Geçmişi mumla  arar hale geldiler

Geçmişi mumla arar hale geldiler

Bedesten Çarşısı'nda yıllardır hizmet veren esnaflar, ticarette eski güvenin kalmadığını söyleyerek, “Esnaflığın her yönü ile geçmiş dönemlerdeki heyecanı ve tadı kalmadı.Geçmişi mumla arıyoruz” dedi 

Merhaba Gazetesi,  Ahilik Haftası dolayısıyla esnafın talep ve şikayetlerini dinledi. Bedesten Çarşısı içinde yıllardır dükkân işleten esnafların, geçmiş dönem esnaflık anlayışı ile bugünkü esnaflık anlayışı habere konu edildi. Esnaflar, geçmiş yılları mumla aradığını söylerken, eskisi gibi güven ortamının da kalmadığını üzülerek belirtti. Yine büyük alışveriş merkezlerinin yapılmış olmasının küçük esnafı uğrattığı zarara da dikkat çekildi. Dededen babadan kalma mesleklerini sürdüren  esnafların ortak sorunu ise  “Müşteri ile yaşanan güvensizlik, samimiyetsizlik ve müşterilerin büyük alışveriş merkezlerini tercih etmeleri” oldu.

BEDESTEN BİR ÜNİVERSİTE GİBİDİR

Tarihi Bedesten Çarşısı içinde 50 yıldır tuhafiye işiyle uğraşan 60 yaşındaki Tevfik Erdoğdu geçmiş dönemki esnaflık anlayışında müşteriye daha çok önem verildiğini hatırlatarak, bugün ise esnaflığın kişiselleştiğini, çoğu esnafın komşusunu düşünmeden daha fazla nasıl para kazanırım düşüncesi içine girdiğini aktardı. Erdoğdu, “Kıyafet çeşitliliği arttı. Model çeşitleri çok.  Piyasa hali ile sıkıntıda. Bedesten, yıl boyunca eğitim hayatı hiç durmayan üniversite gibidir. Burada yetişen insanlar iş piyasasında çok önemli yere gelmişlerdir. Ahilik kültürüne de sahiplerdir. Esnaflığın, müşterinin ne olduğunu iyi bilirler. Fakat yeni dönem esnaflık anlayışı da gerçekten değişti, İşini heyecanla takip etmek, sabahları dükkânını erken açmak adeti kalmadı. Gelen müşterilerle iyi diyalog içerisine girmek, onların halinden anlamak ticarette çok önemlidir. Eskiye ait çoğu değer, artık kalmadı” dedi.

ESKİ KOMŞULUKLAR KALMADI

30 yıldır Bedesten Çarşısı'nda hac malzemeleri satan 47 yaşındaki Mustafa İlgin ise şunları söyledi: “Baba mesleğini yapıyorum. Önceden esnaflar arasında dayanışma ve sıkı bir komşuluk ilişkisi vardı. Eski komşuluklar kalmadı. Ben, 30 yıldır bu çarşıdayım, eskiden borcumuz olduğunda yan komşuya gidip istesek sormadan hemen verirdi. Şimdi ise kimse kimseye selam vermeme konumuna gelmiş.  İnsanlar birbirinden kaçıyor. Herşeyden önce bir esnaf güvenilir olmalı.Eskiden insanlar yerde para bulduğunda o parayı almaz sahibini arardı. Şimdi yerde 5 kuruş bulduklarında insanımız onu hemen alıyor. Ne ara bu hale geldik? Değerlerimizi yitirdik. İnsanlar şimdi maneviyattan ziyade, maddiyata önem veriyon, İnsanlar paraya bu kadar düşkün olmamalı.” 

ESNAFIN SORUNLARI GİDERİLMELİ

Bedesten Çarşısı içinde çanta satışı yapan 62 yaşındaki Hikmet Alıç, 49 yıldır çarşıda satış yaptığını ve yarım asırdır Konya'ya hizmet ettiğini söyledi. Gelen bazı müşterilerden üzülerek, duyduğu rahatsızlığı dile getiren Alıç, konuşmasını şöyle sürdürdü:  “Çarşının düzensizliği yüzünden insanlar Bedesten'e eskisi gibi gelmek istemiyor. Esnaflar arasında da daha fazla kazanma hırsı ve rekabeti var. Oysa önceden böyle değildi. Bir esnaf siftah yapmışsa, müşterisini siftah yapmayan arkadaşına gönderirdi. Tarihi Bedesten Çarşısı yolu kapandı. Böyle olunca çarşıya gelen olmuyor. Kısacası yolun kapanması esnafları zarara soktu. Çarşımızın üstü kapatılmadı. Çarşımızın daha da güzelleşmesini istiyoruz. Vatandaşlarımız artık büyük AVM'lerden alışveriş yapıyor. Küçük esnaf zorda. Sorunlarımız giderilmeli.”

MESUT TURAN

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum