Gazze'de savaşa inat  sanata devam ediliyor

Gazze'de savaşa inat sanata devam ediliyor

Gazzeli sanatçılar, ülkelerindeki savaşı ve Filistin halkının yaşadığı acıları kilden yaptıkları heykellerle tüm dünyaya duyuruyor.  Gazze'de hayat ve sanat tüm olumsuzluklara ve ambargoya rağmen devam ediyor 

Yıllardır İsrail ve Mısır ambargosu altında olan Gazze'de hayat zor şartlarda devam ediyor. Tünellerle hayata tutunan Gazzeliler, bütün olumsuzluklara rağmen ayakta kalma gücünü gösteriyor. Gazze, yeniden toparlanıyor. Gazzeliler, ağır bombardımana rağmen küllerinden yeniden doğuyor ve hayata yeniden dönüyor. Gazze'de kültür ve sanat ise terör devleti İsrail'e inat devam ediyor.

DRAMI ORTAYA KOYUYOR

Gazzeli Sanatçısı Sabbah Eyad, eserleriyle Gazze dramını tüm dünyaya duyuruyor. Görsel sanatçı Sabbah Eyad, Gazze'nin doğusundaki Şucaiye Mahallesi'nde İsrail tarafından tahrip edilen yerlere yaptığı heykellere hayat verdi. Kil heykel sanatı Şerif Sarhan, Muhammed Msallam, Halil el Mezyen, Jamal Abu al-Qumsan, Salman El Nawati, Mahmud el Nawajha ve Muhammed Ghobon işbirliği ile Filistinli sanatçı Sabbah Eyad tarafından tasarlandı. Gazze'de savaş sırasında yaşanan acıları yansıtan heykeller, Gazze halkının yaşadığı dramı en güzel örneğiyle ortaya koyuyor. Savaş sırasında kitlesel katliamlar yaşandı. Vefa Rehabilitasyon Hastanesi, dahil olmak üzere yüzlerce bina yerle bir edildi. Son savaşta Gazze Şeridi'nde en fazla yıkıma uğrayan Şucaiye bölgesi ziyaretçileri, her sokakta ölüm kokusunu hissediyor ve savaşın izlerini görüyor.

GAZZE HAYATA TUTUNACAK

Gazze'de kil topraktan yaptığı heykellerle yaşananları sanatına döken Sabbah Eyad, Merhaba Şehir'e özel açıklamalarda bulundu. Gazze halkının yıllardır zor şartlarda yaşadığını dile getiren Eyad, “Gazze halkı İsrail ve Mısır ambargosu altında yaşıyor. İnsanlarımız İsrail saldırılarında  hayatını kaybetti. Vatandaşlarımız tünellerle hayata tutunuyor. Çocuklarımız ambargo yüzünden  ilaç bulamıyor. Bütün bunlara rağmen Gazze halkı ayakta. Biz de sanatımızı icra ediyoruz. Savaşa inat sanata devam ediyoruz. Cam elyaf, kırmızı kil ve boş çuvallardan yaptığımız heykeller, modern dünyaya Gazze halkının ayakta olduğu gösteriyor” dedi.

SANATTAN ASLA VAZGEÇMEYECEĞİZ

Yaptığı heykeller hakkında da bilgi veren Eyad, “Kil topraktan yaptığım heykellerde daha çok Gazzeli kadınları ve çocukların yaşadıklarını anlattım. Kucağında çocuk taşıyan kadının ve elinde bastonuyla yürüyen yaşlı adamı heykelini yaptım. Bu heykelleri savaşta yıkılmış ve bombalanmış evlerin önüne diktik. Bazı heykelleri Gazze sahili kıyısına diktik. Çünkü; İsrail bu sahili defalarca bombaladı ve yüzlerce çocuğumuz orada şehit oldu. Bütün bu yaşananları dünya duyurmak ve unutturmamak adına bu heykelleri yaptık. Halkımız bütün zulümlere ve baskılara rağmen ayakta kalmaya devam edecektir. Biz de sanatımızla buradayız. Savaş bizim için hayatın bir gerçeği oldu. Fakat asla sanatımızdan vazgeçmeyeceğiz” diye konuştu.

SANATÇILAR TOPLUMA AYNA OLUYOR

Sanatçıların eserleriyle ayna işlevi gördüğün söyleyen Eyad, “Tüm Gazzeli sanatçılar insanların savaş ve trajedilerden etkilendiğine inanıyor. Bu yüzden savaş ile ilgili bir proje veya çalışma planı yapmak istedi. Shajaiya bölgesine yapılan korkunç saldırılar hepimizi olumsuz etkiledi. Gazzeli sanatçılar olarak bu bölgede yaşanan mezalimi ortaya koymak için heykel yapmaya karar verdik. Genellikle fiberglas, kil ve ahşaptan yapılan heykeller, Gazze halkının yaşadığı derin acıları anlatıyor. 2008 ve 2012 yıllarında yaşanan savaşlar Gazze'de hayatı olumsuz etkiledi. Binlerce insan evsiz kaldı. Binlerce insanımız şehit oldu. Son saldırılar 52 gün boyunca sürdü. Bu yüzden “Gazze 52” adı altında bir sergi açmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN / MERHABA ŞEHİR / merhabahaber.com

4-1-010.jpg

4-2-016.jpg

4-3-015.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.