A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

Fıkıhi Sorular ve Cevaplar

Fıkıhi Sorular ve Cevaplar

S.1) Hocam; bizim çocuğumuz olmadı tüp bebek yöntemiyle çocuk edinebilir miyiz bir sakınca var mıdır. Açıklar mısınız?
C.1) Tüp bebek yöntemiyle nikâhlı olan karı-koca arasında olmak şartıyla bir mahsuru yoktur hücreyi uygun ortamda döllendirip nikâhlı olan kadının rahmine yerleştirme olayıdır. Bu yolla mümkünse çocuk edinebilirsiniz

S.2) Hocam; Şehitlik nedir? gerçek şehit nasıl olur hükmen şehit nasıl olur açıklar mısınız?
C.2) Vatanı dini namusu için cihad eden çarpışma anında ölen kimselere hakiki şehit denir. Savaş anında yara alıp sonradan ölenlere de şehit denir.
Ama fazileti tam şehit kadar değildir.
Hükmen şehit;
1-Doğum anında ölen 2-Suda boğulan. 3-Sıtmadan ölen 4-İlim tahsil ederken ölen. 5-Felaket ve kazalarda ölen. 7-Yanarak ölen kimseler de hükmen şehittir.

S.3) Hocam; biz kasaplık yaparız bazı kuruluşların 2 yaşını doldurmayan sığırlarını kestik biz bunlar kurban olmaz dedik bizi dinlemediler ve kestik bunların kurbanı olur mu caiz midir açıklar mısınız?
C.3) Kesinlikle 2 yaşını doldurmayan hayvandan kurban olmaz etlik olur bizler televizyonlarda bunları aktardık, kurban olmaz dedik. Anladığım kadarıyla bunlar mal sahibi değil emanetçi olduklarından emanetçilerin daha çok dikkat etmesi lazım çünkü o bir vebaldir.

S.4) Hocam çok düşük olan faizle araç kredisi alıyoruz. Ulusal kanallarda ihtiyaç için bu faiz sayılmaz. Alabilirsiniz diyorlar, içimize sinmedi birde size soralım dedik açıklamanızı bekliyoruz.
C.4) Şarabın azı çoğu olur mu çoğu haram olanın azıda haramdır faizde aynı şekildedir, çoğu da haramdır azı da haramdır. Burada bir şey karıştırılıyor. İhtiyaçla zaruret ayrı ayrı şeylerdir. Susuz kalan, su bulamayan insanın hayatı tehlikeye düşerse ölmeyecek kadar şarap içebilir şarap haramdır zaruret miktarı helal olur. Araç alma bir zaruret değil ki bir ihtiyaçtır.
İhtiyaçta olsa haramın çoğu da, azı da haramdır. Siz eğer dinsel sapıkların fetvasına uyacaksanız siz bilirsiniz alıp almamaya siz karar verebilirsiniz

S.5) Hocam; Ulusal bir kanalda, malum taşıyıcı annelik caizdir, dini açıdan bir sakınca yoktur diyorlar. Bu konuya bir açıklık getirir misiniz?

C.5) Bir kadın parayla bir başkasının çocuğunu rahminde büyütüyor tohum başka tarla başka o zaman kadın bir başka erkekle yatsın sonra ona çocuk doğursun peki bu doğan çocuk kime ait olacak bunun anası kim babası kim olacak böyle garip şey hiç helal olur mu helal diyenler kendilerinin eşlerini o kadınların yerine koysun acaba bu caizdir diyen hoca bir başka erkeğin spermasını döllenmiş çocuğu kendi nikahlı karısına taşıtır mı ilk önce buna caizdir diyenler tatbikatını kendi bir yapsın, eşine taşımacı analık yaptırsın sonra halkın önüne cıksın benim karım taşıyıcı analık yaptı diyebilsin.

S.6) Hocam; Ben beş çocuk annesiyim kocam ısrarla tüplerini bağlatalım diyor, bende karşı çıkıyorum. Tüplerimi bağlatabilir miyim, bir günahı olur mu açıklama bekliyorum.
C.6) Ana hayatı tehlikeye giriyorsa yani ana hayatı doğumda risk altına giriyorsa o takdirde anayı kurtarmak için tüp bağlatabilirsiniz 5 çocuğum var diyorsunuz. Van depreminde yüzlerce çocuk, aile gitti Allah vermesin her şey başımıza gelebilir tüpleri bağlattın kaza eseri çocuklarını da kaybettin bir daha çocuk yapamayacak olursan, İslam tarlaya çok önem vermiş rızk endişesiyle tarla imha edilemez.

S.7) Hocam; Ben gençliğimde 4 defa Ramazan’da dayanamadım orucumu bozdum. Şimdi aklım başıma geldi, kaç 61 tutacağım açıklar mısınız?
C.7) Siz bir 61 tutarsanız yeterlidir. İslam böyle bir kolaylık getirmiştir yalnız erkekler altmış bir tutarken hiç ara vermezler kadınlar renkli hallerinde 3 ile10 gün arsında kandan dolayı 61 borcuna ara verirler kaldıkları yerden devam ederler Erkekler ise ara vermezler peş peşe tutarlar.

S.8) Hocam; Bir grup kadınlara hac farz değildir kadınlar hac ve umre yapamazlar diye fetva veriliyor. Ne dersiniz?
C.8) İslam’ın şartı beştir bunlardan biriside hacdır. Namaz, oruç kadın ve erkeğe farz değildir diyenler Edil’leyi şer’iye den delil getirsinler.
Tavaftan çekiniyorlarsa en üs katta kadın erkek yavaş yavaş yapsınlar illa aşağıda yapacak diye kaide yoktur. Bunlar kadınları böyle avutuyorlar masraftan kaçınıyorlar, güvenilir kaynaklardan araştırsınlar, adam hocadır ama fıkıhçı değildir. İlla ki bizim ağabeyimiz her şeyi bilir, denirse yanılma olur. Ona yol bulabilen buluğ çağına giren kadın ve erkeğe hac farzdır.

S.9) Hocam; Biz maaşlarımızı bankadan alıyoruz, maşımız dışında banka promosyon adında bir fazlalık ödüyor, bunu almakta bir sakınca var mıdır açıklar mısınız?
C.9) Ana paraları bankamatikten alıyoruz mecburi başka bir çıkar yol yok promosyon denilen o para benim hakkım değildir. O da faizdir alın bir yere verin.

S.10) Hocam; Biz yeni evliyiz bir bakıcı hocaya gittim, kayınvalidem bana büyü yapmış, biz hastalandık bize ne tavsiye edersiniz, cevabınızı bekliyorum.
C.10) Allah’ın bildirmediğini Peygamberler bile bilemezler onun hocalıkla falan alakası yok, bir yuvayı yıkıyor, para uğruna siz böyle sahtekârlara inanmayın, büyünün kimin yaptığını nereden biliyor? Madem böyle bilgisi varmış faili meçhul cinayetleri çözsün yeraltında para var derler o paraları çıkarsın zengin olsun. Günaha da girmesin Allah Müslümanları bunların şerlerinden korusun.

Dua ve Selamlar. 08.12.2011

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
A. Galip Doğan Arşivi
SON YAZILAR