Gallup Anketinde Türkiye'de Basın Özgürlüğü Vurgusu

Gallup Anketinde Türkiye'de Basın Özgürlüğü Vurgusu

Gallup Dünya Anketi’nin (Gallup World Poll) Türkiye değerlendirmesi Washington’da Gallup ve ABD Yayın İdare Kurulu’nun düzenlendiği ortak bir programla tanıtıldı. “Türkiye’de Modern Medya Kullanımı” başlığıyla ele alınan Türkiye...

Gallup Dünya Anketi’nin (Gallup World Poll) Türkiye değerlendirmesi Washington’da Gallup ve ABD Yayın İdare Kurulu’nun düzenlendiği ortak bir programla tanıtıldı. “Türkiye’de Modern Medya Kullanımı” başlığıyla ele alınan Türkiye bölümü için ankette, basın özgürlüğünün gerilediğine ve uluslararası kuruluşların Türkiye’nin notunu düşürdüğüne dikkat çekildi.

Kamuoyu araştırma şirketi Gallup’un anketinde öncelikle Türkiye’de TV, internet ve sosyal medya kullanımı teknik açıdan araştırılıyor. Bunun yanı sıra vatandaşlara hükümete duyulan güven ve basın özgürlüğü alanında da bazı sorular yöneltiliyor.

Anket değerlendirmesinin yapıldığı programın ardından Cihan Haber Ajansı’na konuşan ABD Yayın İdare Kurulu üyesi ve Hudson Enstitüsü Başkanı Ken Weinstein, Türkiye’de basın özgürlüğünün son günlerde giderek artan bir şekilde baskı altında olduğunu ifade etti. Özellikle özel basının içinde bulunduğu durumun, Washington’da ciddi rahatsızlıklara neden olduğunu dile getiren Weinstein, hükümetin eleştirilerinden dolayı bazı yabancı gazetecilerin ülkeyi terk etme kararı aldıklarını hatırlattı. CNN muhabiri Ivan Watson’u buna örnek gösteren Weinstein, “Türkiye dünyada basın özgürlüğünün en düşük olduğu yerlerden biri.” şeklinde konuştu.

Ankette basın özgürlüğü alanında elde edilen sonuçlar dikkat çekiyor. Buna göre anket kapsamında vatandaşlara sorulan “Basın kuruluşları Türkiye’de yeterince özgür mü?” şeklindeki soruya, hükümeti destekleyen vatandaşların yüzde 65’i özgür derken; hükümeti desteklemeyenler de bu oranın sadece yüzde 20 olduğu görülüyor. Ankete katılanların yüzde 23’ü medyadan aldığı bilgiden tatmin olmadığını belirtirken; yüzde 58’i kısmen tatmin olduğunu ifade etti. Basından aldığı bilgiyi yeterli görenlerin oranı ise yüzde 16 olarak gerçekleşti.

Anketin basın özgürlüğüne ilişkin değerlendirmesinde, Gezi Parkı olaylarının basın organlarında yeterince yer almaması, artan oto sansürün bir sonucu olarak gösteriliyor. Değerlendirmede ayrıca Freedom House’un Türkiye’yi ilk defa basının özgür olmadığı ülkeler kategorisine dâhil ettiği; bununla birlikte Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütünün Türkiye’yi basın özgürlüğü sıralamasında Irak ve Gambia’nın arasında 154. sırada gösterdiğine vurgu yapıldı.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.