Gazeteci Ataman dürüst bir insandı

Gazeteci Ataman dürüst bir insandı

Konya Aydınlar Ocağı’nda Gazeteci-Yazar Mustafa Ataman’ı anlatan Araştırmacı-Yazar Mehmet Ali Uz, “Gazeteci Mustafa abi dürüst ve son derece cesur bir insandı” dedi

Konya Aydınlar Ocağı’nın bu haftaki Selçuklu Salı Sohbetleri’nde “75 Yıllık Gazeteci Mustafa Ataman” dile geldi. “Bir memlekette eğitim ve öğretim ihmal edilir, kültürümüz ayaklar altına alınırsa böyle bir toplumun ayakta kalması mümkün değildir” diyerek konuşmaya başlayan ve eğitim konusu ile gençliğe dikkati çeken Araştırmacı-Yazar Mehmet Ali Uz, Gazeteci Mustafa Ataman için “Konya’nın her yönüyle iftihar edebileceği ve her yönüyle örnek gösterilecek bir şahsiyetti” dedi.

OSMANLICA BASIN KAPILARINI AÇIYOR

Bozkır’ın Sarıoğlan nahiyesinin Armutlu Köyünde dünyaya gelen Mustafa Ataman’ın doğum tarihinin H.1324, M.1908 olduğunu ifade eden M. Ali Uz, hayatını şöyle özetledi: “Babası Ali Bey, annesi Şerife Hanım’dır. İlkokula Konya’da başlıyor. Islah-ı Medârıs’ın hazırlık sınıfına dayısının oğluyla kayıt oluyorlar. 1917’de babası Ali Bey’i kaybediyor. Bir hafta sonra da Islah-ı Medâris kapatılıyor. Külah imal eden bir esnafın yanına çırak olarak veriliyor. Külahın modası geçince bu sefer dayısı Mustafa Bey’i Babalık Matbaasına götürüyor. 1923’ün Şubat’ında o matbaada mürettip çırağı olarak göreve başlıyor. Arapça-Farsça biliyor ve Osmanlıcayı da burada pekiştiriyor. Bir süre sonra yüksek bir ücretle Vilâyet Matbaasına geçiyor. Osmanlıcayı mükemmel bir şekilde bilmesi ona basın kapılarını açıyor. Konya dar gelince Mustafa abi İstanbul’a gidiyor. İstanbul’da Yeni Ay ve eski Milliyet gazetelerinde çalışıyor. Askerliğini yaptıktan sonra Konya’ya dönüyor. Uzun yıllar Yeni Konya, Yeni Meram’da ve ondan sonra çıkan bütün Konya gazetelerinde yazıları çıkmaya başlıyor. Bazen aynı sayfada “Kozanoğlu” mahlasıyla iki yazısı birden çıkıyor.”

YAZARLIĞA MUSTAFA ABİ SAYESİNDE BAŞLADIM

Gazeteci Mustafa Ataman’la İmam Hatip’e giderken öğrencilik yıllarında tanıştığını belirten Uz, “Stajyer avukat iken beni köşe yazısı yazmaya teşvik etti. Ben yazarlığa Mustafa abi sayesinde başladım. Eğer o beni teşvik etmemiş olsaydı belki bugün yazar olamayacaktık. Kendisini onun için her zaman rahmetle anıyorum” dedi. 1997’de “75. Basın Yılında Mustafa Ataman” adlı kitabı çıkardığını ifade ederek “Bu kitapta verilen bilgilerin hepsi Mustafa Ataman’ın anlatımıyladır” diyen Uz, Konya tarihi ve basın tarihiyle ilgili bilinmeyenleri Mustafa Bey’in bu kitapta anlattığını söyledi. Uz, eserin, Mustafa abiye ait makaleleri ve şiirlerinin ilave edilmesiyle genişletilmiş baskısının önümüzdeki sene yayımlanacağı müjdesini de verdi.

Ataman’ın şahsiyetinden de bahseden Uz, bu konuda şunları dile getirdi: “Mustafa ağabey çok dürüst bir insandı. İnandığı gibi yaşar, inandığı gibi yazardı. Ömründe kimseye yalakalık yapmadı. Hatır için yazı yazmadı. Bazı yazıları Erzurum’daki gazetelerde Kozanoğlu adıyla neşrediliyordu. Son derece cesurdu ve hiç kimseden korkusu yoktu. 60 İhtilâli olur, gazetenin sahibi ile yazı işleri müdürü korkularından soluğu İstanbul’da alır. İş Mustafa abiye kalır ve gazeteyi çıkarmaya devam eder. Gazetenin başlığının altında “Günlük siyasi demokrat gazete” diye bir ibare vardır. Vilâyetin baskısıyla “demokrat” kelimesinin çıkarılması istenir. Mücadele eder fakat sonradan o kelime oradan çıkar.” İl Halk Kütüphanesi’nde gerçekleştirilen sohbet toplantısında Konya Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, araştırmacı-yazar M. Ali Uz’a D.Mehmet Doğan’ın “Yüzyılın Soykırımı” adlı kitabını hediye etti. Sohbet, 2001’de vefat eden rahmetli Mustafa Ataman’ın ruhuna gönderilen Fatihalar ile sona erdi.

HABER MERKEZİ

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.