Gediz Nehri’ni Kirleten Kurum Ve Kuruluşlar Hakkında Dava Açılacak

Gediz Nehri’ni Kirleten Kurum Ve Kuruluşlar Hakkında Dava Açılacak

Ege Bölgesi’nin en önemli su kaynaklarından biri olan Gediz Nehri’ni kirleten bütün kurum ve kuruluşlar tespit edilerek, haklarında dava açılacak. Gediz Nehri'ndeki kirliliğin her geçen gün artması, Manisa Barosu Çevre Şehircilik ve Hayvan...

Ege Bölgesi’nin en önemli su kaynaklarından biri olan Gediz Nehri’ni kirleten bütün kurum ve kuruluşlar tespit edilerek, haklarında dava açılacak. Gediz Nehri'ndeki kirliliğin her geçen gün artması, Manisa Barosu Çevre Şehircilik ve Hayvan Hakları Komisyonu, Gediz Havzası Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma Çevre ve Kalkınma Vakfı (GEMA) ve Ziraat Mühendisleri Odası Manisa Şubesi’ni harekete geçirdi.

Manisa Barosu’nda düzenlenen basın toplantısında konuşan GEMA Vakfı Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu, Gediz Nehri'nin her yerinin kirli olduğunu, yıllardır çözülemeyen bu mesele için hukuki bir savaş başlattıklarını söyledi. Gediz Nehri’nin yan kollarına evsel atıklar, organize sanayi ve fabrikaların kimyevi atıklarının dökülmemesi gerektiğini kaydetti. Kilimcigöldelioğlu, "Sarıgöl-İzmir Menemen Maltepe mahallesi atık su kanalı, Demirci-Gördes, Akhisar-Manisa atık su kanalı, Kemalpaşa-Turgutlu atık su kanalının ön fizibilite çalışmaları, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı desteği ile Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmalıdır ancak Manisa merkez ile Alaşehir, Turgutlu, Gördes, Demirci, Sarıgöl ilçelerine yapılacak arıtma tesisleri başlamamalıdır. Bunun yerine İzmir'in Menemen ilçesi Maltepe Mahallesi'ne tek büyük bir arıtma tesisi yapılarak, sorun çözüme kavuşturulmalıdır. Çevre Bakanlığı'nın programında 30'a yakın arıtma tesisi var. 27 milyon liralık bir yatırım için karar alınmış. Bu çok yanlış bir yatırımdır. Sorun, tek arıtma tesisiyle çözülebilir.” dedi.

Gediz Nehri'nin çok kirli olduğunu dile getiren Kilimcigöldelioğlu, çözüme kavuşturmak için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan randevu istediklerini açıkladı. Kilimcigöldelioğlu, "İçme suyunu nasıl kontrol ediyorsanız, sulama sularını da kontrol edeceksiniz. Şu anda her evde iki üç kanser vakası var. Sebebi, bu kirliliktir. Bunun için savaşmaya karar verdik.” diye konuştu. Gediz Nehri'ni kirleten bütün kurum ve kuruluşlardan şikayetçi olacaklarının altını çizerek, "Baro Çevre Komisyonu ile birlikte arıtma tesisi olmayan belediyelere, arıtma tesisi olmayan fabrikalara suç duyurusunda bulunup haklarında dava açacağız. Arıtma tesisi olmayan ve atıklarını Gediz Nehri’ne akıtan belediye ve sanayi kuruluşlarını teker teker tespit ediyoruz. Belki de kirlilik yapan kurum ve kuruluşların sayısı 100'ü geçecek. Arıtma tesisi yapacağız diye söz verip yapmayan belediyelerin peşine düşeceğiz." dedi. Şener Kilimcigöldelioğlu, önerilerinin dikkate alınması halinde Gediz Nehri'nin iki yıl içinde temizlenebileceğini kaydetti.

Toplantıya GEMA Vakfı Başkan yardımcıları Galip Turanlı ve Fatma Gökçe Taşdelen, Hukuk Komisyonu Üyesi Av. Gülgün Sümer, Baro Çevre Şehircilik ve Hayvan Hakları Komisyonu Temsilcisi Av. Hasan Namak katıldı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.