Fırsat değerlendirilemedi

Fırsat değerlendirilemedi

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) tarafından 2016 İslam Dünyası Turizm Başkenti seçilen ve bayrağı Kudüs'ten devralan Konya'da beklenen olmadı. Konya, gerek yurt içinden gerekse yurt dışından yeterince turisti ağırlayamadı

57 İslam ülkesinin tamamının üye olduğu İslam İşbirliği Teşkilatı 2016 yılı için Konya'yı İslam Dünyası Turizm Başkenti ilan etti. Konya'nın; bilim, kültür ve sanatsal faaliyetlerle, açılacak fuarlarla, birbirinden farklı sportif etkinliklerle, restorasyon ve çevre düzenlemeleri ile adından sıklıkla söz ettirilmesi hedeflendi. Konya turizmini canlandırmak adına önemli olan bu fırsat yeterince değerlendirilemedi. Turizmciler, beklediğini alamadı ve hayal kırıklığı yaşadı. 15 Temmuz gecesi yaşanan başarısız askeri darbe girişimi ve sonrasında yaşanan süreç; öngörülen tanıtım faaliyetlerinin yapılmasını belli bir süreliğine askıya aldı. Çeşitli kamu kurumlarının proje kapsamında göstermiş olduğu desteğe rağmen durumdan memnun olmayan turizmciler; kalan sürecin iyi değerlendirilmesini, Konya'nın yurt içi ve yurt dışında tanıtımının daha çok yapılmasını arzu ediyor.

KONYA’YA FAYDASI OLMADI

Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Rıza Turizm İşletme Sahibi Mustafa Ulu, Konya'nın tanıtımının yeterince yapılamadığını, İslam Dünyası Turizm Başkenti olmanın öneminin halka ve insanlara yeterince anlatılamadığını belirtti. 15 Temmuz gecesi yaşanan askeri darbe girişimini kınayan ve sürecin turizmi de olumsuz etkilediğini söyleyen Ulu, “Konya için büyük bir fırsat doğmuştu. Şehrimizin bu kapsamda misyon ve vizyonunu artırabilirdik. Konya, tarihi ve kültürel birçok zenginliğe sahip. Adını Hz. Mevlana ile sıklıkla duyuran Konya, bu önemli gelişmeyle daha geniş kitlelerce tanınabilirdi. Herkeste bir hayal kırıklığı var. Bizim isteğimiz kalan zaman içerisinde bir şeyler yapılması. Konya, bu şerefi Kudüs'ten aldı, 2017 yılında Medine'ye 2018 yılında ise İran'ın Tebriz kentine devredecek” dedi. Hennes Turizm İşletme Sahibi Cengiz Dağdeviren de Konya Büyükşehir Belediyesi'nin konu ile ilgili yapılması gereken çalışmalara destek sağladığını söyleyerek şunları kaydetti: “Yeterince anlaşılamadı İslam Dünyası Turizm Başkenti olmak. Önemli olan bundan sonraki sürece odaklanabilmek. Şeb-i Arus törenleri yaklaşıyor. Bu törenlerin her yıl Aralık ayında yapılmasına karşıyız. Çünkü o ayda törene gelenler hep aynı kesim. Ve o ay Konya için çok tehlikeli bir ay. Hava şartları ulaşımı etkiliyor. Yurt içinden ve yurt dışından gelecek turistlere engel oluyor. Törenler, her yıl 10 gün geriye alınarak icra edilmeli. Biz de Konya'nın İslam Dünyası Turizm Başkenti olmasının faydasını göremedik.”

BİRÇOK KAZANÇ SAĞLANACAKTI

Konya’nın, 2016 İslam Dünyası Turizm Başkenti seçilmiş olması nedeniyle birçok yeniliğe ev sahibi olması hedefleniyordu. Konya’daki kamu kurumları Konya'nın yurt içi ve yurt dışında tanıtımını yapmak, turizm alt yapısını geliştirmek, turizm alanında Konya ile ilgili farkındalık oluşturmak ve kalıcı bir format ortaya koymak için proje vizyonu geliştirmişti. Buna göre Konya'nın İslam Dünyası Turizm Başkenti olmasının “Ulusal ve Uluslar arası alanda yoğun tanıtım imkanlarına kavuşmak, turizm ile ilgili kentsel yenileme ve geliştirme projelerine hız vererek tamamlamak, mevcut turizm olanaklarını olgunlaştırmak, şehre yenilikler kazandırmak, Konya'nın turizm potansiyelini geliştirmek, İslam dünyasından gelen turist sayısını artırmak, turizm alanında istihdamı artırmak ve Konya'da turizm başkenti bilincini geliştirmek” gibi birçok kazanımı olacaktı.

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.