Fındık Üreticileri: Dondan Etkilenen Bahçeler Afet Kapsamına Alınsın

Fındık Üreticileri: Dondan Etkilenen Bahçeler Afet Kapsamına Alınsın

Samsun’un Terme ilçesinde bahçeleri soğuk hava ve dondan etkilenen fındık üreticileri, bölgenin afet kapsamına alınmasını istedi.

Samsun’un Terme ilçesinde bahçeleri soğuk hava ve dondan etkilenen fındık üreticileri, bölgenin afet kapsamına alınmasını istedi. Zararlarının büyük olduğunu ve tek geçim kaynakları olan fındığın olumsuz hava şartları nedeniyle kuruduğunu ifade eden üreticiler, devletin kendilerine sahip çıkmaması halinde memleketlerini terk etmek zorunda kalacaklarını söyledi.

Terme'de mevsim normallerinin altında seyreden hava sıcaklıkları fındık bahçelerinde zarara neden oldu. 30 Mart'ta gerçekleşen soğuk hava ve don nedeniyle ilçedeki birçok fındık ekim alanı zarar gördü. Fındık ağaçlarının yaprakları gazelleşerek dökülmeye başladı. İlçede fındık üreten çiftçiler, don ve soğuk havanının fındık ağaçları üzerindeki olumsuz etkilerinin gün geçtikçe daha da belirgin hale geldiğini dile getirdi. Sadece yaprakların değil ağaç gövdelerinin de soğuktan etkilendiğini ifade eden üreticiler, fındık ocaklarının 4-5 yıl ürün vermesinin imkansız olduğunu aktardı.

"71 YAŞINDAYIM BÖYLE AFET GÖRMEDİM"

Ambartepe olarak bilinen bölgede fındık yetiştiriciliği yapan Nevzat Aslan (71) isimli vatandaş, kendisinin böyle bir şiddetli don olayıyla ilk defa karşılaştığını belirterek, zararlarının çok büyük olduğunu söyledi.

Kendileri gibi bölgede yaşayan herkesin fındıktan başka bir geçim kaynağı olmadığını söyleyen Aslan, "Fındık bahçelerimiz öyle bir zarar gördü ki 71 yaşındayım benim başıma ilk defa böyle bir şey geldi. Yılında bir kere mahsul aldığımız bahçelerimiz adeta yandı bitti kül oldu ve çok mağduruz. Yaprakları gazel gibi oldu fındık ağaçlarının. Şimdi de dökülmeye başladı. Ağaç dallarına baktığımızda da onlar bile dondan zarar gördü. Bu ağaçların toparlanması en az 5 yılı alır. Kimse bu bölgelerden fındık beklemesin. Zararımız büyük. Onun için devlet büyüklerimizden yardım bekliyoruz. Bu bölgenin afet kapsamına alınması ve yetiştiricilerin zararlarının karşılanmasını talep ediyoruz." dedi.

"BORÇLARIMIZ SIRTIMIZA KALDI BÖLGEDE BÜYÜK GÖÇLER YAŞANABİLİR"

Yılda bir kere mahsul aldıkları için sürekli borç içinde geçimlerini sürdürdüklerini belirten Ali Kaya (42) isimli vatandaş ise çaresiz kaldıklarını belirtti.

Kaya, şöyle konuştu: "Ne yapalım şimdi? Hayatımız bizim fındığa endeksli. Fındık olmadan yaşamamız imkansız herkes bir yıl boyunca harcamasını veresiye yapar ve mahsulünü aldıktan sonra borcunu öder. Bizim fındıklarımız bu sene yok borcumuz çok, banka kredilerimiz var, patpatların taksitleri var, esnafa yaptığımız borçlarımız var, halen borçla bir şeyler alıp hayatımızı devam ettirmekteyiz ve geçimimizi sağlamaktayız eğer fındık parası olmasa biz bittik onun için yetkililerden yardım bekliyoruz. Bu bölgenin afet bölgesi ilan edilmesi ve gerekli tedbirin alınmasını istiyoruz. Aksi halde buradan göç etmeyi düşünüyoruz. Sadece ben değil arkadaşlarımız da düşünüyor. Çünkü başka alternatifimiz yok. Onun için devlet büyüklerimizden yardım istiyoruz."

"FINDIK YETİŞTİRİLEN BÖLGELER 'TARIMSAL AFET' KAPSAMINA ALINMALI"

Terme Ziraat Odası Başkanı Yetkin Karamollaoğlu, üreticilerle fındık bahçelerinde incemelerde bulundu. Zararın boyutunun çok büyük olduğunu Karamollaoğlu, "30 Mart akşamı yaşanan soğuk olayının normal bir soğuk olayı olmadığını ve bölge de yetişen fındık ağaçlarının ne hale geldiğini herkes görsün." şeklinde konuştu.

Karamollaoğlu, "Mart ayının son haftası, 30 Mart'ta gökten ateş yağar gibi bir soğuk oldu ve bütün bahçeler yandı. Terme de 240 bin dönüm arazi bu soğuktan zarar gördü. Soğuktan yanan bu dalların bir daha adam olması mümkün değil. Bölgede inceleme yapan uzman kişiler, bu ağaçların acile gelen hasta gibi acil olarak serum verilmesi gerektiğini belirtiyor. Bizlere 'ağaçlara nitrat verin de az olsun canlansın' diyorlar. Acaba olur mu diyorum ama bunların tekrar canlanması mümkün değil. Hemen çiftçilerimizin bahçelerinde zarar tespit çalışmaları yapıp bahçelerin tekrardan kazanılması için de desteklenmesi gerekmektedir." ifadelerini kullandı.

Yetkililere sitem eden Karamollaoğlu, tepkisini şu sözlerle dile getirdi: "Nerede benim milletvekillerim? Nerede Trabzon, Giresun, Ordu milletvekilleri? Nerede sivil toplum örgütleri? Bizler mısır daneleri gibi darmadağınığız. Buradaki yangından kimsenin haberi yok. Ne olacak bu köylü? Köylü evinde kara kara düşünüyor. Aileleriyle istişare eden evin erkekleri gurbete gitmeyi planlıyor. Bugün Terme'de geçen yıl 18 bin ton olan rekoltenin bu yıl 9 bin olması bile şüpheli. Terme'de bu bölgelerin tekrar mutlaka incelenmesi gerekmektedir. Ziraat Odası olarak yetkili kurumlardan istirham ediyorum; bu alanların incelenmesi ve kapsamlı bir rapor hazırlanmasını istiyoruz."

Bölgenin geçim kaynağının fındık olduğunu belirtin Karamollaoğlu, ormandaki ağaçların bile dondan etkilendiğini ifade etti. Karamollaoğlu, "Bu bölge acil olarak afet kapsamına alınmalı, hele tapusuz yerler var. Bu tapusuz yerler ne olacak? Bu yerler sigorta yaptıramadı. Tapulu olan yerler yaptırdı, diğerleri yaptıramadı ne olacak şimdi? Büyük bir afattır bu çiftçilerimize 2004'te olduğu gibi tapulu-tapusuz herkese don parası verilmelidir." açıklamasını yaptı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.