A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

Fıkihi Sorular ve Cevaplar

Fıkihi Sorular ve Cevaplar

S-1- Hocam ölüye Kur'an okunmaz, Yasin okunmaz diyorlar ne dersiniz?
C-1- Yasin aynı zamanda Peygamber (S.A.V) isimlerinden biridir. “Ey insani kamil Resulüm” anlamındadır. İmamı Begavi'nin mesabih adlı eserinde şöyle anlatır. Peygamber (s.a.s) şöyle der: “Allah yasin suresini yeri göğü yaratamazdan bin yıl önce okudu.” Melekler Kur’an-ı işitince şöyle dediler. “Üzerine bu sureler inecek ümmete müjdeler olsun. Bu sureleri okuyan dillere de müjdeler olsun.”
1- “Geceleyin Allah rızası için okuyan kimselerin günahları bağışlanır. Öyleyse ölülerinize bu sureyi okuyunuz ” (Taberani Ebu Hureyre)
2- Allahın Rasulü şöyle buyurdu: “her gece Yasin suresini okumaya devam eden ve bu hal üzere ölürse şehit olarak ölür”
3- Her şeyin bir kalbi vardır. Kur'an'ın kalbide Yasin'dir. Kim bu sureyi okursa içinde Yasin bulunmayan Kur'an-ı on defa okuyup hatmetmiş sevabı alır. Tirmizi Enes Bin Malik
YASİN SURESİNİN SIRLARI
1- Bir kişi bu sureyi temiz bir porselene yazar, içersine temiz su doldurup bu sudan içerse Allah o kimseye bin çeşit derman, bin çeşit nur, bin çeşit rızkında ve malında bereket, bin çeşit kendisine yakınlık ve o kadar da ilmine zenginlik verir. Üzerinde olan bütün maddi ve manevi dertlerine derman ve rahatlık tüm benliğinde hissedilir.
2- Akşam okuyan kimse sabaha kadar, bela ve musibetten azad olur, sabaha kadar ferah olur. Sabah okuyan kimse akşama kadar, belalardan, musibetlerden, azad olur. Huzurlu olur.
3- Akşam yatağına yatarken bu sureyi okuyan bir kimse sabaha kadar emniyette olur, korunur, huzurlu olur.
4- Sekaratı mevt anında Yasin okunur veya okutulursa, imanla göçer, cennetteki yerini görmeden ölmez.
5- Bir şeyden korkan kimse Yasin'i okursa Allah korkudan halas eder.
6- Zulmünden korkulan bir kimseye karşı okunursa Allah o zalimin şerrinden korur.
7- Yolunu şaşıran, kaybeden bir kimse Yasin'i okursa yolunu bulur.
Deylemi'nin rivayetine göre Allah Rasulü şöyle buyurur: “kim Cuma günü annesiyle babasını ve bunlardan birinin kabrini ziyaret edip baş uçlarında Yasin'i okursa, anne babasına Yasin suresinin harfleri sayısınca günahları affolur.”
Ebu Hureyre (r.a) şöyle riveyet eder: “kim kabristana girip Yasin suresini okursa o gün o kabristanda bulunanların mutlaka azabı hafifler. O okuyana her harfi sayısınca sevap verilir.”
İbni Zübeyr (r.a) rivayet eder: Peygamberimiz (s.a.v) şöyle buyurdu “kim Yasin'i bir ihtiyacından önce okursa Allah o ihtiyacını yerine getirir”
Yasin suresi ilahi bir hazinedir. Cuma geceleri okunursa, okuyanların mağfiret olunacağı rivayet edilir.
Yasin suresi mübinlerden, mübinlere kadar dönerli olarak okunursa, Allah tüm ihtiyaçlarını giderir, hastaya okunursa şifa verir, sekarat anında okunursa, o kimse makamını görür.

S.2- Hocam bu yıl hacdaydık. Eşim renkli halinde tavaf yaptı. Başımızdaki hocalar, tavaf yapsın bir şey olmaz dediler. Biz de yaptırdık. Şimdi haccınız olmadı diyorlar. Ne dersiniz?
C-2. Ay halindeki bir bayanın Kabe'ye girmesi, tavaf etmesi haramdır. Sizi yönlendirenler yanlış yönlendirmiş. Bir şey olmaz diyeceklerine bir araştırsalarmış çok iyi olurmuş. Şimdi siz ceza olarak bir deve kurban etmeniz gerekiyor. Bu kurbanın kesim yeri Mekke haram bölgesidir. Umreye gidenlere parasını vereceksiniz. O gidip senin adına kurbanı kestirecek.

S-3. Hocam bu yaz çok sıcaktı orucumu tutamadım. Fabrikada çalışıyorum, kışın tutarım diye tutmadım. Tutabilir miyim, açıklar mısınız?
C-3. Ramazan orucunu sıcak diye tutmamak mazeret değildir. Siz büyük günah işlemişsiniz, Allah öyle tayin etmiş, yaz da olur kış da olur dönerlidir. Ancak siz şimdi kaza etmek istiyorsunuz. Her gün niyetinizi yaparsınız orucunuzu tutarsınız.

S.4. Sabah namazını, öğlen namazını ve yatsı namazının son sünnetlerini 2 rekat yerine 4 rekat kılmak daha iyi olur diyorlar. Ne dersiniz?
C.4. Dikkat edin sabah namazının sünneti 4 rekat olarak kılınamaz. Ama öğlenin ve yatsının son sünnetini 4 rekat kılıyorsanız iyi olur. Müstehaptır. Bunu alışkanlık haline getirirseniz sevabınız bol olur.

S5- Hocam yeni hacdan geldik, orda imam Fatiha bitince yüksek sesle amin diyorduk. Biz burada da öyle yüksek sesle söyleyince cemaatten kızanlar oldu. Böyle bağırma günah dediler. Ne dersiniz?
C.5 Şafi, Hambeli, Maliki mezheplerinde Fatiha'yı bitirince yüksek sesle amin derler. Fakat Hanefi mezhebinde ise öyle bağırarak amin demek mekruhtur. Cemaatin ikazi yerindedir. Hanefi mezhebinin taklitini yapın.

S-6 Hocam ben 4 çocuk anasıyım. Eşim Hollanda’ya gitti. Mahkeme açtı, beni boşadı. Şimdi ise tekrar evlenmek istiyor. Ailem de sen boşandın, bununla evlenemezsin dediler. Ne dersiniz?
C-6 Evet siz anlaşarak boşanmışsınız. 3 talaktan biri gitti. 2 talak kaldı. Tekrar bir araya gelmek istiyorsanız yeniden bir nikah kıydırarak. Birleşmeniz mümkündür. Ağzından 3 defa şart çıkarsa artık boşanır. Geri dönüşü olmaz.

S-7 Hocam biz üniversite öğrencisiyiz namaz kılan arkadaşlarımız var. Onlar okul bitinceye kadar nikah kıydırıyorlar. Okul bitince hoşlanmazlarsa boşuyorlar. Bu yolla nikah kıymak caiz midir? Geçici olarak nikah kıyılabilir mi?
C-7 Buna muta nikahı denir. Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli mezheplerinde bu tür nikah caiz olmaz. Bu nikahla bir araya gelirlerse zina yapmış ve büyük günah işlemiş olurlar. Nikah eşlerin ölünceye dek bir arada kalmak niyetiyle kıyılır. Bu gün alayım, yarın salayımla nikah caiz değildir.

S-8 Hocam biz köyde oturuyoruz. Komşumuz oğluna bahçedeki kuru otları yak demiş. O da yakmış, fakat bizim ağaçlarımız da yandı. Ondan fazla ağacımız zarar gördü. Komşu bu zararı ödemek istemiyor. Dini açıdan bu komşu bizim zararımızı ödemek zorunda değil midir? Çocuk ödesin diyor. Çocuk dediği 20 yaşında delikanlı ne yapmamız lazım açıklar mısınız?
C-8 Baba mesuldür. Emri veren babaysa zararınızı ödeyecektir. Oğlu babam yak dedi, yaktım diyorsa kul hakkıdır. Senin zararını çekecekler. Çekmezlerse Allah katında mesuldürler.

S-9 Hocam biz yurt dışından makine alıyoruz. Fakat makineyi görmedik, internetten gördük. Akretif kredi açtırıyorlar. Bizde parayı çıkarıyoruz. Bir müddet sonra makine geliyor. Görmeden yapılan alış verişler olmaz, siz haram işliyorsunuz diyorlar. Ne dersiniz?
C-9 Hanefi mezhebine göre siz bu şekilde makine alabilirsiniz. Kaldı ki internet ortamında siz makinenin özelliklerini görüyorsunuz. Ne olduğunu biliyorsunuz. Yazışmalarla pazarlığını yapıyor ve makineyi istiyorsunuz. Bu alış verişte bir sakınca yoktur, caizdir.
 
ALİ GALİP DOĞAN
0505 772 15 93 - 352 42 13

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
A. Galip Doğan Arşivi
SON YAZILAR