Ft: Türkiye'de Hükümetten Ekonomiye 'İki Farklı Yaklaşım'

Ft: Türkiye'de Hükümetten Ekonomiye 'İki Farklı Yaklaşım'

Financial Times gazetesinde, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Türkiye ekonomisi üzerine yapılan bir söyleşi ve Türkiye’de ekonomiye yönelik farklı yaklaşımların irdelendiği bir makaleye yer verildi. BBC Türkçe’nin aktardığına göre,...

Financial Times gazetesinde, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Türkiye ekonomisi üzerine yapılan bir söyleşi ve Türkiye’de ekonomiye yönelik farklı yaklaşımların irdelendiği bir makaleye yer verildi.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre, Daniel Dombey imzalı, 'Türkiye yeniden güven (kredibilite) inşa etme vaadinde bulunuyor' başlığıyla verilen haberde, ülke içi ve dışında yaşanan kargaşaların ardından Şimşek'in 'yıl sonuna kadar Türkiye'nin ekonomik itibarının yeniden inşa edilmesi için hükümetin kapsamlı bir reform paketi öne süreceği' yönündeki sözleri aktarılıyor.

Bakan Şimşek’in ‘reform ihtiyacı’ ile ilgili önerisine karşın, analizde cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘ekonomiden memnun olduğu ve Türkiye'yi dünyanın ışıldayan yıldızı olarak' tanıttığı belirtiliyor.

Bu durumun da hükümet içinde ‘iki farklı yaklaşım’ olarak göründüğü ifade ediliyor.

Yapılan söyleşide Bakan Şimşek’in Türkiye'nin 'düşe kalka üstesinden gelinen mevcut durumu aşması halinde güçleneceği' sözleri dikkat çekiyor.

Finanxial Times gazetesi Türkiye ekonomisini "Türkiye'de yetişkin nüfusun yüzde 50'sinin biraz üstü işgücü piyasasına katılıyor ve ülke, gelir olarak dolaylı vergilere dayanıyor. Bazı yetkililer, düşen tasarruf oranları, inşaat sektörüne aşırı odaklanma ve yüksek cari hesap açığıyla karakterize edilen ekonominin reforma gitmesi konusunda ülkenin ciddiyetini göstermesi gerektiğini, yoksa 1990lardaki durgunluğa dönme riski olduğunu söylüyor." şeklinde değerlendiriyor.

Bakan Şimşek, alınacak bazı önlemlerin genel seçimden önce yasalaşabileceğinin sinyalini verirken, daha geniş kapsamlı önlemlerin seçimlerin ardından uygulamaya gireceğini belirtiyor.

"ŞİMŞEK, İTİBARIN ZARAR GÖRDÜĞÜNÜ KABUL EDİYOR"

Gazeteye konuşan Mehmet Şimşek de, "Güvenin yeniden inşa edilebilmesinin en iyi yolu, yeniden iyi bir itibar kazanmak, doğru olanı yapmak, reformlar yapmak ve özüne dönmektir." diyor.

Financial Times ise “geçen yıl yaşanan hükümet karşıtı gösterilerin ve yıl sonunda hükümet hakkında çıkan yolsuzluk soruşturmalarının mevcut duruma zarar verdiği” ifadelerine yer veriyor.

HÜKÜMET İÇİNDE 'GÖRÜŞ FARKI'

Financial Times yazarı Daniel Dombey, gazetenin internet sitesinde yer alan "Türkiye'nin hükümeti: Kişilik bölünmesi" adlı yorum yazısında da hükümette ekonomiye yaklaşım konusunda, Recep Tayyip Erdoğan ile (Mehmet Şimşek'in tabiriyle) 'Davutoğlu'nun beğenisini kazanan' teknokratlar arasında 'düşünce farkı olduğuna' dikkat çekiyor.

Analizin girişinde, 'Türkiye'nin rahatsız bir konumda olduğu' belirtiliyor ve 'yükselen pazarlara olan ilginin genel olarak azaldığı bir dönemde, doların artışı ve ABD faiz oranlarının atmasına yönelik beklentilerin de etkisiyle Türk ekonomisinin, yatırımcıların endişe odağı olmasa da, endişe merkezine yaklaştığı' yorumu yapılıyor.

Liranın son yedi yılın en düşük seviyesine inmesi, cari açık ve IŞİD'in etki alanını genişlettiği Irak ile Suriye'ye sınır komşusu olarak jeopolitik konumu da endişeler arasında sayılıyor.

Bu durumun da hükümet içinde 'görüş farkı olmasını özellikle önemli kıldığı' ifade ediliyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.