Gazeteciler devlete bağımlı olmamalı

Gazeteciler devlete bağımlı olmamalı

Almanya Gazeteciler Birliği Federal Başkanı Prof Dr. Frank Überall, "Almanya'da ilanlar ve sarı basın kartları devlet eliyle dağıtılmıyor. Gazeteciler ekonomik anlamda devlete bağımlılı olmamalı" dedi

İBRAHİM BÜYÜKEKEN ALMANYA İZLENİMLERİ-3

Berlin seyahatinde Almanya Gazeteciler Birliği Federal Başkanı Prof Dr. Frank Überall'in konuğu olduk. Aynı gün  Der Tagesspiegel Gazetesi'nin gündem toplantısına ve Bakanlık sözücülerinin haftada 3 gün düzenlediği basın toplantısına katıldık.  Almanya Gazeteciler Birliği Federal Başkanı Prof. Dr. Frank Überall, Almanya'da gazetecilerin çalışma şartları, sosyal hakları ve basın özgürlüğü konusunda Türk gazetecileri bilgilendirdi. Almanya'da gazetecilerin büyük çabalar sayesinde toplumda saygın bir yer edindiğini belirten Prof. Dr. Frank Überall, "Dernek olarak gazetecilerin saygınlığının ve sosyal haklarının  konusunda çalışıyoruz. Almanya'da gazetecilerin özgürce habercilik yapması için faaliyet gösteriyoruz" dedi.

der-spriegel--gazetesi-yazi-isleri-masasi-tolapntasi-(4).jpg

BASIN KARTINI CEMİYETLER VERİYOR

Almanya'da basın kartını Gazeteciler Cemiyeti'nin verdiğini kaydeden  Frank Überall, "34 bin üyemiz var. Bunların büyük bir kısmı basın kartı sahibi. Basın kartına sahip olmak için bazı kriterler var. Bu kriterler yerine getirildiğini zaman basın kartı veriliyor. Bazen sahte basın kartları kullananlar oluyor. Bunlara yönelik yaptırımlarımız oluyor. Türkiye'deki gibi devlet basın kartı vermiyor. Devlet basın kartı verdiği zaman gazetecilerin özgürlüğünü kaybedeceğini düşünüyoruz. O yüzden basın kartını cemiyetler aracılığıyla vermeyi tercih ediyoruz" dedi. Dernek olarak aynı zamanda sendikal faaliyetler de gösterdiklerini belirten Überall, "Gazetecilerin toplu sözleşme hakları ya da işten çıkarılmalı durumları olduğu zaman dernek olarak çalışmalar yapıyoruz. Onların ekonomik ve sosyal haklarının korunması konusunda çalışıyoruz. Bu konuda sendikal haklarımızı sonuna kadar kullanıyoruz" ifadelerini kullandı. Almanya'da Türkiye'deki gibi Basın İlan Kurumu'nun olmadığını söyleyen Überall, "Almanya'da reklam ve ilanları doğrudan şirketler veriyor veya reklam ajansları vasıtasıyla bu ilanlar geliyor. Devlet eliyle ilan dağıtımı gibi birşey olmuyor" diye konuştu.

dsc_3218-001.jpg

BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNE MÜDAHALE EDİLMEMELİ

Türkiye'de basın özgürlüğü konusunu yakından takip ettiklerini aktaran Überall, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Türkiye'de son yıllarda gazetecilerin tutuklandığını ve gazetelerin kapatıldığını görüyoruz. 15 Temmuz'dan sonra çok sayıda gazete, dergi, radyo ve televizyon kapatıldı. Bunların hepsinin Gülencilerle bağı var mı yok mu bilemiyoruz. Darbe girişimiyle ilgili hala tam olarak aydınlatılmayan konular var. Alman medyasında hala darbeyi hala Gülencilerin yapıp yapmadığı tartışılıyor. Türkiye, Alman basınını bu konuda aydınlatmalıdır. Sosyal ağlarda Türkiye ve Almanya ilişkileri hakkında çok ciddi tartışmalar yaşanıyor. Bazı arkadaşlarım bile bana çok ağır hakaretlerde bulundu ve onları bloke etmek zorunda kaldım."

dsc_3228-001.jpg

GAZETECİLER GÜVENİNİRLİKLERİNİ KAYBETMEMELİ

Türk ve Alman basınında çıkan asılsız haberleri de eleştiren de Überall, "Özellikle internet medyasında her gün onlarca asılsız ve kaynaksız haber yayınlanıyor. İnternet siteleri daha fazla tıklanmak için böyle ucuz yollara gitmemelidir. Gazeteciler güveninirliklerini kaybetmemeli. Aksi durumda haberlerle olan inanırlık azalacaktır. Almanya'da şantaj haberciliğine karşı çok sıkı bir denetim var. Kodeks sistemimiz var. Şantaj yoluyla mesleği kötü kullananlara yönelik ciddi yaptırımlar uyguluyoruz" dedi. Almanya'da son yıllarda  gazete satışlarının düştüğünü ve gazetelerin artık internet medyasına da önem vermeye başladığını aktaran Überall, "Sosyal ağların kullanımı hızla artmaya başladı. Basın kuruluşları da sosyal ağlardan haberlerini duyurmaya çalışıyor. Facebook, twitter gibi sosyal ağlara sosyal medya demeyi doğru bulmuyorum. Fakönümüzdeki yıllarda sosyal ağların kullanımı daha da artacaktır. Sosyal ağların denetiminin de sıklaştırılması gerektiğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

DER TAGESSPİEGEL'İN GÜNDEM TOPLANTISINA KATILDIK

Berlin'de aynı gün bölgesel bir gazete olan Der Tagesspiegel Gazetesi'nin gündem toplantısına katıldık. Yaklaşık 1 saat süren gündem toplantısında Berlin'deki gelişmelerin yanı sıra Almanya'da yaşan son gelişmeler ele alındı. Toplantıda ayrıca Türkiye ile ilgili bazı konular da gündeme geldi. Yaklaşık 30 muhabirn katıldığı gündem toplantısında muhabirlerin önerilerini dile getirdi. Zaman zaman ise sert tartışmalar yaşandı. Yaklaşık 150 kişinin çalıştığı  Der Tagesspiegel Gazetesi'nin günlük satış tirajı ise 110 bin civarında. Gazetenin genel yayın yönetmeni Stephan-Andreas Casdorff, Türk gazetecileri en iyi şekilde ağırladı ve sorularımızı cevapladı. Gazete olarak geçmişte Berlin'de yaşayan Türklere yönelik bir gazete çıkarttıklarını fakat beklenen ilgiyi görmediğini belirten  Der Tagesspiegel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Stephan-Andreas Casdorff

 "Türk toplumu çıkardığımız gazeteye çok ilgi göstermeyince biz de bu yayını durdurmak zorunda kaldık. Almanya'da yaşayan Suriyeliler için de gazete çıkartmak istedik. Fakat bazı endişelerimiz vardı. İnternet sitemizde İngilizce yayınlar da yapıyoruz. İnternet sitesine yönelik yatırımlarımız arttı. Okuyucuların habere ulaşması için ücret ödemesi yönünde bir çalışma hazırlıyoruz" dedi.

BAKANLIK SÖZCÜLERİ BASINLA BULUŞTU

Türkiye'den gazetecilerle Federal Basın Yayın Konferans Salonu'nda haftada 3 gün düzenlenen basın toplantısına katıldık. Bakanlık sözcülerinin katıldığı basın toplantısında Alman gazetecilerin yanı sıra Almanya'da görev yapan diğer ülkelerin haber ajansları ve yabancı ülkelerden misafirler de katıldı. Toplantılara İletişim Fakültesi'nde okuyan öğrenciler de katılıyor. Bakanlık sözcüleri toplantıda hükümetin aldığı son kararları kamuoyuna duyurdu. Toplantıda gazeteciler zaman zaman sordukları sorularla bakanlık sözcülerini terletti. Toplantı sırasında bazı gazeteciler Türkiye ile ilgili sorular da sordu. Yaklaşık 2 saat boyunca süren basın toplantısı internetten de canlı yayınlanıyor. Toplantıdaki yapılan tüm konuşmalar, görüşmeler kayda alınıyor ve devlet arşivlerinde saklanılıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.