Fransa Siyasetinde Yeniden Sarkozy Dönemi(haber-analiz)

Fransa Siyasetinde Yeniden Sarkozy Dönemi(haber-analiz)

Fransa'nın eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, sosyal paylaşım sitesi Facebook üzerinden yaptığı açıklamada aktif siyasete geri döneceğini açıkladı. Sarkozy, muhalefetteki eski partisi Halk Hareket Birliği'nin (UMP) 29 Kasım'da gerçekleştirilecek...

Fransa'nın eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, sosyal paylaşım sitesi Facebook üzerinden yaptığı açıklamada aktif siyasete geri döneceğini açıkladı.

Sarkozy, muhalefetteki eski partisi Halk Hareket Birliği'nin (UMP) 29 Kasım'da gerçekleştirilecek kongresinde parti genel başkanlığı için aday olduğunu duyurdu.

Koltuğunu François Hollande'a kaptırdığı son cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra, siyasetten çekilme sinyali vererek ''Ülkeme hizmetim artık farklı olacak.''ifadelerini kullanan Sarkozy'nin yeniden dönüş kararı, Fransa'da siyaset arenasını hareketlendirdi.

UMP'de genel başkanlık için isimleri geçen eski Dışişleri Bakanı Alain Juppe ve eski Başbakan François Fillon, Sarkozy'nin geri dönüşüne mesafeli yaklaştı. 2017 yılında düzenlenecek cumhurbaşkanlığı seçimleri için adaylığını da açıklayan Juppe, Sarkozy'nin geri dönüş kararının UMP'nin başkanlık yarışını zenginleştireceğini belirti.

Sarkozy'nin dönüşünü yorumlayan iktidardaki Sosyalist Partisi (PS) Genel Sekreteri Jean-Christophe Cambadelis ise Sarkozy'nin siyasi konjonktür sayesinde kendi geçmişini halka unutturabileceğine inandığını iddia etti. Eski cumhurbaşkanının ülkeyi yönettiği dönemde elde ettiği bilançoyla yargılanacağını vurgulayan Cambadelis, Sarkozy'nin, ''Halka ne öneriyorsun? Cumhurbaşkanı olduğun 5 yıl boyunca neden gerçekleştiremedin?''sorusundan kurtulamayacağını dile getirdi.

LE PEN: SARKOZY'NİN ADAYLIĞI PASTANIN ÜZERİNDEKİ KİRAZ

Sarkozy'nin geri dönüş kararına bir diğer eleştiri ise aşırı sağ parti Ulusal Cephe (FN) Onursal Başkanı Jean Marie Le Pen'den geldi. Le Pen, Sarkozy'nin 2017 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olması durumunda ikinci tura dahi kalamayacağını iddia etti. 86 yaşındaki siyasetçi, 2017 cumhurbaşkanlığı seçimlerinin güçlü adayı kızı FN lideri Marine Le Pen'in Sarkozy gibi kolay bir rakibe karşı yarışmaktan mutlu olacağını da sözlerine ekledi. Le Pen, ''Sarkozy'nin adaylığı Marine için pasta değil, pastanın üzerindeki kiraz olur.'' ifadelerini kullandı.

Nicolas Sarkozy'ye yakınlığıyla bilinen eski Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'ın eşi Bernard Chirac ise 59 yaşındaki politikacının yeniden siyasi tartışmaların içine girmesini doğru bulmadığını ifade etti. Nicolas Sarkozy'nin Fransa için önemli işler başardığını belirten Chirac, Sarkozy'nin UMP Genel Başkanlığı'ndan ziyade 2017 cumhurbaşkanlığı seçimlerine kendisini hazırlaması gerektiği yorumunda bulundu. Sarkozy'nin adaylık açıklamasını memnuniyetle karşılayan eski İçişleri Bakanı Claude Gueant de 59 yaşındaki liderin yeniden Fransa'yı toparlayabileceğini savundu.

FRANSIZLARIN 3'TE 2'Sİ SARKOZY'NİN DEĞİŞTİĞİNE İNANMIYOR

UMP Genel Başkanlığı'na adaylığını açıklayan Sarkozy'nin şimdilik Fransızları ikna etmesi ise bir hayli zor gözüküyor. Fransa eski Cumhurbaşkanı'nın adaylığını açıkladığı saatlerde Odoxa araştırma şirketi tarafından gerçekleştirilen anket, Fransızların 3'te 2'sinin Sarkozy'nin değiştiğine inanmadığını ortaya koydu. Ayrıca ankete katılanların yüzde 55'i de Sarkozy'nin geri dönüş kararına olumlu bakmadığını kaydetti. Ankette Nicolas Sarkozy cephesini sevindiren tek sonuç ise, Fransızların yüzde 60'ının eski cumhurbaşkanının, François Hollande'a göre daha iyi olduğu yönünde verdiği yanıt oldu.

7 SORUŞTURMADA İSMİ GEÇİYOR

Nicolas Sarkozy'nin halkı ikna etmeyi başarması durumunda ise 2017 yılında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerine kadar hakkında açılan davalardan aklanması gerekecek. Geçtiğimiz Temmuz ayında, yolsuzluk suçlamasıyla 15 saat gözaltında tutulan eski Cumhurbaşkanının halen soruşturmaları devam eden 7 davada ismi geçiyor. Sarkozy'nin siyasi kariyerini tehdit eden davalar arasında, 2007 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, seçim kampanyasına Libya'nın devrik lideri Muammer Kaddafi tarafından usulsüz para aktarıldığı ve kendi döneminde işadamı Bernard Tapie'ye usulsüz bir şekilde 400 milyon Euro'luk ödeme yapıldığı ile ilgili iddialar da yer alıyor.

Nicolas Sarkozy'nin 29 Kasım'da gerçekleştirilecek UMP Genel Başkanlık seçimlerinde ipi göğüsleyeceğine ise şimdiden kesin gözüyle bakılıyor. Seçimlere kadar Fransa'yı karış karış gezeceği belirtilen Sarkozy'nin yeniden Elysee'ye çıkması Cumhurbaşkanı François Hollande'ın adaylığına bağlı. Fransız kamuoyuna yansıyan son anketlere göre, 2017'de Hollande ile Sarkozy arasındaki olası ikinci tur mücadelesinde yarışı 59 yaşındaki Sarkozy'nin rahat kazanacağı öngörülüyor..

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.