A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

Fıkıhi Sorular ve Cevaplar

Fıkıhi Sorular ve Cevaplar

S-1) Hocam: Çok önemli bir şey sormak istiyorum. Öz babası kızının edep yerine bilerek bakarsa bunu fırsat bilirse durum ne olur? Karısının durumu ne olur açıklar mısınız?
C-1) Bir baba kızının edep yerini istemeden görürse hemen yüzünü çevirmelidir. Aksi halde öz evladının edep yerine bilerek, çekinmeden bakarsa artık karısı ona haram olur. Karısı boş olur çok büyük günah işlemiş olur.
 Bir anekdot; Yıllar önce Köprübaşı Karakolu’nda ki bekçiler bir olay anlattılar. Dün bu civarlarda bir evden imdat sesi geliyordu. Biz silahları çekip eve zorla girdik.16–17 yaşlarında bir kız arkasında pala bıyıklı eli bıçaklı bir adam. Kızın üstü başı yırtıktı ona tecavüz etmeye çalışıyormuş. Kızı kurtardık. Kızı adamı karakola aldık soruşturmada kız bu benim babam annemler evde yoktu. Ben lise öğrencisi bir kızım babam beni öpmeye eliyle edep yerlerimi oynamaya başladı. Ben karşı koydum. Bıçakla tehdit etti altına aldı. Bana tecavüz edecekti siz beni kurtardınız, diye ifade verdi. Demek ki bu olabiliyormuş.

S-2) Hocam; bizim bir komşumuz var gece evine sarhoş gelmiş kızı sedirde uyuyormuş, karısı zannederek sarhoş kafayla kıza sarılıp öpmeye ve cinsel temasta bulunmaya çalışmış. Sonra diğer kardeşleri kurtarmış. Şimdi bu karısının durumunu soruyor. Bazı hocalar sarhoştur bir şey lazım gelmez demişler ne dersiniz?
C-2) Bu çirkin olayı yapan alçak adamın sarhoş olması bir şeyi değiştirmez. Çünkü içkiyi kendi istek ve arzusuyla içiyor, kimse iç diye zorlamıyor. Bunun için buna karısı haram olur. Ebediyen karısı geri dönemez.

S-3) Hocam; benim kocam öldü, ben kayın pederimin yanında kalıyorum. Zaman zaman yalnız arabayla gezilere gidiyoruz. Komşular bana kızıyor, sen haram işliyorsun. Günaha girersin diyorlar, hocam bu hususta bana yardımcı olur musunuz?
 C-3) Oğlunun karısı babaya öz kızı gibi haramdır. Nikâhı kayınpederine ebediyen haramdır. Ama buna rağmen gezilere giderken yalınız gitme, fitne olur. Senin yüzünden başkalarını günaha sokmuş olursun. Bunun için dikkatli olmalısınız. Kayın pederinde bunları bilmesi, ona göre hareket etmesi lazım.

S-4) Hocam; Bir yakınımız oğlunu evlendirdi. Fakat kız, kız çıkmamış kızı zorlamışlar kız kocasına senin baban beni aldattı. Bana bir kola içirdi ben kendim den geçtim. Ayıktığımda başıma bu geldi. Beni baban tehdit etti seni oğluma alacam dedi. O baban olacak adam beni bu hale koydu diye cevap verdi. Bu durum ne olacak bu gelin kocasında kalabilir mi, açıklamanızı bekliyoruz selam ve dualar.
C-4) Bu çok çirkin bir iş yani ne Müslümanlığa uyar, nede insanlığa uyar. Artık bu genç bu kızla bir arada yaşayamaz. Nikâhı ona haram olur. Derhal boşanıp ayrılması lazım. Bu baba oğlunun yüzüne nasıl bakacak. Bu tür vahşeti belki kâfirler bile yapamaz. O kız anasının evine geri dönsün.

S-5) Hocam komşumuz vefat etti. O genç bir kız almıştı. Yurt dışından getirmişti şimdi adamın oğlu bu genç bayanla ilgi kuruyor, soranlara kadın ben onu seviyorum. Ben babasının hastalığına onun için katlandım. Evleneceğim diyormuş. Hocam bu genç üvey annesiyle evlenmek istiyor, evlene bilir mi? Bazıları 120 gün bekledikten sonra evlene bilirsin demişler ne dersiniz.
C-5) Bu tür sorular olaylar, kanımı donduruyor babasının karısı onun öz annesi gibidir. Nikâhlanamaz nikâhı ebediyen haram olur. Bu nasıl bir iştir, Yarabbi bu kıyamet alametlerinden mi bilinmez bu olaylara yeryüzü ve gökyüzü lanet eder. Bu adama söyleyin tövbe etsin ve bu işten vaz geçsin.

S-6) Hocam; Annem vefat etti babam yeni biriyle evlendi analığımın 18 yaşında bir güzel bir kızı var. Beni onunla evlendirmek istiyorlar. Ben tepki gösteriyorum. Hoca efendilere sorduk evlenebilirsin diyorlar ne dersiniz.
C-6) Bu nikâhta bir sakınca yoktur. Anasını babası kızını da oğlu alabilir. Burada dini bir engel yok.

S-7) Hocam. Biz belediye de nikâh kıydırdık. Böyle evlendik. Şimdi arkadaşlar beni uyarıyor. Senin nikâhın olmadı. Bir hocaya nikâh kıydır diyorlar. Ne dersiniz
C-7) Belediye nikâhında şahitler var. O yerine geliyor ama icap ve kabul şartı yok. Şöyle ki kıza soruluyor sen falancayı koca olarak kabul ediyor musun? Kızda kabul ettim diyecek. Bu icap ve kabul Şartı olmadan nikâh kıyılmış sayılmaz dinen nikahın sayılmaz. Yeniden bir hoca efendiye nikâh kıydırabilirsiniz. Kıydırmanız lazım. Aksi halde zina yaparsınız.

S-8) Hocam düğünler oluyor düğünlerde çalgı ve içkide bulunuyor yakın arkadaş, eş dostlar ısrar ediyorlar. Biz içmiyoruz ama sofraya oturuyoruz. Yaşlı amcalarda oğlum siz içmiyorsunuz, helal mezeleri yiyorsunuz, onları kurtarıyorsunuz. Bir sakıncası olmaz diyorlar ne dersiniz.
C-8) Her ne kadar siz içmiyorsanız da öyle içki içilen yerlere oturmayın. Oturmanız doğru olmaz. Allah (c.c) Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyurmaktadır. “Gerçekten Allah size kitapta indirilmiş ki, Allah’ın ayetlerinin inkâr edildiğini işittiğin zaman artık onlarla oturmayın. Taki başka bir söze dalsınlar. Yoksa sizde onlar gibi olursunuz. Elbette Allah münafıklarla kâfirlerin hepsini cehennemde toparlayacaktır.(Nisa 40)
Dinimiz içki içilen haram işlenen kumar oynanan toplantılara katılması oralarda bulunulmayı yasaklamıştır. Peygamberimiz (s.a.s) şöyle buyurmuştur. Kim Allah’a ve Ahiret gününe iman ederse üzerine içki konulan sofraya oturmasın. Başka bir hadis de ise şöyle buyurmaktadır: 10 kişiye Allah (c.c) lanet eder. İçki içene, içirene, imalatını yapana, üzümün şarap için nakliyesini yapana lanet etmiştir. Sizlere tavsiyemiz bu tür düğünlere gitmeyiniz. Hediyenizi gönderiniz kâfi.

S-9) Hocam benim arkadaşım erkek berber şimdi kendisi erkek olmasına rağmen kadın kuaförlüğüne özeniyor. Onda iyi para var, diye kadın berberliğine geçiyor. Bu doğru olmaz, helal olmaz dedik ama dinlemiyor. Ne dersiniz.
C-9) Erkek bir berberin bir kadını traş etmesi haramdır. Çünkü yabancı bir bayanın saçlarını traş etmesi haramdır. Yabancı bir kadının saçlarına dokunması haramdır. Dokunmadan nasıl traş edecek. Bunu inanan insan yapamaz.

 Dua ve Selamlar. 15.12.2011

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
A. Galip Doğan Arşivi
SON YAZILAR