Fırsatçılığa son

Fırsatçılığa son

Üretici ile tüketici arasındaki zincirde yüksek fiyat artışının önlenmesi amacıyla yaş sebze ve meyvede 'künye' zorunluluğu getirdi. Tüketiciler uygulamaya destek verirken, esnaf düzenlemenin kağıt üstünde kalacağı görüşünde

Sebze ve meyvelerin toptan ve perakende ticaretinde kullanılacak künye uygulaması 21 Eylül'de Resmi Gazete'de yayınlandı. Bu uygulamaya göre sebze ve meyvelerin künyelerinde künye numarası, malın üretim, ithal tarihi, malın adı, cinsi ve türü, malın üretildiği ve girdiği gümrük kapısının bulunduğu yer, malın gideceği, tüketime sunulacağı yer, üreticinin adı ve soyadı, ticaret unvanı, malın sahibinin adı ve soyadı, ticaret unvanı, bildirimcinin adı ve soyadı, ticaret unvanı, malın miktarı, araç plaka ve belge numarası, sertifikasyon kuruluşunun adı ve kod numarası gibi birçok bilgi yer alacak. Tüketici, bu uygulama ile daha çok bilinçlendirilecek. Haksız rekabet oluşturan ve fiyatların yükselmesine sebep olan komisyoncular da artık keyfi fiyat belirlemesi yapamayacak. Künye uygulamasının pazarlarda ne zaman uygulamaya konulacağı ise merakla bekleniyor.

UYGULAMAYLA KOMİSYONCULAR YANAR

Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç, daha önce bu gibi mevzuatların yine gündeme geldiğini fakat çok geçmeden başarısız olduğunu söyledi. Uygulamanın zor bir kanun olduğunu ve bu konuda yeterli alt yapının olmadığını belirten Dinç, “Bu uygulama ertelenebilir. Elektronik bir alt yapı yok. Uygulama çok önemli tabi ki destekliyoruz. Ürünün toprağa atılan tohumundan, satılacağı yere kadar ki sürecin sıkı bir denetimden geçirilmesi söz konusu. Ne kadar başarılı olur, tartışılır. Maliyenin önemli bir denetimi olmalı. Başarılı olursa komisyoncular ve marketler çok zarar görür. Fiyatlar tüketiciye olumsuz yansıyor. Ürünün tarladan çıkış fiyatı ile marketlerdeki satış fiyatları arasındaki uçurum fiyat farkının sebebi komisyoncular. Tüketici sebze ve meyvelere getirilen künye uygulaması ile daha çok bilinçlenecek. Komisyoncular ve marketler üzerinde ağır bir psikolojik baskı uygulayacak. Süreç bundan sonra nasıl işleyecek hep birlikte göreceğiz” dedi. 

FİYATLARI HAL ESNAF YÜKSELTMİYOR

Konya Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Adnan Pirinç de yıllardır hallerin günah keçisi ilan edildiğini ve sebze ve meyveye getirilen künye uygulamasını gönülden desteklediklerini dile getirdi. Hallerin tarım sektörünün bir ihtiyacı olduğunu ifade eden Pirinç, şunları kaydetti: “Tüketici bu uygulama ile bir hayli bilinçlenecek. Yediği sebze ve meyvenin nerede üretildiği, nereden kim aracılığıyla getirildiği, kim tarafından satıldığı ve gerçek fiyatının ne olduğunu bilecek.   Hallerin suçsuz olduğu artık herkes tarafından bilinecek. Fiyatı yükselten biz değiliz. Aracılar künye uygulamasından en büyük zararı görecek. Ürün fazlaysa fiyatı düşer, az ise fiyatı artar. Olay, her tarafta böyle işler.”

ESNAFLARIN UYGULAMADAN HABERİ YOK

Pazarcı esnafının ise uygulamadan haberi bile yok. Nalçacı'da kurulan Perşembe pazarı esnafları söylentileri duyduklarını ve sadece duymakla yetindiklerini belirterek, “Ne olacağını bilmiyoruz. Uygulama yeterince bilinmiyor. Herkes işine bakıyor. Künye uygulamasının başarılı olacağını zannetmiyoruz. Konu ile ilgili bir toplantıda yapılmadı. Uygulamayı hayata geçirmek çok zor” ifadelerini kullandı.

EMRE ÖZGÜL

merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.