Geleceğe bırakılan büyük bir miras

Geleceğe bırakılan büyük bir miras

Selçuklu Belediyesi tarafından hazırlatılan "Anadolu Selçuklu Çağı Mirası" başlıklı kitabın lansmanı İstanbul Bahariye Mevlevihanesi'nde yapıldı. Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, eserin geleceğe bırakılan büyük bir miras olduğunu söyledi

Cumhurbaşkanlığı himayesinde Konya Selçuklu Belediyesince hazırlanan "Anadolu Selçuklu Çağı Mirası" kitabı, Bahariye Mevlevihanesi'nde, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş'un katıldığı toplantıda tanıtıldı. Tanıtım toplantısına Konya'da yapılan Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığı temayül yoklaması nedeniyle Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay katılamadı. Toplantıya Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş'un yanı sıra AK Parti Konya Milletvekili Hüsnüye Erdoğan, Selçuklu Belediye Başkan Vekili Ali Sönmez, Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdussettar Yarar, İnsan ve Medeniyet Hareketi Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Mehmet Güney,  Konya Aydınlar Ocağı Başkanı Mustafa Güçlü, Konya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sefa Özdemir'in yanı sıra akademisyenler ve basın mensupları katıldı. İnsan ve Medeniyet Hareketi Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Mehmet Güney, Selçuklu Belediyesi tarafından hazırlatılan "Anadolu Selçuklu Çağı Mirası" başlıklı kitabın lansmanına katılarak konuşma yaptı.

e3d28099-9e9f-4b22-b070-f20c9b8d7f60.jpg

BÜYÜK BİR KÜLTÜR HAZİNEMİZ VAR

Toplantıda konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, eserin, Türkiye'nin değerlerinin ortaya çıkarılması bakımından önemli bir proje olduğunu ifade ederek, "Türkiye toprakları hakikaten başından sonuna, büyük bir kültür hazinesidir ve her tarafında fevkalade önemli tarihsel birikimlere sahip olduğumuz bir coğrafyadır. Bütün büyük, geçmiş medeniyetlerin ve özellikle İslam medeniyetlerinin şaheserlerinin yer aldığı, ayak izlerinin Anadolu coğrafyasının dört bir tarafına yayılmış olduğu bir ülkedeyiz ve bu ülkenin evlatları, çocukları olmaktan büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Allah'a şükrediyor, iftihar ediyoruz" diye konuştu. Kurtulmuş, son dönemde tarih araştırmalarına gösterilen ilgiyi "sevindirici ve ümit verici" olarak değerlendirerek, şunları kaydetti: "Ülkeler, milletler, geçmişlerini ne kadar iyi bilirse, geleceğine o kadar iyi hazırlanabilir. Hiçbir ağaç kendi gövdesinin dışında bir yerde gelişmez. Her ağaç kendi gövdesi üzerinde yeniden yükselir, her bahar gelişinde yeniden ayağa kalkar, canlanır ve ileriye doğru büyür. Kollarını, dallarını budasanız bile gövdesinden aldığı güçle yeniden ileriye, gökyüzüne doğru yükselerek dal verir. Bu çerçevede biz gerçekten köklerimize, tarihi olarak geçmişimize bakarak, sadece övünmek değil, oradan ders almak ve oradan aldığımız ilhamla da ileriye doğru hazırlanmak mecburiyetindeyiz. Anadolu topraklarının sahip olduğu bu büyük kültürel miras ve tarihi birikim, herkesin üzerinde hassasiyetle çalışması gereken bir alandır. Üniversitelerimizin, araştırma merkezlerimizin, kültürle ilgili gerek kamu gerek özel kuruluşların, müzelerimizin, her türlü kurum ve kuruluşumuzun, bu topraklar üzerindeki tarihi birikimi ortaya çıkarması bir sorumluluk olduğu gibi, hiç kuşkusuz yerel yönetimlerimizin de önemli sorumluluklarından biridir."

1524933472.jpg

 

ESER 2 BİN 520 SAYFADAN OLUŞTU

Selçuklu Belediye Başkan Vekili Ali Sönmez de Selçukluların bin yıl önce, görkemli ve ihtişamlı kültürleriyle bir medeniyet inşa ettiğini dile getirerek, "Orta Asya steplerinden, Doğu Roma İmparatorluğu'nun başkenti İstanbul yakınlarına kadar gelen Selçuklular, kültürel değerlerini ve İslam'ın hoşgörüsünü bu topraklara taşıdı. 11. yüzyılda İslam dünyasının en büyük gücü olan Selçuklular, Orta Asya’dan batıya esen kuvvetli bir Bozkır rüzgarı gibi, geniş topraklarda yaklaşık 300 yıl etkisini hissettirdi ve İslam tarihinin en büyük imparatorluklarından biri oldu." ifadelerine yer verdi. Selçuklu sanatının geniş bir bölge içinde hissedilen etkisinin İslam dünyasında ortak bir dilin oluşmasını sağladığını kaydeden Sönmez, Selçuklu dönemi sanatçılarının eserlerinde mükemmelliği aradığını, bu nedenle günlük yaşamda kullanılan buhurdan, seramik tabak, halı, altın bilezik ya da duvarları süsleyen çini karoları dahi birer sanat eseri haline dönüştürdüğünü söyledi.

83363d41-169a-4837-b039-23c0d53c6803.jpg

Sönmez, "Anadolu Selçuklu Mimari ve Müze Eserleri Envanteri projesi" kapsamında, Anadolu Selçuklu Çağı Mirası eseri, Mimari ve Müze Eserleri olmak üzere Türkçe-İngilizce yayınlanan toplam 5 ciltlik eserin ortaya çıktığını sözlerine ekledi. Prof. Dr. Ziya Kenan Bilici, Doç. Dr. Muharrem Çeken, Doktor Öğretim Üyesi Rüstem Bozer'in görev aldığı eserin 2 bin 520 sayfadan oluştuğuna işaret eden Sönmez, görüntü, fotoğraf, tasarım ve yayın aşamasında 17 kişilik ekip çalıştığını aktardı. AK Parti Konya Milletvekili Hüsnüye Erdoğan, İnsan ve Medeniyet Hareketi Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Mehmet Güney ve Kenan Bilici de toplantıda birer konuşma yaptı. Tanıtım toplantısının ardından Selçuklu Belediye Başkan Vekili Ali Sönmez, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş'a  5 ciltlik Anadolu Selçuklu Çağı Mirası'nı takdim etti.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.