Gazetecilere hakları verilmelidir

Gazetecilere hakları verilmelidir

Memur-Sen Konya Şube Başkanı Nazif Karlıer, “Basın emekçilerinin mesleklerini daha rahat ve verimli icra edebilmeleri için gerekli yasal düzenlemeler yapılmalı, yasaların uygulanmasında ihtimam gösterilmelidir” dedi

Memur-Sen Konya İl Başkanlığı, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler günü dolayısıyla Öğretmenevi'nde bir basın toplantısı düzenledi. Gazetecilerin çalıştıklarının karşılığının alınamadığının ifade edildiği toplantıya Şube Başkanı Nazif Karlıer'in yanı sıra; Memur-Sen Konya Şube Başkan Vekili Hüseyin Turhan, başkan yardımcıları Aziz Anik, Harun Koçaker, Mevlüt Özdemir, Galip Kaynar, Arif Konakçı, ilçe şube başkanları ve gazeteciler katıldı.

BASINI SUSTURMANIN YOLLARINI ARADILAR

Başkan Karlıer, Gazeteciliğin dünya nüfusunun büyük çoğunluğunun artık kentlerde yaşamasıyla birlikte karmaşık hâle geldiğini; toplumsal yapının demokratikleşme sürecinde ortaya çıkmış olmasının da, onu dördüncü kuvvet olarak demokratik işleyişin esas unsuru durumuna getirdiğini dile getirdi.. “Hatta toplum iradesinin gasbedilmek istendiği kimi durumlarda basının kuvvet önceliği daha da önemli olabilmektedir” diyen Karlıer, “Çünkü hak ve özgürlük esaslı demokratik ortamlarda en etkili kitle iletişimi medya yoluyla kurulmaktadır. Bu anlamda medya geniş katılımlı bir tartışma, haberleşme, bilgilenme zeminidir. O nedenledir ki, toplumun tercih ve yönelimlerine saygısız ceberut yapıları basını susturmanın, karartmanın veya onu kendi maksatlarına alet etmenin ve aracı kılmanın yollarını denemişlerdir. Hemen bütün darbelerde toplumun algısı, yalan yanlış haber ve bilgiler yaymakla görevlendirilen basın tarafından yönlendirilmiştir. 28 Şubat postmodern darbe sürecinde yaşanan bu tarz toplum mühendisliği çabaları dürüst, gerçek gazetecilik adına utanç verici olmuştur. Ama diğer taraftan 15 Temmuz’da gazetecilerimizin genel olarak cesur, korkusuz, milletten ve demokrasiden yana takındıkları tavır, özgür gazeteciliğin ne ölçüde önemli olduğunu bir defa daha göstermiştir. Ayrıca bu milletin yanında, yanıltmayan, etik ve ilkeli tutum, gazeteciliğe ve gazetelere daha fazla itibar kazandırmıştır” açıklamalarında bulundu.

dsc_0222.jpg

EN FAZLA GAZETECİLER RAHATSIZ

Medyanın artan imkân ve etkisi, ‘haber alma hak ve özgürlüğü’ başta olmak üzere, insanın diğer hak ve özgürlüklerinin tezyif edici tarzda kötüye kullanılmaması gerektiğini de hatırlatan Karlıer,   “Her modern gelişmede olduğu gibi, bu etkinin kimi güçler tarafından istismar edilerek zaman zaman baskı ve şantaj aracına dönüştürüldüğü de bir gerçektir” şeklinde konuştu. “Basının bir baskı ve zihin yönlendirme aracı olarak bütünüyle siyasi, ekonomik amaçlar için kullanıldığını biliyor, görüyoruz” diyen Karlıer, daha sonra konuşmasını şöyle sürdürdü:  “Bugün bütün dünyada basının kendisinden umulan yarar dışında adeta bir silah ve tehdit aracı gibi kullanılmasına esefle şahit olabiliyoruz. Yalan yanlış haberlerle gerçeği çarptırmak, doğru bilgiye ulaşmayı engellemek bakımından esasen bir insan hakkı gasbıdır. Hak ve hukuku en çok gözetmesi gereken gazeteciler, maalesef kimi yanlış ilişkiler ağı içinde böyle bir çelişki içinde olabilmektedir. Bunların toplum ve hukuk nezdinde gördükleri karşılık mesleğini hakkıyla yapan gazetecilerin saygınlığını azaltmaz. Başta terör faaliyetleri olmak üzere, her türlü suçla gazeteciliğin yan yana anıldığı durumdan en fazla gazeteciler rahatsız olmuştur, olmalıdır.”

img_5294.jpg

GAZETECİLERE RAHATLIK SAĞLANMALI

Gerçek gazeteciliğin insan haklarının daha rahat ve geniş ortamda yaşanmasını sağladığı  söyleyen Karlıer, ayrıca basının, iş kolu itibarıyla her alan ve kademesinde stresli, sıkıntılı, yıpratıcı, riskli bir faaliyet alanı olduğunu da aktardı. Özellikle kitle hareketleri, terör olayları, felaket bölgelerinde veya savaş alanlarında haber kovalayan gazetecilerin, çoğu kez olaylardan doğrudan ve olumsuz etkilendiklerini, birçoğunun da yaralanmakta, hatta hayatını kaybetmekte olduğunu kaydeden Karlıer, “Bunlarla birlikte, siyasi, ideolojik amaçlarla yapılan saldırıların savunmasız hedefi olan meslektaşlarının haberlerini yapmak durumunda kalmaktadır. Basın emekçilerinin mesleklerini daha rahat ve verimli icra edebilmeleri için gerekli yasal düzenlemeler yapılmalı, yasaların uygulanmasında ihtimam gösterilmelidir. Memur-Sen olarak, yaptığımız faaliyetlerin kamuoyuna duyurulması noktasında katkılarını gördüğümüz basınımıza ve değerli çalışanlarına teşekkür ediyor; 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nün, sosyal ve ekonomik hakların teslim edildiği bir gün olmasını temenni ediyoruz ” diye konuştu.

EMRE ÖZGÜL

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.