Geçmeyen bel fıtığı ağrılarına “pilli” tedavi

Geçmeyen bel fıtığı ağrılarına “pilli” tedavi

Bel fıtığı, omurilik iltihapları, omurilik yaralanmaları ve benzeri sinir yaralanmalarında kullanılan omurilik pili, başarısız olan ağrı tedavilerinde çözüm oluyor.

Bel fıtığı, omurilik iltihapları, omurilik yaralanmaları ve benzeri sinir yaralanmalarında kullanılan omurilik pili, başarısız olan ağrı tedavilerinde çözüm oluyor.

Omurilik pilinin elektrik akımının omurilik düzeyinde ağrı iletimini durdurması prensibi ile çalıştığını belirten Anadolu Sağlık Merkezi Ağrı Tedavisi Uzmanı Prof.Dr. Ayşen Yücel “Sinir sistemine yerteştirilen pile verilen elektrik akımı ile ağrı denetim altına alınıyor” dedi.

Tedavisi başarısız olan bel fıtığı ve sinir yaralanmaları gibi durumlarda omurilik pili yöntemi ağrılardan kurtulmayı sağlıyor. Ağrıyı ileten sistemin omurilik düzeyinde elektrik enerjisi ile uyarılmasıyla yapılan tedavide; sinir sisteminin belirli bölgelerine yerleştirilen elektrotlar aracılığıyla bir pil sisteminden elektrik akımı veriliyor. Sistemin yerleştirilmesinin zor olmadığını belirten Anadolu Sağlık Merkezi Ağrı Tedavisi Uzmanı Prof.Dr. Ayşen Yücel,  “Elektrod adını verdiğimiz uyarıyı iletecek bir nevi kablo, ilgili omurilik seviyesine radyolojik kontrol ve hasta ile iletişim kurularak yerleştiriliyor ve bu kablo cilt altına yerleştirilen pil sistemi ile birleştiriliyor” dedi.  Prof. Dr. Yücel; “Her ne kadar pil cilt altına cerrahi olarak yerleştirilmiş olsa da; sistem cilt üstünden uygulanan bir uzaktan kumanda ile programlanabiliyor, hasta kendi isteğine göre program değişimleri yapabiliyor ve istenirse pilin çalışması durdurulabiliyor” diye konuştu.

Yeniden şarj olabilen piller kullanılıyor

Yapılan araştırmalar ile birçok hastaya avantaj sağladığı kanıtlanan tedavinin özellikle boyun veya bel fıtığı ameliyatlarından sonra gelişen “Başarısız bel cerrahisi sendromu (Failed Back Surgery Syndrom/FBSS), sinir ve omurilik yaralanmaları gibi durumlarda gelişen ağrılarda kullanılabileceğini belirten Prof. Dr. Yücel; “Omurilik pili yöntemini nöropatik ağrı denilen ve ilaç tedavilerine yanıt vermeyen çok şiddetli ağrılarda kullanabilirsiniz” dedi. Tedavinin kalıcı olduğu söylenmesine rağmen istenildiğinde çıkartılabildiğini söyleyen Prof. Dr. Yücel; “Yöntem ile hastaların kullandığı ilaç sayısı azaltılabilir, hatta ilaçları bırakması sağlanabilir. Ayrıca gelişen teknoloji sayesinde artık yeniden şarj edilebilen pillerin kullanılması sayesinde pil yenileme işlemine gereksinim kalmadı” şeklinde konuştu.

Kalp pili olan ve ilaç bağımlıları kullanamaz

Omurilik pili tedavisinin her tür ağrıda ya da her hastada kullanılamayacağını belirten Prof. Dr. Yücel “Kalp pili olan bu yöntem kullanılamıyor. Psikolojik sorunları olan, ilaç bağımlılığı olan hastalar da bu tedavi için uygun değil. Omurilik pili ve elektriksel uyarı tedavisi yapılabilmesi için, hastanın konservatif tedavi denilen klasik tedavi yöntemlerine rağmen ağrısı devam etmeli” dedi. Tedaviye başlamadan önce hastaların bazı testlere tabi tutulduğundan bahseden Prof. Dr. Yücel; “Kalıcı sistemi takmadan önce psikolojik değerlendirme ile hastanın bu tür bir sisteme uygun olup olmadığını ölçüp, hastaya elektrod yerleştirildikten  sonra,  belirli bir deneme döneminden geçiriyoruz” şeklinde konuştu. Prof. Dr. Yücel, gelişen teknoloji sayesinde pillerin boyutunun çok küçüldüğünü ve cilt altına yerleştirildiğinde kolaylıkla görülmediğinden hastaların rahatlıkla günlük yaşamlarına devam edebildiğini sözlerine ekledi.

Hastalara, omurilik pili ile elektiriksel uyarı tedavisinin yapılabilmesi için deneyimli bir merkezde ve tek bir doktor değil, bir ekip tarafından değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Prof.Dr. Yücel bu şartlarda uygulanan tedavinin başarı olasılığının belirgin olarak artacağını ve yan etki riskinin de azalacağını belirtti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.