Fransa'da Sakal-bıyık Şekli Ve Kilo Kaybı Makul Şüphe Sebebi

Fransa'da Sakal-bıyık Şekli Ve Kilo Kaybı Makul Şüphe Sebebi

Fransa'da Poitiers bölgesi Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 'Gençlerin radikalleşmesini önlemek' başlığı altında hazırlanan genelge büyük tartışma yarattı. Fransa İçişleri Bakanlığı'nın Nisan ayında yayınladığı 'Radikalleşmeye...

Fransa'da Poitiers bölgesi Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 'Gençlerin radikalleşmesini önlemek' başlığı altında hazırlanan genelge büyük tartışma yarattı. Fransa İçişleri Bakanlığı'nın Nisan ayında yayınladığı 'Radikalleşmeye karşı mücadele planı' kapsamında hazırlandığı belirtilen genelgede öğrencilerin giyim-kuşam ve davranışlarıyla ilgili öğretmenler uyarılıyor.

İnternet haber sitesi Mediapart tarafından ortaya çıkarılan genelge, 14 sayfadan oluşuyor. Mediapart, genelgenin öncelikle Vienne şehrindeki okul müdürlerine e-mail yoluyla gönderildiğine daha sonra ise bütün Poitiers bölgesindeki okullara gönderileceğine dikkat çekiyor.

Genelgede radikalleşme ihtimali olan öğrencilerle ilgili dış belirtiler sıralanırken, "Müslüman giysisi giymesi, saçlarını ve bıyıklarını tıraş edip düzensiz sakal bırakması, dövme yaptırılmasını benimsememesi" gibi ifadeler kullanılıyor. Ayrıca, öğretmenler, son dönemde hızla kilo kaybeden öğrencilerle ilgili oruçtan kaynaklanabileceği noktasında uyarılıyor. Hazırlanan genelgede radikalleşme belirtisi davranışlara da vurgu yapılırken, Filistin, Çeçenistan, Irak, Suriye gibi konularda siyasi söylemlerde bulunulması, öğrencinin radikalleşme ihtimaline bir işaret olabileceği belirtiliyor. Diğer bir uyarı ise İslam'ın ilk dönemlerini araştıran öğrencilerle ilgili yapılıyor. Bunun da radikalleşme işareti olabileceği savunuluyor. Hazırlanan raporda, okul yöneticilerinin bu tarz bir öğrenciyle karşılaşdığında nasıl bir tutum takınacağına ise net bir açıklama getirilmemiş.

Konuyla ilgili açıklama yapan Milli Eğitim Bakanı Najat Vallaud-Belkacem ise genelgenin bakanlığın bilgisi dışında bölge Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hazırlandığını iddia etti. Genelgede kullanılan ifadeleri eleştirdiği açıklamasında Belkacem, Milli Eğitim Bakanlığı'nın genelgenin daha iyi olması için müdahil olacağını aktardı.

DEBAH: İNSANLAR DİNLERİ, DÜŞÜNCELERİ VE GİYİM TARZLARINA GÖRE KATEGORİZE EDİLİYOR

Fransa İslamofobi ile Mücadele Merkezi (CCİF) Başkanı Samy Debah, Cihan Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada genelgenin kabul edilemez olduğunu söyledi. "Biz bu tip bir belgeyi kınıyoruz. Çünkü genelge insanları; dinleri, davranışları, düşünceleri ve giyim tarzlarına göre kategorize etme çağrısında bulunuyor." dedi. Debah, "Bu, okullarda radikalleşmeyi hedef alan bir çalışmaydı. Ama rapor tam tersine herkesi hedef alan bir belgeye dönüştü." vurgusunda bulundu. Çalışmanın arkasında kimin yer aldığının ortaya çıkarılması gerektiğini savunan CCİF Başkanı Debah, "Milli Eğitim Bakanlığı bunun kendi bilgileri dışında hazırlandığını söylüyor. O zaman kim hazırladı ortaya çıkarılsın." çağrısında bulundu. Ayrıca, bakanlığın genelgeyle ilgili kurum içerisinde bir soruşturma başlatıp başlatmadığı konusunda da kamuoyunun aydınlatılması gerektiğini savundu.

14 sayfalık genelge öğretmen sendikalarının da büyük tepkisini çekti. Genelgenin büyük bir ırkçılık olduğuna ve İslam'ın hedef alındığına değinildi. Ortaokul Öğretmenleri Ulusal Birliği Bölge Sekreteri (SNES) Magali Espinasse, genelgeyi, "Bu son derece tehlikeli" ifadeleriyle değerlendirdi. Espinase birçok öğrenciyi yaftalayan genelgeyi kınadığını vurguladı.

Europa 1 radyosuna konuşan SNES Bölge Sekreteri, "Bu şok edici, basit, şematik ve yanlış bir tutum. Saçma bir genelge. Müslüman giysisi ne demek? Saçları ve bıyıkları tıraş edip düzensiz sakal bırakmak ne demek? Dövmeyi benimsememek ne demek? Yani dövmeye olumsuz bakan bir öğrenciyi geleceğin cihatçısı mı ilan edeceğiz?" sorusunu yöneltti.

UNSA Sendikası Bölge Temsilcisi Jean François Roland da "Kullanılan ifadeler büyük talihsizlik. Milli Eğitim'de kullanılmasına alışılan ifadelere benzemiyor. Bence yayınlanmadan önce yeniden gözden geçirilme eksikliği var." diye konuştu.

Fransa'da siyasi skandalları ortaya çıkarmakla ünlü Mediapart sitesi, raporun Valiliğin isteği üzerine Bölge Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hazırlandığını iddia ediyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.