militanları da dâhil ederek bir eğitim programı başlatıp onlarla birebir konuşarak, anlaşarak, yumuşak bir üslup ile ikna ederek yapmalı bu işi. Elbette bahsettiğimiz zor bir iş ama terör örgütleri nasıl bu işin edebiyâtını yaparak beyin yıkıyorsa bizler de ciddi ve hakikat söylemlerimizle bıkmadan, usanmadan bu rezil işlere bulaşanları kurtarmalıyız. Bu da bir cihaddır.

Bu işin dertlilerine sesleniyorum, haydi iş başına kardeşler.

Not: : Yazımızda, Kerem Alkin’in “Terörün kaynağı ‘küresel’ ölçekte kurutulmalı” isimli makalesinden bilgiler vardır.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nurten Selma Çevikoğlu Arşivi
SON YAZILAR