Hüzeyme Yeşim Koçak

Hüzeyme Yeşim Koçak

Gayur bir hanımefendi

Gayur bir hanımefendi

Gıda Yüksek Mühendisi,  Sağlık Teknikeri, İş Güvenliği Uzmanı; çeşitli birimlerde, yöneticilik (AR-GE Müdürlüğü,  Kalite Kontrol Müdürlüğü vb.), danışmanlık görevleri.

 

Siyaset alanındaki faaliyetleri başka fasıl.

Kadın konusunda ise ayrı bir hassasiyeti, çalışmaları bulunuyor. Ki tez konularından biri: “Uluslararası Sistemde Kadın Haklarının Gelişimi ve Koruma Mekanizmaları”.

Yine aldığı eğitimler arasında; Kadın Örgütleri için Savunuculuk ve Lobicilik, Türkiye’de Kadınların Siyasete Katılım araçları eğitimleri, Kadınlar için Siyaset Okulu, Kadınlar İş Başına Projesi mevcut.

Konya’da onun tertiplediği kadın yazarların aylık toplantılarının zevkini hâlâ unutamam. Daima hedefleri ve projeleri vardı. Ve ciddiyetle, yılmaz bir tavırla, hayata geçmesi için güç sarf ederdi.

Zeki, cevval, hünerli. Bir o kadar da mütevazı; çığırtkanlığı, gösterişi sevmiyor. Meyveli, yüklü ağaçlar gibi dallarını yere eğiyor.

Eğitim hayatı, talebelikten, bölüm birinciliklerinden, “Anasınıfı” öğretmenliği, “Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi” Öğretmenliğine dayanmıştı. Şimdi de Kulu Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü’nde müşfik kolları; çocuk ve gençlerden yaşlılara uzanıyor.

Fatma Ünver hanımefendiden bahsediyorum. Şartlar gereği her zaman görüşemiyorduk. Bu sefer ki buluşmamız biraz daha doyurucu oldu. Hemhal olduk, dertleştik, iç döktük. Ona bazı sorular sordum. Öncülüğü, faaliyetleri hakkında biraz bilgi verdi.

Kulu; İskandinav ülkeleri gibi ülkelere dış göç vermiş; Güneydoğu Anadolu, Doğu Anadolu gibi bölgelerimizden de iç göç almış; Suriye’den mültecilerin gelmesiyle de farklı ve karmaşık yapıya bürünmüş bir ilçemiz. Gençlere iş imkânlarının azalması ve gençlerin büyükşehirlere yerleşmesi gibi muhtelif sebeplerle; yaşlı nüfusu artış kaydetmiş ve daha fazla hizmet, özellikle manevî destek gerektirmiş.

“Evde Sağlık, Hasta ve Yaşlı Bakım” projesi, bu nedenle yürürlüğe konulmuş. 

Kulu Belediyesi’nin önemli faaliyetlerinden biri olan; Evde Sağlık ve Hasta Bakım  Hizmetlerinde,  hastanın durumuna göre günlük (Hafta içi Pazartesi, Salı, Çarşamba ve Perşembe günleri), haftalık veya iki haftalık dilimler halinde,  mahalle muhtarlarından da yararlanılarak, hasta ziyaretleri yapılıyormuş.

Yoksul, yatağa bağımlı, engelli kişiler için; hastanın ihtiyaçları doğrultusunda bir bakım planı hazırlanarak; hasta yaralarının bakımı, kronik hastalıkların takibi, ilaç kontrol takipleri, (serum takma, pansuman, enjeksiyon, sonda vb.)  ile diğer tıbbî uygulamalar yapılıyor; hasta ve yakınları bilgilendirilerek eğitilerek daha basit işlemleri kendilerinin görmesi sağlanıyormuş.

Ekip; Kulu merkez mahallelerde günde yaklaşık 25 hasta ziyaretine gidebiliyor;  Cuma günleri ise diğer mahallelere (köy ve kasaba) yöneliyorlarmış.

2014- 2018 seneleri arasında yaklaşık 20000 gibi mühim bir rakamla, hasta ve yaşlı ziyareti gerçekleştirilerek, hizmetten pay aldırılmış.

 Şehit ailelerine, yeni doğum yapanlara kadar da ilçe sakinleri ihmal edilmemiş. Mezarlık ve taziye ziyaretlerinde bulunulmuş.

 Evde Yaşlı Bakım Hizmetinde; belirlenen ihtiyaca göre yaşlının kaldığı odanın, bazı temizliklerin kısmen yapılıp, isteğe bağlı bir çeşit yemek yapılmasını da, anlamlı buldum.     

 Maddiyat şartı aranmaksızın 55 yaş ve üzeri, kendi öz bakımını yapabilen, bulaşıcı hastalığı ve psikolojik rahatsızlığı bulunmayan kadın ve erkeklerin kabul edildiği Yaşlı Yaşam Merkezi’nde; modern, bahçeli bir mekânda ve sevginin öncelediği bir ortamda; sosyal, kültürel, manevi ihtiyaçlar karşılanmakta; yaşlılık ve sağlık şartları gözetilerek beslenmelerine, tedavilerine dikkat gösterilmekte; dini hizmetler verilmekteymiş.

2013 yılında kurulan Paylaşım Merkezi’nde ise, birlik beraberlik dayanışma içinde; yoksulların ihtiyacını karşılamak için, halk seferber olmuş. Kıyafetten, artık gereği kalmayan havalı yatak, tekerlekli sandalye, hasta bezi, yürüteç, baston gibi çeşitli malzeme ve cihazlara kadar bağışta bulunulmuş.

Yine Hizmet içi eğitim programlarında; Temel iletişim, İlkyardım, Motivasyon, Beslenme, Organizasyon kabiliyetinin geliştirilmesi gibi konularda eğitim verilmiş.

Çalışkan, geniş ufuklu yöneticilerin; sevecen, sıcak bir kadın kalbinin ve elinin başarılı işlerde hissesi büyük.

Güzelliklerin ve hizmetlerin çoğalarak, seviyesini yükselterek devamını; Sevgili Fatma Ünver’e hayatında yeni mânâlar kazandığı, açık, selametli yolların aydınlığını ve huzurunu diliyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum
Hüzeyme Yeşim Koçak Arşivi
SON YAZILAR