Ford Fiesta’ya Talep Azaldı, ‘kurzarbeit’ Yolda

Ford Fiesta’ya Talep Azaldı, ‘kurzarbeit’ Yolda

Köln’de üretim yapan Ford fabrikası Fiesta modelinin üretimini azaltarak ekim ve kasım aylarında kısa mesaiye (Kurzarbeit) gitmek için müracaatta bulundu. Ford’un bu tedbire başvurmasında Fiesta modeline özellikle de Fransa, İspanya ve İtalya’dan...

Köln’de üretim yapan Ford fabrikası Fiesta modelinin üretimini azaltarak ekim ve kasım aylarında kısa mesaiye (Kurzarbeit) gitmek için müracaatta bulundu.

Ford’un bu tedbire başvurmasında Fiesta modeline özellikle de Fransa, İspanya ve İtalya’dan gelen talebin azalmasının etkili olduğu ifade edildi. Ayrıca Ukrayna’daki karışıklık ile Rusya’ya uygulanan ambargonunda bunda etkili olduğu belirtiliyor. Kısa mesai uygulamasından toplam 17 bin çalışanı olan Ford’un 4 bin civarında çalışanının etkileneceği tahmin ediliyor. Bu konuda IG Metall Köln/Leverkusen Başkanı Witich Rossmann gerçek rakamın ancak müracaat kabul edildikten sonra belli olacağını söylüyor. Bu etkilenmeden Ford çalışanlarının yanı sıra Ford fabrikası için üretim yapan otomobil yan sanayiinin de etkileneceği tahmin ediliyor.

Kurzarbeit şeklinde çalışanların durumunu Rossmann şu cümlelerle anlattı: “Ay içerisinde tam çalışılan günlerin parasını şirketten alıyorlar, işe gitmedikleri yani kısa mesai yaptıkları günlerin parasını da işsizlik parasının hesaplanmasındaki aynı hesapla yine şirketten alıyorlar. Şirket, kısa mesai miktarını İş Ajansı’ndan geri alıyor.”

IG Metall Düsseldorf Başkanı Nihat Öztürk de Düsseldorf’taki Mercedes çalışanlarının durumunun henüz netleşmediğini söyledi. Bu durumun çalışanlar üzerinde olumsuz etkilerinin olduğunu dile getiren Öztürk, görüşmelerin devam ettiğini ifade etti. Diğer taraftan Opel fabrikasının kapanması kesinleşmesine rağmen hala birçok çalışanın gelecekteki çalışma hayatını nasıl şekillendireceğine dair henüz bilgi sahibi olmadığı da gelen haberler arasında.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.