Sadık Küçükhemek

Sadık Küçükhemek

G-20 Zirvesi

G-20 Zirvesi

G-20 zirvesi,  geçen Pazar günü Antalya’da Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın açış konuşmasıyla başladı. Bir kapanış töreniyle sona erecektir. Ben bu yazıyı yazarken devam ediyordu.

G-20 nedir? 20 Maliye Bakanı ve Merkez Bankası Başkanı Grubu, dünyanın en büyük ekonomileri arasında yer alan 19 ülkeden ve Avrupa Birliği Komisyonu'ndan oluşan topluluğa verilen isim olarak tarif edilmektedir.

Merhum Erbakan Hoca’nın alternatif olarak kurmuş olduğu D-8 hayata geçmedi. Hoca, D-8’ler “Yeni bir dünyanın ilk adımıdır” diye tarif etmişti. Yenidünyadan maksadı, kapitalizm karşıtı adil düzendir. Yani temeli faize dayanmayan ekonomik sistemdir.

G-20, dünya ekonomisinin takriben % 75’ini elinde tutmaktadır. G-20 ülkeleri arasında Türkiye yüzde 3,4 ile ABD'nin hemen arkasında 6. sırada yer alıyor.  

Zirvede görüşülecek gündem maddeleri, genel olarak şu şekildedir: Küresel ekonomi ve büyüme yolları, siyaset, terörizmle mücadele, Suriye ve Irak’taki iç savaş ve bu ülkeler kaynaklı mülteci sorunu.

G-20’yi oluşturan ülkeler, gündemdeki maddeleri görüşürken dünyanın hangi yarasına merhem olabilecek bir görüş ortaya koyabilecekler, soruyorum size? Yaraları daha da derinleştireceklerdir. Çünkü küresel ekonominin temeli kapitalizmdir.

Kapitalizmin temeli ise faize dayanır. Faizde alın teri yoktur. Faiz, fakiri daha fakir, zengini daha zengin eder. İş gücünü zayıflatır. Sermayeyi yatırıma dönüştürmez ve böylece işsizlik oranı yükselir, işsizlik terörü besler v.s.

Irak ve Suriye’deki iç savaşın ve mülteci sorunun sebebi de kapitalizmdir. Ve oradaki ateşin başta Fransa’ya sıçramasının ve dünyayı saracak hale gelmesinin sebebi kapitalizmdir. Nitekim G-20 zirvesi başlamadan önce Fransa’da IŞİD tarafından 129 kişi katledildi.

Biz bunu tasvip etmiyoruz: ama Akbabalar ve Kuzgunlar oradaki bütün gruplara vuruyor ve birbiriyle çarpıştırıyorlar. Gayeleri o mümbit toprakları 100 sene daha sömürmek ve Müslümanların ayağa kalkmasını ve kimliklerini yeniden kazanmasını engellemektir. 

Bu köşemden bir daha sesleniyorum: Ey dünya! Kapitalizm kaldırılıp yerine adalete dayananın ekonomik düzen oluşturulmadan hiçbir soruna asla çare bulunamaz. Sorunların bizatihi ana sebebi kapitalizmdir. Başka bir ifade ile kapitalizmin bizatihi kendisi sorundur.

Kapitalizmin bizatihi kendisinin sorun olduğunu fark eden Türkiye'nin en büyük holdinglerinden Koç Holding'in Yönetim Kurulu üyesi Ali Koç şöyle diyor: "Eşitsizliğin ortadan kalkması için kapitalizmin ortadan kalkması gerekir. Ben en azından eşitsizliğin minimum seviyeye indirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Gerçek sorun kapitalizmdir."

 Hoşça kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sadık Küçükhemek Arşivi
SON YAZILAR