Gazeteciler hak ettiğini alamıyor

Gazeteciler hak ettiğini alamıyor

“İnsanca yaşama ve hak edileni alma hakkı, çalışan gazetecilerimizin de en doğal hakkıdır” diyen EBS Konya Şube Başkanı Nazif Karlıer, gazetecilerin yaşadıkları sorunlara da değinerek, “Gazeteciler, maalesef hak ettikleri ücreti alamıyorlar” dedi

Eğitim Bir-Sen (EBS) Konya Şubesi, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısı ile Bera Otel’de bir program düzenledi. Programa Eğitim Bir-Sen Konya Şube Başkanı Nazif Karlıer’in yanı sıra; başkan vekili Harun Koçaker, başkan yardımcıları; Mehmet Aziz Anik, Ömerül Faruk Balki, Vedat Ay, Ömer Özdemir, ilçe şube başkanları ile çok sayıda davetli gazeteci katıldı. EBS Konya Şube Başkanı Nazif Karlıer, Gazetecilik mesleğinin çalışma şartlarının günümüz şartlarına göre yeniden düzenlenmesi gerektiğine dikkat çekti.

MEDYA HAYATIN VAZGEÇİLMEZİ OLMUŞTUR

“Yaşadığımız bilgi çağında, bilgiyi aktarmak, haber üretmek ve haberdar etmek çok daha değerli bir hale gelmiştir” diyen Karlıer, insanların bilgilenmesine kaynaklık etmesi, toplumların demokratik gelişmesine katkıda bulunması bakımından medyanın artık hayatın vazgeçilmez bir unsuru haline geldiğine de vurgu yaptı.  Zamanla çeşitlenen, imkânlarını ve kanallarını artıran, neredeyse hayatın her alanına ve anına nüfuz eden medyanın zengin içeriğinin şeffaf ve denetlenebilir olmayı da zorunlu kıldığını ifade eden Karlıer, “Medyanın artan imkân ve etkisini de  gazetecilerin haber yaparken titiz davranması ve insanların hak ve hürriyetlerini gasp etmeyecek şekilde çalışması gerekir” şeklinde konuştu.

GAZETECİLERİN SAYGINLIĞI AZALMAMALIDIR

Gazetecilik mesleğinin bazı güçler tarafından istismar edilerek zaman zaman baskı ve şantaj aracına haline dönüştürüldüğünü de konuşmasına ekleyen Karlıer, basının bir baskı ve zihin yönlendirme aracı olarak bütünüyle siyasi, ekonomik amaçlar için kullanıldığını bildiklerini ve gördüklerini aktardı. Bugün bütün dünyada basının kendisinden umulan yarar dışında, adeta bir silah ve tehdit aracı gibi kullanılmasına esefle şahit olduklarını söyleyen Başkan Karlıer, şunları kaydetti: “Yalan yanlış haberlerle gerçeği çarptırmak, doğru bilgiye ulaşmayı engellemek bakımından esasen bir insan hakkı gasbıdır. Hak ve hukuku en çok gözetmesi gereken gazeteciler, maalesef kimi yanlış ilişkiler ağı içinde böyle bir çelişki içinde olabilmektedir. Bunların toplum ve hukuk nezdinde gördükleri karşılık mesleğini hakkıyla yapan gazetecilerin saygınlığını azaltmaz.”

GAZETECİLER HAK ETTİĞİNİ ALMALIDIR

Başta terör faaliyetleri olmak üzere, her türlü suçla gazeteciliğin yan yana anıldığı durumdan en fazla gazetecilerin rahatsız olduğunu ve olması gerektiğini de kaydeden Karlıer, özellikle kitle hareketleri, terör olayları, felaket bölgelerinde veya savaş alanlarında haber kovalayan gazetecilerin, çoğu kez olaylardan doğrudan ve olumsuz etkilenebildiğini ve  bir çoğunun yaralandığını hatta hayatını kaybettiğini üzülerek dile getirdi. Gazetecilerin sorunlarına değinen ve çalışan gazetecilerin hak ettikleri ücreti alamadıklarını bildiklerini yineleyen Karlıer, gazetecilerin gelir pastasından hak ettiklerini muhakkak almaları gerektiğini belirtti. Karlıer, şu cümleler ile konuşmasını noktaladı: “İşverenlerimizin konuyu iyi değerlendirmesini ve gazetecilere hak ettikleri ücreti vermesini talep ediyoruz. İnsanca yaşama ve hak edileni alma hakkı, çalışan gazetecilerimizin de en doğal hakkıdır. Hakça kazanıp adil paylaşılmalıdır. Basınımıza ve değerli çalışanlarına teşekkür ediyor; 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nün, sosyal ve ekonomik hakların teslim edildiği bir gün olmasını temenni ediyoruz.”

EMRE ÖZGÜL

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.